Imatge del temporal a Calonge
La platja de Torre Valentina, situada al municipi de Calonge, després del temporal (ACN)

El govern espanyol estudia declarar l'emergència a la costa catalana pel temporal

El delegat de l'executiu estatal a Catalunya afirma que la campanya d'estiu "no es veurà perjudicada" pel temporal

RedaccióActualitzat

El govern espanyol estudia declarar l'emergència a la costa catalana després que el temporal de garbí hagi esborrat platges i malmès passejos marítims de nombrosos municipis catalans.

En aquest sentit, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, s'ha reunit aquest dimarts amb els subdelegats de Barcelona, Tarragona i Girona per avaluar els danys.

La declaració d'emergència es podria fer a través d'una resolució de la Secretaria d'Estat del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, i això agilitzaria la recuperació del litoral. De fet, Prieto ha assegurat que la campanya d'estiu "no es veurà perjudicada", tal com temen els alcaldes de les localitats afectades.

"Gran part de la sorra hauria de tornar a la platja"

Durant la reunió s'ha constatat que molts dels municipis afectats estan actualment en el procés d'avaluar els danys causats. Els informes que ha fet la delegació són, doncs, "preliminars", i es treballa per concretar les necessitats de cada poble i ciutat.

D'altra banda, la delegació del govern a Catalunya subratlla que el temporal ha estat de component sud, fet que provoca que molta de la sorra desplaçada "no hagi sortit del sistema de platges".

El convenciment de l'administració és que si no hi ha un altre temporal com aquest, que ha estat de component sud, "gran part de la sorra hauria de tornar a la platja en les pròximes setmanes". Per això, subratlla, les afectacions són encara preliminars.

Alguns dels municipis més afectats

Barcelona, Badalona, Sant Antoni de Calonge i Viladecans són alguns dels municipis catalans que han tingut més danys a les seves platges i passeigs marítims.

A la capital catalana, l'onatge constant de tres metres d'alçada i vents persistents del sud-oest han provocat la pèrdua d'entre el 15 i el 30% de la seva sorra i la platja de Sant Sebastià és la més afectada.

A la veïna Badalona, el temporal també s'ha menjat gran part d'una platja i ha arribat a afectar dues guinguetes, que han patit destrosses.

De fet, segons l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en aquesta localitat hi ha hagut retrocessos superiors als 20 metres en alguns punts i esvorancs de tres metres de profunditat.

Imatge del temporal a Badalona
La platja del Pont del Petroli de Badalona després del temporal Nelson (ACN)

També Sant Antoni de Calonge, municipi de la Costa Brava, ha resultat greument danyat, ja que la borrasca ha causat desperfectes valorats en uns 450.000 euros, segons xifres del consistori.

El temporal ha esborrat la platja de Torre Valentina, ha afectat la platja des Monestri i ha destrossat part del passeig marítim, on mitja dotzena de palmeres han caigut a l'aigua.

A Montgat s'ha perdut completament la platja de les Barques, a Viladecans s'ha reduït fins a 25 metres l'amplada de la platja i a Castelldefels s'han inundat més de 200.000 metres quadrats de superfície a la platja del Baixador, entre altres localitats.

 

Anar al contingut