Façana de l'Hospital Clínc de Barcelona (ACN)
Catalunya Migdia

Se signa el conveni per al nou Clínic de la Diagonal, encara sense calendari ni pressupost

S'ha confirmat que el nou hospital s'ubicarà a la zona on ara hi ha les pistes esportives de la Universitat de Barcelona, però no s'ha concretat ni el calendari ni la inversió prevista per fer les obres

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Corbalan

Periodista de Catalunya Ràdio especialitzat en Barcelona

@jcorbalan
Actualitzat

L'anunciat trasllat i ampliació de l'Hospital Clínic a l'espai que ara ocupen les pistes esportives de la Universitat de Barcelona --a la part alta de la Diagonal-- ha fet aquest dilluns un pas més. S'ha firmat un conveni entre les diferents institucions implicades que permetrà tirar endavant la transformació urbanística necessària per construir el nou hospital i un nou campus de docència i recerca biomèdica.

L'anunci de la nova ubicació del Clínic es va fer ara fa un any, i aquest dilluns --més enllà de la signatura del conveni-- encara no s'ha concretat ni el calendari ni la inversió necessària per tirar endavant el projecte, del qual tampoc es coneixen els detalls. Tot i això, el director de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, ha parlat de dia històric.

"L'hospital se'ns ha quedat petit i una mica vellet i creiem que la nostra societat i els nostres conciutadans necessiten un nou projecte i un nou Hospital Clínic."

El futur campus del Clínic, que també acollirà la Facultat de Medicina i diferents centres de recerca, tindrà una extensió de 10 hectàrees, amb més de 290.000 metres quadrats construïts.

Pistes esportives de la Universitat de Barcelona a la Diagonal (Ajuntament de Barcelona)

El projecte ocuparà l'espai on ara hi ha les pistes esportives de la Universitat de Barcelona, que encara no se sap on es reubicaran.

Durant l'acte de signatura del conveni, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat que es tracta d'un projecte de país, mentre que per l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el projecte ha de permetre l'allargament de la línia 3 del metro per poder-hi arribar amb més comoditat, i desbloquejar el futur de l'Escola Industrial, que la Diputació de Barcelona vol convertir també en un campus d'innovació.

La firma del conveni arriba 1 any després d'anunciar-se la nova ubicació del Clínic (ACN/Laura Fíguls)


Mitja vida parlant del trasllat del Clínic

La majoria de professionals que treballen a l'Hospital Clínic fa molts anys que senten a parlar de l'ampliació del centre, com a mínim 20 anys. El trasllat a la zona esportiva de la UB permetrà la construcció d'un dels campus biomèdics més importants d'Europa, però, sobretot, resoldrà la fragmentació actual del centre, que ara mateix té diverses instal·lacions escampades per l'Eixample.

També s'acabarà amb les incomoditats i l'atapeïment de l'edifici del carrer Villarroel, que --tot i la reubicació d'alguns serveis-- sembla que es mantindrà com a centre de referència per al districte. Actualment, el Clínic compta amb tres seus: els dos edificis històrics --el de Villarroel, a l'Eixample Esquerre, i la seu de la Maternitat, al districte de les Corts-- i l'antic Hospital Plató, a Sant Gervasi.

 

Ubicacions descartades

Abans de decidir-se per l'espai que ara ocupen les pistes esportives de la Universitat de Barcelona --a la sortida de la ciutat per la Diagonal-- es van estudiar altres possibles ubicacions: la caserna de bombers del carrer Villarroel, l'Escola Industrial, el recinte de la Fira de Montjuïc, la Maternitat, la caserna del Bruc, i l'antiga presó Model.

Entrada de l'Escola Industrial al carrer Urgell (3Cat)
ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut