Les pluges de març aturen la sequera de camps i boscos però persisteix en els pantans

El mes més plujós dels últims dos anys al conjunt de Catalunya atura la caiguda de les reserves d'aigua però les fa remuntar ben poc

Néstor GómezActualitzat

Fotografia Marc Solé, La Garriga

El primer mes de la primavera meteorològica, el març, ha estat molt plujós al nord de Catalunya. Ha estat plujós a la major part del país, i només sec a l'extrem sud-oest.

La pluja de març ha estat altament beneficiosa o vital per als boscos, conreus i camps, perquè ha calat el terra dels primers 50 cm de sòl. A més, ha servit per augmentar les reserves dels aqüífers. Tot i així falta molta pluja. Tota la pluja mensual de març, amb més de 100 mm a bona part de la meitat nord del país, ha servit per aturar el descens de les reserves d'aigua i evitar que la sequera vagi a més, però ha estat insuficient per revertir la situació. Unes precipitacions que han deixat al Pirineu occidental 420 mm a Espot i 291 mm a Boí (2.500 metres) i al Pirineu oriental destaca Núria amb 190 mm.

 

Sí que han millorat les reserves d'aigua, però la millora és minsa o modesta. En el cas de les conques internes, la reserva de l'aigua es troba al 16,4% i el dia 4 de març, mínima reserva d'aigua de la sequera, al 14,5%, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). A les conques de l'Ebre, les reserves actuals se situen al 47,4% i a principis de març se situaven al 43,8%. La xifra actual del 47,4% es troba una mica lluny del mínim de la sequera assolit a l'octubre del 2023, quan la reserva d'aigua es va situar al 30%, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

 

Plourà més?

Ara per ara no s'espera cap situació de pluges amb cara i ulls en els propers deu dies. Potser apareixeran dies amb ruixats al Pirineu occidental, però no seran efectius per augmentar significativament a les reserves d'aigua, tot i que almenys evitaran que puguin disminuir. Amb aquest panorama, esperem que més enllà dels 10 d'abril la situació meteorològica canviï i ens dugui les precipitacions que tant ens calen.

Al novembre ja vam informar que calien més de 500 mm de pluja ben caiguda i general arreu per sortir de la greu situació de sequera a la notícia "Quan plourà? Quanta pluja cal per sortir de la sequera?". Duem 14 estacions de l'any seques i amb un mes de pluges no resoldrem el dèficit de pluja tan gran que s'acumula.

 

 

ARXIVAT A:
SequeraMeteorologia
Anar al contingut