Tamara Carrasco i la mare d'Adrià Carrasco a la capçalera de la manifestació del 10 d'abril de 2019
Tamara Carrasco i la mare d'Adrià Carrasco a la capçalera de la manifestació del 10 d'abril de 2019

Tamara Carrasco, absolta dos anys i mig després de ser detinguda per terrorisme

Segons la jutgessa, els àudios interceptats no va donar cap consigna per cometre desordres públics i els actes dels CDR no eren delicte

RedaccióActualitzat

El jutjat penal 25 de Barcelona ha absolt Tamara Carrasco, que estava sent jutjada per un delicte d'incitació als desordres públics. No ha quedat acreditat que l'acusada enviés l'àudio a ningú més a banda del seu grup d'amics ni que el difongués a través de l'aplicació WhatsApp.

Tampoc s'ha provat que exerceixi funcions de coordinació dels Comitès de Defensa de la República, els CDR.

Ara, Carrasco demanarà a l'Estat una indemnització pels danys morals causats durant aquests més de dos anys des que va ser detinguda acusada de terrorisme i confinada més d'un any al seu municipi per ordre de l'Audiència Nacional.

La seva defensa detalla que és la primera sentència de l'Estat sobre el "criticat article 559 del Codi Penal, introduït el 2015, d'incitació als desordres públics". La magistrada afirma que el missatge de l'activista de Viladecans era informatiu, no incitava a cometre cap desordre i que les accions fetes pels CDR eren legals.


La magistrada que ha absolt Tamara Carrasco retreu a la Guàrdia Civil que no hagi pogut concretar d'on va treure l'àudio de whatsapp, que presentaven com a prova central per a l'acusació. La causa es va iniciar per terrorisme.

 

La sentència determina que no hi ha cap prova que els dies 26 i 27 de març de 2018 es cometessin delictes d'alteració de l'ordre públic. L'acusació feia referència "únicament" a talls a diverses vies de comunicació, protesta a la seu de la Tresoreria General de la Seguretat Social i rodejar l'estació de Sants, "accions que en elles mateixes no suposen un acte d'alteració de l'ordre públic".

El fiscal, que demanava set mesos de presó, argumentava que, en una nota de veu de WhatsApp, Carrasco impartia directrius sobre accions reivindicatives dels CDR durant la Setmana Santa del 2018.

Aquesta acusació era ben diferent al motiu que la Guàrdia Civil va al·legar en la seva detenció el 10 d'abril del 2018 a casa seva. L'acusaven de terrorisme, rebel·lió i sedició per mobilitzacions dels Comitès de Defensa de la República.

Tamara Carrasco, confinada a Viladecans
Tamara Carrasco, quan estava confinada a Viladecans (ACN/Alan Ruiz Terol)


Carrasco va ser detinguda en una operació instruïda per l'Audiència Nacional i empresonada preventivament durant dos dies. Des del 12 d'abril del 2018 fins al 30 de maig del 2019, va estar confinada al seu municipi.

El mateix dia que la van detenir, la policia també buscava Adrià Carrasco, que es va escapar quan els agents eren a la porta de casa seva i es va exiliar a Brussel·les.

Es va dictar una ordre de recerca i captura, però igual que amb Tamara Carrasco, l'Audiència va retirar els càrrecs per terrorisme.

ARXIVAT A:
CDRJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut