L'endometriosi pot provocar depressió
L'endometriosi pot provocar depressió

L'endometriosi és capaç de reprogramar el cervell, segons un estudi en ratolins

Això explicaria la depressió i l'ansietat que experimenten les malaltes

Xavier DuranActualitzat

L'endometriosi és una malaltia greu que pot causar infertilitat en les dones. Ara, investigadors nord-americans han descobert que també provoca canvis en el cervell. I que aquesta seria la causa de l'ansietat i la depressió que moltes vegades experimenten les dones que la pateixen.

L'endometriosi es produeix quan cèl·lules de la capa més interna de l'úter, l'endometri, migren a altres llocs del cos. Això causa forts dolors i pot produir finalment infertilitat. Es calcula que 176 milions de dones la pateixen a tot el món.

Normalment, les cèl·lules no van més enllà de la pelvis, però també poden arribar a altres parts del cos. Quan ho fan, segueixen actuant com ho farien a l'úter: s'inflen, es trenquen i sagnen en cada cicle menstrual. Però no poden ser expulsades del cos i queden atrapades.

Hugh Taylor, de la Universitat de Yale, i el seu equip van voler esbrinar si els problemes d'estat d'ànim que experimenten moltes malaltes estan causats també per la migració de les cèl·lules. Per això, van agafar dos grups de ratolins femelles. Els investigadors van provocar endometriosi implantant les cèl·lules directament a la seva cavitat abdominal.

Al cap de dotze setmanes, aquests ratolins mostraven a l'abdomen boles de teixit plenes de sang. I aleshores els van practicar proves específiques per aquests animals per comprovar el seu estat d'ànim.

Els resultats indicaven que els ratolins amb endometriosi patien més ansietat i depressió que l'altre grup. Després van constatar que l'activitat dels gens relacionats amb l'ansietat i el dolor era diferent en el cervell de cada grup. Per Taylor, això demostra que l'endometriosi reprograma el cervell.

No tothom n'està convençut i Erin Greaves, de la Universitat d'Edimburg (Escòcia), considera que la depressió i l'ansietat estan provocades bàsicament pels forts dolors que les malaltes experimenten. Tot i així, està d'acord que l'endometriosi afecta diferents parts del cos i no només l'aparell reproductor.

Per això, coincideix que s'ha d'investigar la malaltia més enllà del que s'ha fet fins ara i no centrar-se exclusivament en el sistema reproductor.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut