Sancho en el moment de ser traslladat al jutjat custodiat per la policia tailandesa
Sancho en el moment de ser traslladat al jutjat custodiat per la policia tailandesa

Tailàndia envia a presó Daniel Sancho, l'espanyol que ha confessat haver matat un amic

El presumpte assassí passarà deu dies en aïllament pel protocol covid i el judici se celebrarà d'aquí setmanes o mesos

Actualitzat

L'espanyol Daniel Sancho ha ingressat a la presó de Koh Samui, una illa al golf de Siam, al sud de Tailàndia. L'autor confés del crim del colombià Edwin Arrieta passarà deu dies en aïllament, com marca el protocol covid a les presons tailandeses, i restarà a la presó almenys fins a la data del judici, per ara indeterminada.

Sancho, de 29 anys, ha abandonat, escortat per la policia, la comissaria de Koh Phangan per ser traslladat a la presó.

Malgrat que l'advocat de Sancho va demanar-ne la llibertat, el jutge del tribunal provincial li ha decretat presó provisional. En un primer moment es va creure que Sancho ingressaria en una presó de Bangkok, però finalment ha ingressat al centre penitenciar ubicat en una illa a prop de la de Koh Phangan, on hauria perpetrat l'assassinat.

Durant el període d'aïllament podrà rebre la visita només del seu advocat, que hi anirà dimarts. És per això que la família de Sancho no viatjarà immediatament a Tailàndia per visitar-lo i es preveu que ho faci més endavant.

Diverses persones treballen en un abocador on s'han trobat parts del cos d'Erwin Arrieta
Diverses persones treballen en un abocador on s'han trobat parts del cos d'Erwin Arrieta (EFE/Sitthipong Charoenjai)

Pròxims passos

A partir d'ara, la policia té nou setmanes per concloure la investigació del cas. Sancho ja es va declarar culpable de l'assassinat i el desmembrament del cirurgià colombià Edwin Arrieta, de 44 anys, però la investigació continua oberta.

Per ara la policia ha trobat diverses parts del cos d'Arrieta, però encara queden trossos per localitzar.

Sobre la data del judici, encara no se sap quan serà. Algunes fonts apunten que poden passar setmanes i fins i tot mesos.

El mateix Sancho va alertar el dijous 3 d'agost la policia de la desaparició d'Arrieta, i divendres la policia ja el va interrogar com a sospitós. Finalment, va confessar i va declarar que vivia "amenaçat" per Arrieta, que l'havia enganyat per obrir diversos negocis, però que l'únic que volia era "que fos el seu xicot".

El Codi Penal tailandès contempla la pena de mort per a delictes d'assassinat amb premeditació, com seria el cas de Sancho, ja que segons la investigació Sancho va comprar un ganivet i bosses de brossa per amagar el cos.  Tot i això, quan es dicta la pena capital es pot arribar a commutar per la cadena perpètua.

L'última execució va tenir lloc l'any 2018, a un jove de 26 anys per robatori. Abans d'aquesta execució, n'hi va haver una altra el 2009.

Possible extradició

Si finalment Sancho no és condemnat a pena de mort, podria arribar a ser extradit a l'estat espanyol. Segons l'expert en dret penal Álvaro Bernard, Espanya i Tailàndia no tenen cap acord d'extradició perquè un ciutadà espanyol pugui ser jutjat a Espanya per un delicte comès a Tailàndia, però sí que hi ha un acord per a l'execució de sentències penals.

L'acord es va signar l'any 1983 i permet sol·licitar l'entrega d'un ciutadà un cop condemnat per al compliment de la pena imposada al seu lloc d'origen. Per tant, Sancho serà jutjat a Tailàndia, però Espanya el podria reclamar.

Tot i això, Bernard també apunta que l'acord signat entre aquests països té algunes condicions. La primera és que la sentència ha de ser ferma, que s'hagin esgotat tots els recursos, i la segona és que la condemna no sigui la pena de mort.

Existeix un precedent que podria donar pistes sobre el destí de Sancho. Ara fa tres anys a un català condemnat a pena de mort per assassinat a Tailàndia, Artur Segarra, el rei de Tailàndia li va perdonar la pena de mort, però va ser condemnat a cadena perpètua. Quan Segarra porti vuit anys en una presó tailandesa, s'obrirà la porta a la seva extradició. 

ARXIVAT A:
PolicialÀsia
Anar al contingut