Aspecte de la Roca del Bolet abans de caure
Aspecte de la Roca del Bolet abans de caure
Catalunya al dia

S'ensorra la Roca del Bolet, emblema geològic del Pallars Jussà

L'incident no ha provocat danys i l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà ja estudia com suplir l'absència del monument

Enllaç a altres textos de l'autor

Sofia Cabanes

Corresponsal de Catalunya Ràdio a la Vall d'Aran

Ha caigut un mite. La nit de dimarts a dimecres s'ha precipitat al buit la coneguda Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, una formació geològica en forma de bolet que s'havia convertit en un espai emblemàtic i símbol d'identitat a la zona.

Aquest enfonsament no ha provocat danys personals, però sí que ha obert un debat sobre què s'ha de fer en aquest espai --ara buit-- que durant dècades havia atret l'atenció de locals i visitants.

La desaparició d'un emblema

La Roca del Bolet estava situada a la zona coneguda com el Mont de Conques i, popularment, se la definia com "el bolet més antic del món". En realitat, es referien a una formació natural rocosa que els geòlegs anomenen pilar coronat, una gran roca de travertí que s'aguantava sobre una columna d'argila.

El pas dels anys l'ha anat erosionant fins que aquesta nit ha acabat cedint. Una "notícia trista" per als veïns que hi havien passat molts moments de les seves vides, com explica Jeannine Abella, alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, d'on pertany Figuerola d'Orcau:

"Era un símbol molt estimat pel poble i per tota la comarca. És un fenomen natural que no ens agrada, però que sabíem que havia de passar, perquè les roques, en certa manera, també moren."

Restes de la Roca del Bolet de Figuerola d'Orcau (Pallars Jussà) després d'esfondrar-se
Restes de la Roca del Bolet després d'ensorrar-se (Ajuntament d'Isona i Conca Dellà)

Es podria reconstruir?

L'Ajuntament ja ha demanat assessorament del geoparc, des d'on s'ha desaconsellat reconstruir-la. Com a alternativa, plantegen recrear-la amb altres materials o instal·lar panells explicatius.

Una decisió que, en qualsevol cas, prendran d'acord amb el propietari de la zona --que és privat-- i amb el conjunt de la població.

"Els pròxims dies consultarem els veïns de Figuerola com creuen que hem de donar valor a aquell espai, o guardar-lo en la memòria històrica del nostre municipi i explicar-lo generació rere generació."

Coincidint amb el Festival de Senderisme de la Conca de Dellà, el primer cap de setmana de juny, l'Ajuntament celebrarà un homenatge i oferirà una explicació històrica sobre la formació de la Roca del Bolet.

 

ARXIVAT A:
CiènciaTurisme
Anar al contingut