Tona

Tona manté la consulta popular per triar la bandera, tot i el recurs de Madrid

L'ajuntament del municipi osonenc té deu dies per presentar al·legacions davant la delegació del govern espanyol sobre la consulta, que va començar dilluns i s'acaba dissabte

RedaccióActualitzat

Enfrontament entre l'Ajuntament de Tona i el govern espanyol per la consulta popular que aquest municipi d'Osona fa aquesta setmana per escollir la bandera del poble. La delegació del govern espanyol ha recorregut la consulta, en què, malgrat no ser vinculant, l'ajuntament es va comprometre a aplicar l'opció més votada.

La consulta va començar dilluns i s'allargarà fins dissabte, però el jutge ha acceptat a tràmit el recurs de Madrid, que demana que s'aturi la iniciativa. El jutge dona a l'ajuntament deu dies per presentar-hi al·legacions, però llavors la consulta ja s'haurà acabat. L'alcalde de Tona, Josep Salom, del PDeCAT, assegura que en cap cas no s'ha volgut vulnerar la llei.

"La legitimitat, la llei catalana, ens empara, i crec que el sentit comú, també (...) No hi ha hagut en aquest cas cap pretensió de saltar-nos la legalitat establerta, de fer un referèndum encobert de no sé què. Només és decidir quina de les cinc propostes ens agrada més. És una qüestió de gustos."

Segons el contenciós administratiu que firma l'advocat de l'Estat, la consulta que ha convocat l'Ajuntament de Tona no té una "cobertura legal clara" al mateix temps que "atribueix la decisió a la voluntat col·lectiva sense imposar un percentatge del cens que hi participi". Considera, per tant, que es tracta d'un "referèndum encobert".

Davant d'aquest recurs, l'alcalde ha rebut el suport de tots els grups amb representació al consistori -PDeCAT, ERC, Som Tona-ICV i el regidor no adscrit. De fet, tots ells han coincidit a afirmar que la posició del govern espanyol és "incoherent" i "surrealista".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut