Víctima de La Manada: "A poc a poc vaig recuperant el timó de la meva vida"
Una noia a la manifestació d'estudiants contra la sentència de La Manada a Madrid (EFE)
Barcelona

"Sororitat", el neologisme del 2018

Més de 5.500 persones han participat en la votació

RedaccióActualitzat

La paraula "sororitat" ha estat finalment l'escollida com a neologisme del 2018, entre les deu finalistes. Aquest mot, que es refereix a la solidaritat entre dones basada en motius socials, ètics i emocionals, ha rebut la majoria dels vots enfront d'altres com "criptomoneda", "migrant" o "pis rusc".

Més de 5.500 persones han participat en la tria del neologisme de l'any, que fa cinc anys que promouen conjuntament l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra.

"Sororitat" ha ontingut un 32,6% dels vots, davant del 14,3% d'"èpic-a" o l'11,2% de "demofòbia". La resta de paraules candidates no han arribat al 10% dels vots.

Segons l'Observatori de Neologia de la UPF i el DIEC, fa anys que el feminisme utilitza "sororitat" com a versió femenina de la fraternitat que Miguel de Unamuno proposava per al castellà l'any 1921 a "La tía Tula". 

L'observatori va començar a documentar-la en català a finals del 2016 i no ha estat fins al 2018, sobretot, quan aquesta paraula s'ha incorporat realment a l'ús social. Ara serà candidata a formar part del Diccionari de la llengua catalana.

L'any 2017 el neologisme de l'any va ser "cassolada".        

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut