Un semàfor en verd i diverses pantalles que monitoritzen l'afluència a les platges de Salou (ACN/Roger Segura)
Un semàfor en verd i diverses pantalles que monitoritzen l'afluència a les platges de Salou (ACN/Roger Segura)

Sensors a la platja de Salou per regular l'aforament en temps real per la desescalada

Hi haurà 22 càmeres sensors a les llumeneres del passeig marítim que detectaran volums i objectes i que informaran els ciutadans de l'aforament de la platja

Redacció/ACNActualitzat

El bany a la platja està permès a partir de la fase 2 de la desescalada, sempre que es mantinguin les mesures de seguretat. Però  com es farà? A Salou, a la costa Daurada, han trobat la resposta en un sistema de sensors que regularà l'aforament en temps real.

El sistema es posarà en marxa al juny i l'objectiu és que els ciutadans puguin saber si la platja on volen anar està plena o no. Salou forma part de la regió sanitària del Camp de Tarragona i el 25 de maig va entrar en fase 2.

Hi haurà 22 càmeres sensors a les llumeneres del passeig marítim que detectaran volums i objectes. Des d'una web es podrà consultar el grau d'ocupació de la platja, mitjançant un codi de colors semafòric. Els sectors de les platges estaran en verd si l'aforament és baix, en taronja si comença a ser elevat o en vermell si ja no hi cap ningú més.

L'Ajuntament també es planteja col·locar semàfors per indicar l'ocupació a peu de platja.

Les dades també es transmetran en temps real a la Policia Local de Salou, que podrà saber a l'instant quin és l'aforament de les platges.

Per simplificar el sistema s'han acotat àrees i sectors virtuals de la costa per fer el recompte. Les platges de Llevant i Ponent es dividiran en mitja dotzena de sectors virtuals cadascuna, mentre que la resta funcionaran com una unitat.

El sistema, a càrrec de l'empresa Abast, té un cost superior als 100.000 euros. L'Ajuntament vol adquirir-lo amb la idea que ja sigui definitiu.

 

Una grua instal·la una càmera sensor per fer el control de l'aforament a la platja de Salou
Una grua instal·la una càmera sensor per fer el control de l'aforament a la platja de Salou (ACN/Roger Segura)


Respectant la privacitat

L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha explicat que el sistema de sensor respectarà la privacitat dels ciutadans:

"Els sensors controlaran el número de persones, però no gravaran ni entraran en la seva intimitat. És un comptador intel·ligent que garanteix la intimitat i el control de l'aforament"

David Albalate, responsable de Data Center de l'empresa Abast, afirma que el sistema pot "comptar persones, para-sols o saber quanta gent ve de pas".

Granados apel·la a la responsabilitat individual i col·lectiva perquè el sistema funcioni i avisa que qui incompleixi la normativa serà sancionat. La Policia Local i els socorristes s'encarregaran de vetllar pel control de l'aforament, i el dispositiu es reforçarà, si cal.

"No ens podem permetre anar marxa enrere ara que estem gairebé nets de covid-19 i som un municipi segur"

 

Cartell informatiu sobre les recomanacions als banyistes de la platja de Salou en la fase 2
Cartell informatiu sobre les recomanacions als banyistes de la platja de Salou en la fase 2 (ACN/Roger Segura)

Com controlar les platges

La iniciativa de Salou és innovadora en el control efectiu de l'aforament permès a les platges. Segons les recomanacions dels Ministeri de Sanitat per a l'ús de les platges i zones de bany aquest estiu, cal mantenir una distància de 4 metres entre para-sols i gandules. El govern espanyol, però, deixa en mans dels gestors dels espais, normalment els ajuntaments, establir "elements de parcel·lació".

Hi ha hagut altres propostes, com la de Lloret, que dividiex les platges en 3 zones: gent gran, famílies i adults. A Platja d'Aro, també es divideixen les platges i hi ha informadors per garantir mesures de seguretat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
Anar al contingut