Rivera proposa al PP permetre la investidura si Sánchez accepta tres condicions
El president de Ciutadans, Albert Rivera, aquest dilluns a Madrid (EFE)
Madrid

Rivera proposa al PP permetre la investidura si Sánchez accepta tres condicions

Les condicions són negociar un 155 "obert" a Catalunya, pactar el govern de Navarra i no apujar els impostos

RedaccióActualitzat

El president de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha obert aquest dilluns a facilitar, juntament amb el PP, la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern.

Rivera ho ha proposat al partit liderat per Pablo Casado, i ho ha condicionat al fet que el PSOE accepti tres condicions: que negociï amb PP i Cs un 155 "obert" a Catalunya; que trenqui l'acord de govern a Navarra i s'obri a governar amb Navarra Suma, i que el seu govern no augmenti els impostos durant la legislatura.

"Una solució d'estat"

Rivera ha qualificat la seva proposta de "solució d'estat" que implicaria l'abstenció de PP i Cs per facilitar la investidura de Sánchez:

"Davant la incapacitat de Sánchez, els partits de l'oposició tenim l'obligació de posar sobre la taula una solució viable, una solució d'estat, i sobretot una solució que faci que tots els espanyols, més enllà d'ideologies, sàpiguen que en aquest país sí que hi ha una oposició que està a l'altura i que sí que hi ha una legislatura possible."


Rivera ho ha anunciat en roda de premsa després de la reunió de l'executiva del seu partit, i ha explicat que ja ha parlat amb Casado i que aquesta tarda es trobaran al Congrés per parlar-ne.


"Tres compromisos que qualsevol ciutadà espanyol pot subscriure"

El líder de Ciutadans ha assegurat que "ningú que no vulgui el bé d'aquest país pot estar en contra" dels tres compromisos que reclamen a Sánchez:

"La solució passa per demanar-li a Sánchez un compromís amb Espanya i amb l'economia espanyola. Tres compromisos que qualsevol ciutadà espanyol pot subscriure, tres compromisos que fins i tot qualsevol votant del PSOE, gosaria dir, és capaç de subscriure, tres compromisos que ningú que vulgui el bé d'aquest país pot estar en contra, tres compromisos que tornen a posar Espanya un cop més en marxa."

"Però sobretot que li diuen a Sánchez que no governa amb majoria, que el parlament funciona i que, evidentment, els separatistes i els populistes no marcaran ni l'agenda política ni l'agenda econòmica d'aquest país."


Garantir la Constitució a Catalunya

Albert Rivera ha proposat que PP, Cs i PSOE negociïn la "planificació d'un calendari" d'aplicació del 155 a Catalunya.

Segons ha dit, això és necessari per evitar que, governi qui governi a Madrid, els independentistes "no es puguin aprofitar de la debilitat de Sánchez":

"La segona condició, el segon compromís per Espanya, evidentment passa per garantir la Constitució i les llibertats a Catalunya. Li volem plantejar al senyor Sánchez una taula per planificar l'eventualitat de l'aplicació del 155 de la Constitució si no hi ha acatament de les sentències del procés."

"Si el senyor Torra desacata, com adverteix, la sentència, si el senyor Torra vol tornar a la prevaricació, al desacatament, a la desobediència, Espanya ha de tenir resposta d'estat, no una resposta del PSOE, de Cs o del PP, una resposta de país."

Aquesta condició proposada per Rivera inclou que Pedro Sánchez es comprometi a "acatar" les sentències dels judicis contra els independentistes, i també a no indultar-los si són condemnatòries.

PSOE: ja es compleixen les condicions

Fonts del PSOE no ha trigat gaire a respondre a Rivera: han assegurat que Sánchez fa mesos que demana a PP i a Cs que s'abstinguin per deixar-los governar.

I pel que fa a les condicions, aquestes fonts han afirmat que no hi ha "raons objectives" per dubtar que el PSOE no les compleixi.

En aquest sentit, han assegurat que a Navarra ja hi ha un govern que defensa la Constitució i que el govern encapçalat per Sánchez vetlla perquè també es compleixi a Catalunya:

"El 155 s'aplicaria si la situació constitucional ho requereix, com ja es va fer."

També que no tenen previst apujar "la pressió fiscal sobre les classes mitjanes i treballadores".


Sánchez a Rivera: "El que ha de fer és una abstenció tècnica"

El mateix Pedro Sánchez ha anat més enllà poca estona després a Albacete: ha assegurat als periodistes que les tres condicions "ja s'estan complint".

"Les tres condicions que demana Ciutadans objectivament ja s'estan complint, el que ha de fer és una abstenció tècnica."

 


 

Reunió Casado-Rivera

Des de les set del vespre es reuneixen el líder del PP, Pablo Casado, i el del Ciutadans, Albert Rivera, després de l'oferta d'abstenció del partit taronja. Es tracta d'una reunió privada al Congrés dels Diputats per detallar la proposta conjunta. Els populars ja han avisat, però, que és Sánchez qui ha de fer el pas per desencallar la situació.


Ronda de contactes de Felip VI

El rei Felip VI ha iniciat una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris de cara a proposar un candidat per a una hipotètica investidura. Les reunions han començat amb els partits més petits i es tancaran aquest dilluns amb el representant del PNB, Aitor Esteban, un dels actors clau en cas que hi hagi una nova votació al Congrés dels Diputats.

 

El rei rep el representant de Compromís, Joan Baldoví (EFE)

Felip VI es reunirà aquest dimarts amb Laura Borràs (JxCAT), Jaume Asens (En Comú Podem), Santiago Abascal (Vox), Pablo Iglesias (Podem), Albert Rivera (Cs), Pablo Casado (PP) i, finalment, Pedro Sánchez (PSOE).

 

ARXIVAT A:
Albert RiveraPedro SánchezInvestiduraEleccions 28A
Anar al contingut