Segon dia de vaga del personal mèdic i docents, que es mobilitzen per tot el territori

El seguiment de la vaga a la sanitat és del 70%, segons Metges de Catalunya, i del 27,3%, segons el Departament de Salut

RedaccióActualitzat

Segona jornada de vaga a la sanitat i l'educació i també de mobilitzacions. El personal mèdic es manifesta de nou a Barcelona, aquest dijous.

La marxa ha començat davant del Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume, i ha transcorregut fins al Parlament.

Pancartes reivindicatives inspirades en l'última cançó de Shakira (ACN / Jordi Borràs)

Dimecres, més de 9.000 metges van sortir al carrer com a protesta per la sobrecàrrega de feina i per reclamar millores laborals i salarials.

Aquest dijous, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, al parc de la Ciutadella s'han aplegat 5.000 manifestants.

Una manifestant ultima una pancarta (ACN / Jordi Borràs)

Segons el sindicat Metges de Catalunya, convocant de la vaga, el seguiment, aquest dijous matí, és d'un 70%. Des del Departament de Salut, en canvi, s'ha xifrat el seguiment en un 27,3%.

Tant els sindicats com govern comparteixen el diagnòstic sobre la situació del sistema sanitari i els seus professionals, però no es posen d'acord en com s'ha de solucionar.

És per això que les mobilitzacions continuen avui i poden tenir continuïtat la setmana que ve, perquè Metges de Catalunya ja ha convocat tres jornades de vaga més la setmana vinent: els dies 1, 2 i 3 de febrer.

Capçalera de la manifestació a la Via Laietana (ACN / Jordi Borràs)

Abans, però, aquest divendres, hi ha convocada una nova reunió per reprendre les negociacions, que fins ara han generat un acostament de posicions.

Els serveis mínims fixats per la Generalitat al sistema sanitari contemplen un 33% de la plantilla als centres assistencials i que les urgències i les unitats especials funcionin amb normalitat. Pel que fa a la resta de serveis hi ha fixat un 50% de personal.


Mobilització dels docents

Aquest dijous també tornen a sortir al carrer mestres i professors. Després que aquest dimecres més de sis mil docents es manifestessin a Barcelona, la protesta serà avui descentralitzada arreu del país.

Segons el Departament d'Educació, aquest dijous al migdia, amb les dades comunicades pel 87,74% dels centres públics, la vaga del sector educatiu tenia un seguiment del 5,15%.

Manifestació de docents davant del Departament d'Educació (CCMA)

Aquest dijous hi ha concentracions previstes a Tarragona, Lleida i Girona i també al migdia davant el Departament d'Ensenyament.

Els docents demanen acabar de revertir les retallades i negociar el calendari escolar. Entre altres coses, volen que es dediqui el juliol a la formació, que és voluntària, en comptes de tenir l'obligatorietat d'anar als centres degut a l'avançament del curs escolar.

Les negociacions amb el govern, però, estan encallades, i per això, asseguren, continuaran les mobilitzacions.

Manifestació unitària de sanitat i educació a Tarragona (CCMA)

El sindicat Infermeres de Catalunya també s'ha unit a la mobilització dels docents, aquest dijous, en comptes de sumar-se a la manifestació dels metges.

En l'àmbit educatiu, la Generalitat ha fixat uns serveis mínims d'una persona de l'equip directiu per a cada centre, un docent per a cada tres aules, des d'educació infantil fins a secundària, i un 50% de la plantilla dels centres en educació especial i les escoles bressol.

Els taxistes fan una treva

Els taxistes també han sortit al carrer aquest dimecres a Barcelona, però avui tornen a la feina. Denuncien l'incompliment de la normativa vigent de VTC i plataformes com Free Now.

El govern s'ha compromès a blindar per llei les tarifes del servei. I, en assemblea, els taxistes han decidit desconvocar l'aturada prevista per al Saló Internacional de l'Audiovisual, la setmana que ve.

En canvi, de moment mantenen la protesta de final de febrer, coincidint amb el Congrés de Mòbils.

ARXIVAT A:
Educació Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut