Sílvia Bel, Míriam Iscla, Sara Espígul i Mima Riera protagonitzen "FitzRoy"
Sílvia Bel, Míriam Iscla, Sara Espígul i Mima Riera protagonitzen "FitzRoy"

Set cites per a set dies: l'agenda cultural que ens proposen les actrius de "FitzRoy"

Hem obert l'agenda de l'expedició del "FitzRoy" teatral, les actrius Sílvia Bel, Míriam Iscla, Sara Espígul i Mima Riera

Actualitzat

Que el tàndem Jordi Galceran-Sergi Belbel funciona no és cap secret, especialment després del fenomen que va representar "El mètode Grönholm". Poc abans de l'estrena de la nova comèdia de Galceran, tampoc hi havia dubtes que "FitzRoy" també faria el cim.

Sergi Belbel dirigint de nou, un tema atractiu i, en escena, quatre actrius, quatre reines de la comèdia, de les que mai no fallen: Sílvia Bel, Sara Espígul, Míriam Iscla i, ara, Mima Riera (el seu paper el va estrenar, fent el seu debut i en català, la madrilenya Natalia Sánchez).

Des del minut zero, amb el primer joc de paraules que fan a l'escenari, ja tenen tot el públic a la butxaca. O, més ben dit, com a bones alpinistes que són, a la motxilla.

"FitzRoy" es va estrenar al teatre Borràs de Barcelona, ha fet una llarga i exitosa gira per Catalunya i, des de Nadal, ha tornat al seu primer camp base. Ara que la muntanya tona a estar de moda, gràcies al fenomen Bayona, ens ha vingut de gust convidar la companyia en ple --autor i directors inclosos-- perquè ens obrin la seva agenda. I ja veureu que la muntanya --i Bayona-- tenen molt protagonisme.

Aquestes són les set parades que ens proposa l'expedició del "FitzRoy" teatral:


Divendres, 26 de gener: Míriam Iscla recomana "La societat de la neu", de Juan Antonio Bayona

Comença el cap de setmana, comencem amb pantalla de cinema, sense crispetes, i gaudint de "La societat de la neu", una pel·lícula que demana pantalla gran, un bon àudio i una cosa meravellosa que només es pot trobar a les sales, col·lectivitat.

La pel·lícula és mil·limètrica i perfecte en plans, en llum, en banda sonora, en interpretació i en emoció. Cinema en gran i gran Cinema. I ens parla i ens fa reflexionar sobre la supervivència, el respecte, el no judici, el treball en equip, els rols sense imposicions i sobretot el pensar en el grup, en el col·lectiu, viu o mort. Fa pensar en el que hauríem de ser, com a humans, com a persones, com a grup.

'La societat de la neu', de Juan Antonio Bayona, no ha guanyat el Globus d'Or
"La societat de la neu", de Juan Antonio Bayona, nominada als Oscars a la millor pel·lícula internacional i al millor disseny de maquillatge i perruqueria (Netflix/Quim Vives)


Dissabte, 27 de gener: Sílvia Bel recomana la pel·lícula "Canigó 1883", d'Albert Naudín

Aquesta pel·lícula també es passeja per paisatges muntanyencs i segueix les excursions del poeta Jacint Verdaguer al Pirineu, inspiració principal per a l'escriptura del seu gran poema èpic "Canigó".

L'actor Lluís Soler, gran coneixedor de la vida de Verdaguer, torna a interpretar-lo. El repartiment es completa amb Santi Pocino, que dona vida al Verdaguer més jove, i jo mateixa (Sílvia Bel), que interpreto la fada Flordeneu. L'ha dirigit Albert Naudín. Després de la seva presentació al Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, la pel·lícula ja s'ha estrenat a les sales de cinema.


Diumenge, 28 de gener: Mima Riera recomana "Una casa en la montaña", d'Albert Boronat, al Heartbreak Hotel

"Una casa en la montaña" és una petita perla d'Albert Boronat que durant uns dies s'instal·larà en un espai genuí com és el Heartbreak Hotel del Rigola. Compartir l'hora del vermut amb uns immensos Javier Beltran i Sergi Torrecilla: no se m'acut millor pla per a un diumenge al migdia a Barcelona.


Dilluns 29 de gener: Sara Espígul recomana fer una marató a casa d'"Això no és Suècia"

Per acabar amb una setmana rodona em passaria el diumenge escarxofada al sofà, devorant, un darrere l'altre, tots els capítols de la nova sèrie d'Aina Clotet, "Això no és Suècia", codirigida per Mar Coll. Una fantàstica crítica al món de la criança, un retrat delirant i meravellós sobre la maternitat i la paternitat. Amb unes interpretacions brutals, una direcció acurada i deliciosa i un sentit de l'humor que acaba de donar a la sèrie un toc final perfecte. A més a més, ara ja es pot veure sencera a la plataforma 3Cat! I si se us fa curta… sempre podeu entrar i veure les 6 temporades de "Com si fos ahir".

Això no és Suècia
Aina Clotet i Marcel Borràs protagonitzen la sèrie "Això no és Suècia" (3Cat)


Dimarts, 30 de gener: Jordi Galceran recomana el llibre "Fortuna", d'Hernán Díaz

Podeu començar a llegir "Fortuna" d'Hernán Díaz, el darrer Premi Pulitzer, la història d'un magnat de Nova York, molt ben construïda i amb pocs adjectius. Tot tall, molt addictiva.


Dimecres, 31 de gener: Sergi Belbel recomana "Observin aquests fills de puta", a la Fundació Joan Brossa, Centre de les Arts Lliures

Aniré, tant sí com no, a veure l'obra teatral "Observin aquests fills de puta", del jove autor madrileny Adrián Perea, que estrena aquí la seva primera obra en català a la Fundació Joan Brossa (Centre de les Arts Lliures). Adrián Perea és una de les figures teatrals més joves i interessants (al meu entendre) de la nova fornada de dramaturgs espanyols.

La seva obra, molt recent, fa una repassada de temes molt actuals (en aquest cas, retrata la corrupció en l'àmbit públic, més específicament en l'esportiu) però amb un sentit de l'humor únic i iconoclasta, i basat essencialment en la paraula (diàlegs brillantíssims). La peça, a més, està codirigida per ell i interpretada per un col·lectiu d'intèrprets joves catalans molt potents (Companyia Duo Fàcil, amb Marc Domingo, Cris Martínez, Francesc Marginet, Clara Mingueza, Abel Reyes i Marc Tarrida).

Sens dubte, val la pena veure aquesta obra d'aquest jove i gran autor que serà una figura clau en el teatre espanyol del segle XXI. Que la seva obra sigui traduïda al català i representada aquí amb direcció d'ell mateix (l'Adrián coneix molt bé el nostre teatre i ha estat un dels autors joves vinculat a la Sala Beckett) és una molt bona notícia.

 

Dijous, 1 de febrer: la companyia en ple recomana "FitzRoy" al Teatre Borràs

Un dels espectacles més aclamats de la temporada passada per públic i crítica, va tornar al desembre al Teatre Borràs. L'obra del tàndem Jordi Galceran i Sergi Belbel sobre quatre alpinistes a la Patagònia tornarà a reunir a l'escenari quatre de les millors actrius del país: Sílvia Bel, Sara Espígul, Míriam Iscla i Mima Riera. Les quatre actrius pugen a escena per interpretar quatre alpinistes intrèpides que volen batre un rècord històric: ser la primera cordada femenina que assoleix un dels cims més complicats del món, el Fitz Roy, a la Patagònia sud.

L'obra de teatre 'FitzRoy'
L'obra de teatre "FitzRoy" (FitzRoy)
ARXIVAT A:
CulturaLiteraturaCinemaTeatre
Anar al contingut