El matí de Catalunya Ràdio

Sequera: el govern mantindrà les restriccions mentre els pantans no arribin al 28%

El conseller Mascort admet que la ciutadania està fent un esforç per reduir el consum d'aigua, però adverteix que encara cal que plogui "bastant" per abandonar la situació d'emergència

El Departament d'Acció Climàtica no es planteja reduir, de moment, les restriccions imposades per la greu situació de sequera que viu el país, sobretot als embassaments de les conques internes.

Actualment, aquests pantans es troben al voltant del 17% de la seva capacitat, una xifra que, fa unes setmanes, el conseller David Mascort donava per bona per poder alleugerir algunes de les mesures establertes, sobretot al sistema Ter-Llobregat.

Ara, en canvi, Mascort eleva aquest llindar. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller ha dit que, per poder fer aquest pas, cal que les reserves d'aigua se situïn "en un nivell semblant al de l'any passat en aquestes dates, al voltant del 27 o 28%", una situació que, segons apunta, només es donarà si plou bastant entre ara i el mes de juny i hi ha una suma important d'aigua als embassaments.

"Si ha de de ploure només una miqueta, no ho farem. No tindria sentit sortir de l'emergència per tornar-hi a entrar al cap de 15 dies."


Per ara, el conseller Mascort es mostra satisfet amb la resposta de la ciutadania. Assegura que, a l'espera de les dades del mes de març, al febrer tota la regió metropolitana va consumir un 9% d'aigua menys que el mateix mes de l'any anterior. "La gent està fent l'esforç i estem allargant l'aigua que tenim", assenyala.

David Mascort, conseller d'acci¿ clim¿tica
David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, entrevistat per Ricard Ustrell (3Cat)

Mascort diu que les pluges caigudes durant la Setmana Santa permeten "allargar unes setmanes més l'entrada en la fase 2 d'emergència" i preveu que, "si plou una mica més, aquest estiu no caldrà entrar en aquesta fase", però insisteix que encara ha de caure força aigua per plantejar-se aquest escenari o per abandonar la fase 1.


Cal reomplir les platges de sorra?

Preguntat per Ricard Ustrell pel compromís del govern espanyol que les platges catalanes estiguin a punt aquest estiu després dels desperfectes causats per l'últim temporal, Mascort ha matisat que cal analitzar aquest tipus d'actuacions "amb mirada llarga".

Afirma que "una cosa són les solucions puntuals per a aquest estiu i una altra, la solució estructural" davant d'un fenomen, el de la desaparició de les platges, que vaticina que el canvi climàtic farà cada cop més freqüent.

"Allò de la lluita contra el canvi climàtic, en alguns llocs, s'ha acabat. Hem de parlar de com ens hi adaptem i com en mitiguem els efectes."


Un conseller amb futur incert

Com molts altres consellers de l'actual govern de Pere Aragonès, David Mascort no forma part de les llistes d'Esquerra Republicana de Catalunya per a les eleccions del proper 12 de maig.

Davant d'aquesta situació, l'actual titular del Departament d'Acció Climàtica diu estar tranquil perquè es considera "un home de govern i no de Parlament" i deixa clar que el seu futur no estarà lligat a la política de partit.

"Si el nostre projecte no està al govern, me'n tornaré a la meva feina de professor."


Per ara, Mascort assegura que té "molta feina" per gestionar la sequera i els compromisos amb la pagesia. "Em centro en allò en què m'he de centrar", sentencia.

ARXIVAT A:
SequeraDavid Mascort
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut