Londres

Sis detinguts a Londres per una possible amenaça contra el Papa

La policia ha detingut aquesta matinada passada en un local del centre de Londres cinc persones, divendres a la tarda una altra, que podrien haver preparat un atemptat massiu coincidint amb l'arribada de Benet XVI a la capital britànica en el seu segon dia de visita oficial al Regne Unit. Mentre la policia interroga els detinguts, l'agenda del Papa es manté sense canvis. Aquesta tarda, Benet XVI parlarà davant el Parlament britànic i es reunirà amb el líder de l'Església anglicana, l'arquebisbe de Canterbury. Abans, però, ha compartit el matí amb milers de nens i adolescents catòlics a Londres.

Actualitzat
Benet XVI ha dit davant uns quatre mil alumnes catòlics amb els quals s'ha reunit aquest matí al camp d'esports del St Mary's University College de Londres que el món necessita bons científics, però que una perspectiva científica es torna perillosa si ignora la dimensió religiosa i ètica de la vida, "igual que la religió es converteix en limitada si rebutja la legítima contribució de la ciència a la comprensió del món".

El Papa els dit també que els diners no donen la felicitat, i que aquesta només es troba en Déu. La trobada ha estat transmesa per televisió i internet a totes les escoles catòliques de la Gran Bretanya, i Benet XVI, després de ressaltar que aquesta oportunitat "no li passa cada dia a un Papa", ha animat els joves a ser no només bons estudiants, sinó també bons ciutadans i bones persones.

Discurs al lloc on va ser condemnat Thomas More


Westminster és el temple on la majoria dels monarques anglesos han estat coronats des del 1066, inclòs el rei Enric VIII, responsable de la ruptura d'Anglaterra amb Roma. Per això, està previst que el Papa pronunciï el discurs més polític de la seva visita al Regne Unit justament al lloc on Thomas More va ser condemnat a mort el 1535 per no abjurar de la seva fe catòlica. More, pensador, teòleg i humanista, a més de canceller d'Enric VIII, va ser decapitat aquell mateix any i canonitzat al segle XX per l'Església catòlica.

Segons l'agenda, serà justament al lloc de la condemna, l'anomenada Westminster Hall, la part més antiga del Parlament britànic, on el Papa es dirigirà a una àmplia representació del món polític i eclesiàstic amb presència de membres de les cambres dels Comuns i dels Lords, exprimers ministres i líders religiosos.

D'altra banda, el pontífex defensarà l'educació en escoles catòliques en una trobada amb 4.000 estudiants al Saint Mary's University College.

També està previst que el Papa es reuneixi amb algunes de les víctimes d'abusos sexuals comesos per sacerdots catòlics. La visita del Papa al Regne Unit va començar ahir amb disculpes de Benet XVI per no haver estat prou vigilant amb la pederàstia.

Agenda pel cap de setmana

Fins dissabte no es reunirà amb el primer ministre britànic, David Cameron, que des del lloc web del 10 de Downing Street li ha desitjat una "càlida benvinguda" davant una visita "històrica i increïblement important".

El moment culminant de la visita del Papa serà diumenge, amb la canonització, a Birmingham, del cardenal John Henry Newman, un anglicà convertit al catolicisme. De fet, el Papa vol reforçar els lligams amb els anglicans i allargar la mà als milers de creients que consideren que l'Església anglicana és massa oberta en temes com l'ordenació de dones i homosexuals com a bisbes.

Crítiques de diverses bandes


No es descarta que Joseph Ratzinger es reuneixi amb algunes de les víctimes d'abusos sexuals per part de capellans, com ja va fer als Estats Units o a Austràlia. L'escàndol ha sacsejat tant la Gran Bretanya com, sobretot, la veïna Irlanda.

Les víctimes no són les úniques que han protestat per la visita papal. Més de 50 personalitats britàniques han publicat una carta al diari "The Guardian" en què es queixen que el Papa no es mereix tantes atencions perquè "lidera un estat i una organització que és responsable d'activitats condemnables", entre les quals citen l'oposició a l'ús de preservatius, la negació de l'avortament o l'ocultació dels abusos a menors per part de sacerdots. 

Alguns estudis d'opinió apunten que el 70% dels britànics estan contra aquesta visita pel cost que suposa per a una societat on només hi ha un 10% de catòlics. Al Regne Unit hi ha uns sis milions de catòlics. Les tres misses a l'aire lliure que hi farà el Papa seran el millor termòmetre per mesurar la fe en aquest país i el mal que han pogut fer els casos de sacerdots pederastes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut