Iglesias i Sánchez, a punt de fer una encaixada de mans al Congrés, després de presentar l'acord per a un futur govern de coalició (Reuters/Sus…
Iglesias i Sánchez, a punt de fer una encaixada de mans el Congrés, després de presentar l'acord per a un futur govern de coalició (Reuters/Susana Vera)
Madrid

Sánchez defensa l'acord amb Iglesias per "fer les reformes que necessita el país"

En la presentació de l'acord per un futur govern de coalició, Iglesias declara que serà "un honor que Pedro Sánchez sigui el nostre president"

Irene Vaqué ReigActualitzat

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han comparegut al Congrés per presentar el que han anomenat "govern de coalició progressista". El president del govern espanyol en funcions i el secretari general d'Unides Podem ham intervingut davant els mitjans -sense acceptar preguntes- després que s'ha filtrat l'acord programàtic entre les dues formacions que encapçalen.

Acompanyats de representants de les dues formacions, s'han felicitat per la "generositat" i "responsabilitat" que els ha portat fins a aquest acord.

Sánchez ha plantejat que Espanya s'ha dividit entre els que opten pel "bloqueig" i els que volen "avançar" i ha dit que les urnes han marcat que cal anar pel segon camí:

"El repte és enorme. Tenim un país extraordinàriament divers, tant en l'àmbit territorial com ideològic, ho evidencia l'aritmètica del Congrés. I això fa complexa la governabilitat, però de cap manera l'impossibilita. On alguns veuen l'excusa pel bloqueig, jo hi veig estímul i una gran oportunitat de fer les reformes que necessita el nostre país."

El president espanyol en funcions ha instat la resta de forces del Congrés a "sumar-se a l'avanç, i no al bloqueig, al diàleg i no a la confrontació" i ha definit el programa acordat amb Unides Podem com a "ambiciós, valent i, per sobre de tot, progressista".

Encaixada de mans de Sánchez i Iglesias en una compareixença que ha durat uns 15 minuts (Reuters/Susana Vera)


Iglesias, per la seva banda, ha afirmat que el repte del futur govern de coalició a Espanya, el primer des de la recuperació de la democràcia, és convertir en polítiques el clam de "sí que es pot".

El secretari general de Podem ha destacat que Espanya ha de ser "un referent a Europa i al món en polítiques de justícia social, contra el canvi climàtic i pel feminisme" per frenar l'extrema dreta i s'ha mostrat molt satisfet per l'entesa amb el PSOE:

"Agraeixo l'enorme generositat de Pedro Sánchez i els socialistes. Per nosaltres serà un honor que Pedro Sánchez sigui el nostre president i compartir govern amb els homes i dones del Partit Socialista. Estem desitjant posar-nos a treballar com més aviat millor i tant de bo tinguem una investidura aviat."


L'anunci de l'acord s'ha precipitat després de la decisió de l'Advocacia de l'Estat sobre Oriol Junqueras. Mentre ERC no es pronuncia encara, al matí, Sánchez ha comparegut davant dels mitjans, sense admetre preguntes, juntament amb el president del PNB, Andoni Ortuzar.

Els màxims representants del PSOE i el PNB han signat l'acord pel qual els nacionalistes bascos votaran a favor de la seva investidura.

 

Què diu l'acord PSOE-Podem

L'acord PSOE-Podem preveu la derogació parcial de la reforma laboral del PP, una nova llei de seguretat que substitueixi la "llei mordassa" i apujar els impostos a les rendes més altes, així com del salari mínim.

Sobre Catalunya, el PSOE i Podem es comprometen a abordar el conflicte "a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual".

També menciona el traspàs de les "competències pendents ja reconegudes a l'Estatut" en qüestions com les beques universitàries o salvament marítim.

El document amplia el preacord que els mateixos Sánchez i Iglesias van anunciar el 12 de novembre passat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPablo IglesiasPSOEUnides PodemInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut