El vaixell d'Open Arms ha salpat de Xipre aquest dimarts al matí (Reuters/Yiannis Kourtoglou)

Salpa cap a Gaza el primer vaixell del corredor humanitari d'Open Arms i el xef José Andrés

El viatge, que ha començat a Xipre, durarà uns dos dies i permetrà portar 200 tones d'aliments a la Franja

RedaccióActualitzat

El vaixell de l'ONG catalana Open Arms ja es dirigeix a Gaza per dur-hi el primer carregament d'ajuda humanitària per mar, per intentar pal·liar, ni que sigui breument, els efectes del bloqueig de subministraments a la Franja.

Aquest dimarts a primera hora ha partit des del port de Làrnaca, a Xipre, remolcant una barcassa amb unes 200 tones d'aliments. En concret, transporta farina, arròs i llaunes de tonyina.

Els encarregats de repartir el menjar a Gaza seran els membres de World Central Kitchen, l'ONG del xef José Andrés.

El vaixell d'Open Arms ha estat més de tres setmanes esperant a Xipre per poder sortir. Haurien d'haver salpat el cap de setmana passat, però el mal temps ho ha impedit fins aquest dilluns. 

"Havíem d'intentar-ho i, malgrat les dificultats, ho estem fent", assegura en un missatge a X el seu responsable, Òscar Camps.

 

El vaixell d'Open Arms ha estat més de tres setmanes al port de Xipre

 

Una operació "d'alta complexitat"

El viatge, de més de 200 milles nàutiques, es pot allargar dos dies, depenent de la meteorologia. Per tant, la previsió és que arribin a la Franja a partir d'aquest dijous. "És una operació d'alta complexitat", ha subratllat a "Els matins" de TV3 Laura Lanuza, d'Open Arms. 

Tenen el permís israelià per desembarcar, no hi haurà periodistes i, segons va explicar a TV3 Camps, s'està construint un pantalà amb runa dels bombardejos, que permetrà l'arribada. "Vam presentar un pla per obrir un corredor humanitari dinàmic, és a dir, a qualsevol punt de la costa; continu, és a dir, que es pot fer sovint, i escalable, que podria créixer a mesura de les necessitats", assegurava el fundador de l'ONG.

No han dit on ancoraran, precisament per evitar les repetides situacions caòtiques, fins i tot mortals, que s'han viscut amb el lliurament d'aliments.

Lanuza ha avançat que, malgrat aquesta complexitat, esperen que aquest sigui "el primer vaixell de molts que puguin fer arribar l'ajuda necessària i imprescindible per a totes les persones que pateixen fam a la Franja de Gaza".

ARXIVAT A:
Drets humansGazaOpen ArmsGuerra a Gaza
Anar al contingut