Nova crida de May al Parlament per poder aprovar l'acord del Brexit (Reuters)
Nova crida de May al Parlament per poder aprovar l'acord del Brexit (Reuters)
Londres

May demana ajornar el Brexit fins al 30 de juny per intentar superar la crisi

La primera ministra britànica vol forçar una tercera votació al Parlament de Westminster

Actualitzat

Theresa May demana a la Unió Europea ajornar el Brexit fins al 30 de juny. Serien tres mesos de pròrroga. La primera ministra britànica, incapaç fins ara d'aprovar l'acord de sortida, ho vol tornar a intentar i forçar una tercera votació al Parlament de Westminster. Els líders europeus discutiran aquest dijous a Brussel·les la petició de May.

Aquesta nit, Theresa May s'ha mostrat "determinada" a tirar endavant el Brexit. La premier ha comparegut en la seva residència de Downing Street, després de reunir-se amb representants de partits de l'oposició, per afirmar que el Parlament ha de prendre una "decisió final". I ha remarcat que la pròrroga no anirà més enllà de la demanada, que expira el 30 de juny.

May ha apel·lat directament al Parlament, de qui fa aquestes consideracions, adreçant-se als britànics:

"Volen marxar de la Unió Europea amb un acord que compleix amb el resultat del referèndum, que ens retorna el control sobre els nostres diners, fronteres i lleis, i alhora protegeix els nostres llocs de treball i la seguretat nacional? Volen marxar sense cap acord? O no volen marxar causant un dany potencialment irreparable a la confiança de la ciutadania, no només cap a aquesta generació de polítics, sinó cap a la nostra democràcia?"


El termini fixat s'acaba
 

Theresa May, aquest dimecres, davant la Cambra dels Comuns (EFE) 

Des del referèndum del Brexit han passat 1.000 dies i quan en falten només nou per la data oficial de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, la crisi política i constitucional s'està agreujant per moments. Aquest dimecres, Theresa May ha enviat una carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk, per ajornar el Brexit tres mesos més. I vol demanar per tercera vegada al Parlament que li aprovi un acord per sortir de la UE:

"El govern vol portar de nou propostes per a una tercera votació. Si l'acord s'aprova, l'ajornament donarà temps per tramitar la legislació necessària per sortir de la Unió. Com a primera ministra, no estic preparada per endarrerir el Brexit més enllà del 30 de juny."


Per tant, Theresa May no vol un endarreriment llarg del Brexit. Vol evitar que el país hagi de participar a les eleccions europees.
 

Esforços desesperats de May perquè hi hagi una tercera votació (Reuters) 

Des de Brussel·les, Donald Tusk ha acceptat ajornar la data del Brexit, però ha posat com a condició que el Parlament britànic aprovi l'acord de sortida pactat amb la Unió Europea.

A la sessió parlamentària d'aquest dimecres a Westminster, l'oposició ha tornat a carregar contra la primera ministra perquè considera que fa una gestió caòtica. Un diputat proBrexit ha qualificat fins i tot de "traïció" l'ajornament de la sortida de la UE. Molts diputats han reclamat a crits la dimissió de May.

La premier s'ha referit al cansament que es constata entre els ciutadans britànics afirmant que "el poble del Regne Unit es mereix molt més del que aquesta cambra li ha donat fins ara."
 

Les banderes d'Europa i del Regne Unit davant del Parlament de Londres (Reuters)

La frontera amb Irlanda en el rerefons de les discrepàncies

Fa una setmana, el Parlament britànic va tornar a rebutjar l'acord del Brexit, tot i les modificacions incorporades a última hora. Per 391 vots en contra i 242 a favor, la Cambra dels Comuns va tombar el text, al qual s'havien incorporat garanties addicionals sobre l'anomenat "backstop" o "salvaguarda", el mecanisme per evitar una frontera a Irlanda del Nord.

Era el segon cop que la primera ministra fracassava en el seu intent d'obtenir l'aval de la cambra a l'acord de divorci amb la Unió Europea. Al gener, el Parlament britànic ja va rebutjar el text de l'acord del Brexit.

 

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut