Acord PSOE-Podem: diàleg amb Catalunya, derogar la reforma laboral i regular el lloguer

L'acord inclou un augment d'impostos a les rendes més altes i la promesa d'una nova llei de seguretat ciutadana per substituir l'anomenada "llei mordassa"

RedaccióActualitzat

El PSOE i Podem ja tenen un acord de govern a l'espera de la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. Aquest dilluns a la tarda, els líders de les dues formacions seran els encarregats de presentar-lo, però ja se n'ha filtrat el document.

L'acord té 49 pàgines i inclou tot un programa de govern que va des del conflicte amb Catalunya fins a aspectes de política social com derogar la reforma laboral o regular el mercat de lloguer i mesures contra el canvi climàtic i la violència masclista.

Amb el títol "Coalició progressista, un nou acord per a Espanya", el PSOE i Podem pacten derogar els punts més polèmics de la reforma laboral, com l'acomiadament per absentisme per baixes per malaltia (avalat en una sentència recent del Tribunal Constitucional). També que el conveni sectorial prevalgui per sobre del d'empresa, mètode que utilitzaven les ETT. S'evitarà, a més, que quan caduqui un conveni d'empresa, la companyia pugui aplicar el sectorial, normalment amb pitjors condicions. 

També es derogarà la reforma de les pensions de Rajoy, i per llei, cada any, augmentaran segons el nivell de vida. L'altre gran salt en despesa és una mesura ja anunciada, el salari mínim, que tornaria a pujar fins els 1000 euros el 2020, i aniria creixent fins a situar-se en 1200 el 2023. A més, s'estudiarà una renda bàsica garantida. 

Per recaptar més diners, també es preveuen nous impostos al sucre i productes ultraprocessats, més pressió fiscal a les grans corporacions i que les tecnològiques tributin per la seva activitat a Espanya. Es recupera la taxa Tobin, que grava la compra d'accions per grans empreses. En canvi, s'abaixarà l'IVA dels productes veterinaris i d'higiene femenina, a més de reduir els impostos per a pimes que facturin menys d'un milió d'euros. 

Sobre el lloguer, es comprometen a fixar un sostre a les "pujades abusives del preu del lloguer".

L'acord també contempla un augment de l'IRPF per a les rendes més altes: dos punts a les rendes superiors a 130.000 euros i quatre pels de més de 300.000.  Són mesures que afecten menys d'un 1% dels contribuents.  

 

El document inclou la promesa d'una nova llei de seguretat ciutadana per substituir l'anomenada "llei mordassa".

PSOE i Podem també volen regular la publicitat dels jocs d'atzar i apostes, derogar la llei d'Educació LOMCE i fer-ne una de canvi climàtic amb l'objectiu que l'any 2050 tota l'electricitat sigui d'origen renovable. 

Sánchez i Iglesias asseguren que són acords per a tota la legislatura i que els pressupostos es redactaran prenent com a base aquest document.


Diàleg amb Catalunya

Sobre Catalunya, l'acord dedica tres paràgrafs al conflicte i es compromet a abordar-lo "impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual".

Pel que fa a mesures concretes, el document cita el traspàs de les "competències pendents ja reconegudes a l'Estatut" en matèries com la gestió de beques universitàries o el salvament marítim.

Proposen també un nou acord de finançament de totes les comunitats autònomes.

 

El document de l'acord entre el PSOE i Podem

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOEUnides PodemPedro SánchezPablo Iglesias
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut