Salut demana fer teletreball i classes virtuals a les universitats durant 15 dies

Argimon justifica la petició per la tendència a l'alça de la pandèmia: "Si no fem res, d'aquí 2 o 3 setmanes estarem com Madrid"

RedaccióActualitzat

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha anunciat que en els pròxims dies s'hauran d'aplicar més mesures per frenar la Covid-19.

Entrevistat aquest diumenge a l'emissora Rac1, Argimon ha avançat que una de les mesures que reclamaran és que més gent torni a fer teletreball, almenys durant dues setmanes.

Del 8% al 25% de teletreball

Segons ha dit, a Catalunya hi ha encara molt marge perquè molta més gent treballi des de casa:

"El 2019 teníem un 8% de la població que treballava a Catalunya fent teletreball. Segons les dades de l'INE del 2018, Catalunya té una capacitat de teletreball del 25%. Per tant, tenim molt recorregut."

"Molt probablement durant la pandèmia i durant el confinament aquest teletreball ha pujat i per tant estiguem per sobre del 8%, però també molts de nosaltres tenim la sensació que persones que teletreballaven durant el març i abril, ara en aquests moments estan treballant presencialment."

"Demanem que les empreses i els agents socials comencin altre cop a dissenyar, de manera molt ràpida, aquests plans de teletreball que ens van portar als nivells de març i abril. Això és importantíssim, i demanarem, això sí, mesures curtes, intentarem que siguin contundents però curtes, durant 15 dies."

Argimon ha dit que aquesta mesura no exigirà cap mesura legal nova, i demanaran a empreses i sindicats que ho facilitin i ho impulsin.

Aula d'una universitat mig buida i amb estudiants amb mascareta
Aula d'una universitat mig buida i amb estudiants amb mascareta


Universitat virtual

També ha avançat que les universitats hauran de fer classes no presencials durant aquest període. Ho ha justificat assegurant que els brots estan sorgint en persones d'entre 15 i 49 anys, i que les franges d'edat més baixes estan força controlades.

Però en canvi, en franges d'edat més altes els percentatges de positius en els tests són més elevats, entre un 7 i un 8%, i per això cal actuar-hi.

I una manera efectiva és reduint la mobilitat i la interacció social en l'àmbit universitari:

"En la franja de 20 a 29 anys, un gruix encara estan a la universitat, tenim facultats que hi ha docència presencial, n'hi ha que la fan semipresencial i n'hi ha d'altres tot virtual.

"Hem d'aconseguir la virtualitat, si més no durant 15 dies, i deixar la presencialitat només per a les pràctiques."

Argimon ha dit que aquesta franja, entre 20 i 29 anys, és la que més els preocupa perquè és la que acumula més casos, i també perquè és la més difícil de controlar.

Per contra, en les franges entre 30 i 39 i entre 40 i 49 hi ha molta població que té fills en edat escolar, de manera que se'ls pot tenir controlats a través de les escoles.

Reaccions de les universitats

Poca estona després de les declaracions d'Argimon, diferents universitats han reaccionat: els responsables de la de Girona i de la Ramon Llull, UdG i URLl respectivament, per exemple, ha dit que es reuniran amb la Generalitat per tractar-ho, però que de moment, les classes presencials d'aquest dimarts es mantenen:



 

Per la seva banda, la Universitat de Barcelona, la Pompeu Fabra i la Politècnica de Catalunya, la UB, UPF i UPC respectivament, han dit que estan en contacte amb les autoritats i que en els pròxims dies informaran de les mesures que es prenguin.

La UPC ha aprofitat per fer-se ressò del parer del seu grup de recerca BIOCOMSC, que fa mesos que analitza les dades de la pandèmia, i que considera que les classes no són el problema



 

Brots "molt importants" a dues residències universitàries

Durant l'entrevista Argimon ha confirmat que hi ha hagut brots de coronavirus a dues residències universitàries de Barcelona.

No ha desvelat la xifra de positius detectats en aquestes residències, tot i que ha admès que és "molt important", però ha assegurat que la situació està controlada:

"Són dues residències amb un número de positius molt important, però són dos brots molt controlats, s'ha pogut fer el rastreig dels contactes estrets. Són persones que normalment viuen fora de Barcelona i de Catalunya, els contactes ja estan avisats i estan fent la quarantena en els seus llocs de residència."

Tampoc no ha volgut dir quines residències són, ni tampoc si els brots són a causa de festes celebrades amb molts assistents.

 

El risc de rebrot, fregant els 300 punts

Salut prendrà aquestes i altres mesures que es concretaran als pròxims dies, buscant reduir la mobilitat i la interacció social, perquè el risc de rebrot a Catalunya continua a l'alça i les previsions no són bones.

En les últimes hores s'han detectat 2.360 nous casos positius i això eleva el risc de rebrot fins als 289 punts.

L'índex de risc va pujar el juliol i s'ha mantingut alt però força estable, però ara està tornant a pujar

Argimon ha reconegut que el ritme de creixement és més ràpid del que preveien i que afecta a pràcticament tot el territori. De fet, la taxa de contagi R0 va pujant cada dia, i ja supera l'1,3, cosa que vol dir que cada 10 persones infectades en contagien 13 més.

La situació de la pandèmia varia molt de municipi a municipi, pots consultar-ho en aquest mapa interactiu:

 

Evitar la situació de Madrid

El secretari de Salut Pública ha alertat que aquestes xifres i la tendència que indiquen portaran a una situació molt pitjor en poc temps si no s'actua ràpidament:

"Si no fem res, d'aquí 2 o 3 setmanes estarem en els nivells de Madrid."

 

El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, el 6 d'octubre del 2020. (Hortzontal)
El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, el 6 d'octubre (ACN)
ARXIVAT A:
Coronavirus Teletreball
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut