Pedro Sánchez durant la seva visita a Israel (Europa Press)

Sánchez reclama per carta a la UE fixar la posició sobre Gaza i la solució dels dos estats

La carta a Charles Michel també està signada per tres primers ministres de diverses famílies polítiques: el liberal belga Alexander De Croo, el conservador irlandès Leo Varadkar i el socialdemòcrata maltès Robert Abela

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, amb tres homòlegs més de la UE, demanant que a la cimera comunitària de la setmana que ve hi hagi un debat per fixar una posició clara sobre la situació a Gaza i la solució dels dos estats.

La carta està subscrita amb tres primers ministres pertanyents a diverses famílies polítiques: el liberal belga Alexander De Croo, el conservador irlandès Leo Varadkar i el socialdemòcrata maltès Robert Abela.

Fonts de l'executiu de Sánchez han informat que els quatre signants de la missiva expliquen que prenen aquesta iniciativa després que el secretari general de l'ONU, António Guterres, hagi demanat que el Consell de Seguretat abordi de manera urgent la catàstrofe humanitària a Gaza, que considera que és alarmant.

Debat al Consell Europeu

Creuen imperatiu que la comunitat internacional adopti mesures urgents i que hi hagi en concret un debat seriós sobre la situació a la reunió del Consell Europeu del 14 i 15 de desembre a Brussel·les. En aquest debat demanen que s'acordi una posició clara i ferma per part dels Vint-i-set davant del conflicte entre Israel i Hamas i les conseqüències humanitàries que tenen.

Reiteren la condemna dels atemptats terroristes de Hamas el 7 d'octubre passat i el reconeixement que Israel pugui defensar-se d'acord amb el dret internacional, i expressen la seva satisfacció per la pausa humanitària que va permetre un alliberament parcial d'ostatges israelians i un augment de l'ajuda humanitària.

Sánchez, amb Abbàs i el primer ministre belga, Alexander De Croo (Europa Press)

Però coincideixen que la UE ha d'anar més enllà i ha de reclamar un alto el foc humanitari durador que pugui portar a la fi de les hostilitats, exigir la protecció dels civils a Gaza i que l'ajuda humanitària arribi sense traves a la Franja, i adverteixen que impedir-ho deliberadament pot anar en contra del dret internacional humanitari. En aquest sentit, defensen que es faciliti la feina de les agències de l'ONU i s'obri el pas fronterer de Kerem Shalom per permetre l'accés directe d'ajuda humanitària.

Reconèixer Palestina

D'altra banda, els dirigents europeus creuen urgent la necessitat de defensar un procés polític sobre la solució dels dos estats. En aquest sentit, els quatre líders de la UE insisteixen en la conveniència de convocar una conferència internacional de pau (proposta assumida pels Vint-i-set després de plantejar-la Sánchez al Consell Europeu d'octubre), que recorden que ha estat secundada per la Lliga Àrab.

Consideren, segons les fonts esmentades, que una perspectiva seriosa i creïble per al reconeixement de l'estat palestí, juntament amb Israel, és la base necessària per avançar cap a la pau i la seguretat a la regió.

Demanen ajudar que l'Autoritat Nacional Palestina reprengui el control efectiu de Gaza, i per evitar l'escalada de violència a Cisjordània, proposen imposar prohibicions de viatge i congelació d'actius als colons violents que ataquen els palestins.

Sánchez, De Croo, Varadkar i Abela recorden també que a Europa han ressorgit els incidents antisemites i això tampoc es pot tolerar, de manera que insisteixen que ha arribat el moment que la UE actuï perquè la seva credibilitat està en joc.

A finals de novembre, Pedro Sánchez ja va demanar a la comunitat internacional que reconegués Palestina i no va tancar la porta a la possibilitat que Espanya ho fes de manera unilateral si la UE no ho feia. Les paraules de Sánchez van desembocar en una crisi diplomàtica entre Espanya i Israel.

Bèlgica, el relleu a la presidència

La carta ha estat signada a la recta final de la presidència espanyola del Consell de la UE, que assumirà Bèlgica el pròxim 1 de gener.

El president del govern espanyol i el seu homòleg belga van fer el mes passat una gira conjunta per Israel, Palestina i Egipte en què van defensar davant el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que la seva resposta als atemptats de Hamas respectés el dret humanitari internacional.

Abans del Consell Europeu de Brussel·les, Sánchez compareixerà dimecres, 13 de desembre, davant del Parlament Europeu, per fer balanç de la presidència espanyola, ja que s'ha anat posposant des del mes de juliol a causa de la convocatòria de les eleccions generals.

ARXIVAT A:
PalestinaGuerra a Gaza
Anar al contingut