Una gran representació de dones entre 34 i 44 anys que van respondre l'enquesta
Una gran representació de dones entre 34 i 44 que van respondre l'enquesta, feta per l'Hospital Clínic

Salut farà més ràpid el diagnòstic de l'endometriosi, que afecta un 10% de les dones

Protocol per detectar la malaltia, que ara triga 8 anys a diagnosticar-se

Actualitzat

Salut ha posat en marxa un model pioner d'atenció a l'endometriosi, una malaltia que afecta una de cada 10 dones en edat fèrtil. Es tracta de la patologia ginecològica més freqüent i es dona quan el teixit endomètric apareix fora de l'úter.

El principal objectiu és fer visible aquesta malaltia i que les mateixes dones deixin de normalitzar el dolor durant la menstruació. D'aquesta manera, es podrà aconseguir reduir al màxim el temps del diagnòstic, que ara triga uns 8 anys.

Pel cap de Ginecologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Francesc Carmona, el diagnòstic és fàcil, però cal escoltar la pacient.

"La pacient t'ho explica: 'Tinc uns dolors horrorosos cada regla', 'És que no em quedo embarassada', 'No puc tenir relacions sexuals perquè em fa mal'."

La presidenta de l'Associació EndoCat, Cristina Guruchaga, afegeix:

"El problema radica en nosaltres mateixos, en l'àmbit familiar. Ho normalitza la família, el metge... i la pacient no parla, s'amaga i l'entorn li diu que és una exagerada."

Es formarà als metges d'atenció primària per ordenar tots els serveis actuals i derivar els casos més greus als hospitals de referència.

 

En paral·lel, també es donarà a conèixer la malaltia, sobretot entre els més joves, a les escoles i es promourà la recerca.

Notícia relacionada: L'endometriosi és capaç de reprogramar el cervell, segons un estudi en ratolins

Es tracta d'una malaltia molt poc coneguda que es calcula que afecta el 10% de les dones d'entre 15 i 50 anys i que, a més de la pacient, també té efectes al seu entorn familiar i laboral.

Notícia relacionada: Itàlia planteja tres dies de permís laboral al mes en cas de menstruació dolorosa

En casos greus, les dones deixen d'anar a treballar unes 11 hores setmanals.

 

ARXIVAT A:
Salut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut