Detall de l'anunci de la Generalitat per incorporar més dones al cos de bombers
Detall de l'anunci de la Generalitat per incorporar més dones al cos de bombers

Sindicats de bombers consideren "propaganda" i "cinisme" el pla de feminització del cos

Denuncien problemes de seguretat i que s'han obviat les propostes que han presentat les treballadores per incrementar la presència de dones bomberes

RedaccióActualitzat

L'endemà que la Conselleria d'Interior va presentar el primer paquet de mesures per feminitzar el cos de bombers, diversos sindicats han rebutjat el que consideren un acte de "propaganda fútil" i "cinisme"

Estan d'acord que cal que hi hagi més bomberes, però acusen el govern d'haver-los ignorat. Es queixen que no se'ls havia comunicat l'acte i que tampoc s'han tingut en compte propostes que havien presentat les treballadores. 

En un comunicat, l'Agrupació Bombers de la Generalitat, CATAC, la UGT i CSIF han carregat contra l'anunci: 

"Va ser un acte per a benefici propi dels màxims responsables, "autobombo" i molt de cinisme, en cap moment va ser comunicat a les organitzacions sindicals, tampoc al Grup de Treball (en el qual hi ha delegades sindicals) i que han treballat, analitzat i proposat accions determinants per avançar en la feminització del cos.

Suposem que, en tractar-se d'un acte purament de propaganda i de netejar la imatge del departament, no es podien permetre que pogués fracassar."

Un dels motius de rebuig és l'estudi d'adequació de les proves físiques que han de passar els aspirants a entrar el cos. Un estudi "indignant, masclista, retrògrad i fal·laç, que ha aconseguit que la prova física més inútil amb major biaix masclista com és el pres de banca encara es mantingui en les proves d'accés", lamenten. Es tracta d'aixecar peses ajagut en un banc.

Igualment, critiquen que no s'hagin modificat les proves d'ofici, per exemple feines de paleta o electricista, "introduïdes recentment i que castiguen de forma especial les dones".

Els sindicats remarquen que, en la proposta de reestructuració de la Direcció General, s'han "oblidat de crear una estructura orgànica que vetlli i garanteixi la igualtat i equitat del cos de bombers, infringint inclús la mateixa Llei d'Igualtat". 

El text demana que el govern treballi de forma "exemplar i decidida no solament per feminitzar el cos de bombers sinó per resoldre els greus problemes de seguretat" dels treballadors i suggereix: "En un exercici d'exemplaritat podrien fer un pas al costat i deixar pas a les dones". 

De fet, mantenen que "les millors persones que han gestionat el cos de Bombers han estat dones, al contrari del que passa ara".

Bombers de la Generalitat treballant en l'extinció d'un incendi a Artesa de Segre, l'estiu passat
Bombers de la Generalitat treballant en l'extinció d'un incendi a Artesa de Segre, l'estiu passat (Europa Press/Generalitat)


Queixes dels bombers per problemes de seguretat

Entre els problemes de seguretat que denuncien, dos accidents per camions de prop de 20 anys amb portes que no tanquen bé. "Una bombera de nova promoció va sortir llançada d'un camió durant una intervenció", asseguren. 

També deficiències en els Equips de Respiració Autònoma (ERA). En aquest sentit, recorden la mort d'un bomber el juny de l'any passat, per causes desconegudes, mentre apagava un incendi en un taller de Vilanova i la Geltrú.

La investigació interna va determinar que l'equip tenia "serioses deficiències de manteniment i traçabilitat" i "tampoc s'ha assumit cap responsabilitat":

"El dia d'avui continuem tenint accidents greus amb els ERA i els bombers i bomberes estan davant d'un risc greu i imminent mentre el conseller va d'amagat fent propaganda i fent de la necessitat virtut."

La falta d'uniformes adaptats a les bomberes, vestidors, lavabos o zones de descans són altres mancances que denuncien. 

Els sindicats alerten que tornaran a adreçar-se a la Fiscalia, als jutjats i a Inspecció de Treball i que es manifestaran per demanar auxili. 

Només un 2% de dones als bombers 

El 98% del cos de Bombers de la Generalitat el formen homes i el govern ara vol prioritzar l'entrada de dones bomberes i que sigui un cos més divers i renovat. 

El pla del govern preveu que, a les pròximes oposicions, que es convocaran a finals de gener, es reservaran un 40% de places per a dones.

Aquesta nova política d'igualtat al cos de bombers compta amb un pressupost d'un milió i mig d'euros i servirà, segons el govern, per revertir una injustícia històrica.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereBombersDrets laborals
Anar al contingut