Sánchez diu ara que es regularà el preu dels tests d'antígens, però no concreta com

El president del govern espanyol anuncia en una entrevista que es compraran més de 300.000 dosis dels antivirals de Pfizer

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dilluns que abordarà la regulació del preu dels tests d'antígens.

Ho ha dit en una entrevista a la Cadena Ser, en què ha assegurat que ara ja no existeix el problema de l'escassedat d'aquests tests a Espanya:

"El debat que teníem abans, durant aquest Nadal, ha estat sobretot l'oferta d'aquests tests, és a dir, hi havia un coll d'ampolla, hi havia un augment exponencial de la demanda dels tests d'antígens però no de l'oferta, aquest tema ja s'ha resolt i ara efectivament entrarem també en el control dels preus dels tests d'antígens."

De tota manera, en l'entrevista Sánchez no ha concretat cap detall de com tenen pensat fer aquesta regulació, ni tampoc quan es farà ni quan entrarà en vigor.

S'ha limitat a recordar que ja es va eliminar l'IVA d'aquests tests quan es va fer amb les mascaretes, i ha defensat que només es puguin vendre a les farmàcies, per les garanties que ofereixen.

Sánchez diu ara que es regularà el preu dels tests d'antígens, però no concreta com
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest diumenge en un míting a Valladolid (EFE)

De venda lliure des del juliol

A Espanya els tests d'antígens es van poder començar a comprar lliurement a les farmàcies el 20 de juliol, després de mesos i mesos de peticions en aquest sentit.

Llavors el govern espanyol no va marcar límits per als preus, i va dir que havien demanat al sector que tinguessin "preus assequibles", però la veritat és que llavors ja es venien entre 6 i 10 euros.


Molt més cars que a la resta d'Europa

Això ja contrastava amb molts països europeus, on aquests tests es podien comprar als supermercats, o eren directament gratuïts, com a Portugal, a França, a Alemanya o a Àustria.

Gairebé mig any després, la situació ha canviat ben poc i s'ha agreujat per l'augment de la demanda durant el desembre, que ha sobrepassat enormement l'oferta.

Per intentar pal·liar-ho just abans de Nadal es va facultar les farmàcies, la majoria de les quals s'havien quedat sense, a vendre tests professionals al públic en general.

Una farmacèutica mostra un test d'antígens, el 24 de desembre a Tarragona (ACN)

Antivirals de Pfizer

D'altra banda, aquest dilluns Sánchez també ha anunciat que es farà una compra estatal dels antivirals de Pfizer contra la covid. Tampoc no ha concretat quan es farà però sí que ha precisat força quants en compraran:

"El govern d'Espanya farà una compra dels antivirals orals de covid que ara mateix està fabricant Pfizer, i que precisament redueixen en un 88% la possibilitat d'hospitalització dels malalts de covid més vulnerables, en total en comprarem unes 344.000 dosis."


La covid, malaltia endèmica?

Sánchez també ha admès que el govern espanyol està treballant en un pla per passar de considerar la covid de pandèmia a malaltia endèmica.

Això suposarà una estratègia similar a la que ja hi ha amb malalties com la grip, i començar a deixar de banda el control exhaustiu dels casos positius.

El president del govern espanyol ha dit que fa setmanes que hi treballen, i ho ha justificat dient que la mortalitat ha baixat del 13% a la primera onada a l'1% en aquesta sisena.

Manifestació exigint la destitució d'Alberto Garzón a l'arribada de Pedro Sánchez, aquest diumenge a Valladolid (EFE)

Garzón i la carn

En l'entrevista, el president del govern espanyol també ha lamentat la polèmica per les declaracions sobre les macrogranges del ministre de Consum, Alberto Garzón.

Sánchez ha afegit que lamenta les declaracions i ha afirmat que "el sector càrnic està fent una carn d'extraordinària qualitat", però no ha contestat a la pregunta de si ha pensat a destituir-lo.

"Negacionisme polític"

D'altra banda, el president Sánchez ha aprofitat per acusar el PP, que no pensa donar suport a la reforma laboral, de fer "negacionisme polític" i així "nodrir la ultradreta":

"Vostè em preguntava abans pel negacionisme, i és que a Espanya el negacionisme polític també existeix, perquè tenim una dreta que s'oposa a qualsevol conquesta o avanç social que proposi el govern d'Espanya, encara que vingui refrendat pels agents socials, els sindicats i la patronal."

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut