Els pagesos catalans han tornat a treure els tractors a la carretera en una nova jornada de mobilitzacions

Revolta pagesa: tallades l'AP-7 i l'N-2 a l'Alt Empordà, i l'A-2 i l'AP-2 a Ponent

A falta dels resultats de la reunió en marxa amb el govern, els pagesos de l'AP-7 i l'A-2 anuncien que es quedaran a passar la nit a la carretera

RedaccióActualitzat

Informació actualitzada: Els pagesos allarguen fins dijous els talls a l'AP-7 a l'Alt Empordà i l'A-2 i l'AP-2 a Ponent


La pagesia catalana ha tornat a treure els tractors a carreteres, autovies i autopistes per fer sentir la seva veu. La plataforma Revolta Pagesa ha convocat talls arreu del país i marxes amb tractors a diversos punts de la frontera amb França.

L'AP-7 i l'N-2 a l'Alt Empordà, i l'AP-2 i l'A-2 a les comarques de Ponent són les principals vies afectades.

De moment, i a falta que trascendeixi si hi ha algun acord a la reunió en marxa amb el govern, els pagesos concentrats a l'AP-7 a Pontós (Alt Empordà) i a l'A-2 a Tàrrega (l'Urgell) han anunciat que s'hi queden a passar la nit i allarguen la protesta, almenys, fins demà.

 


L'AP-7, tallada de matinada a l'Alt Empordà 

Els pagesos han decidit avançar el tall de l'AP-7 previst a l'altura de Pontós, a l'Alt Empordà, per evitar enfrontaments amb la policia. L'han tallada des de poc després de la mitjanit i han buidat mitja dotzena de camions carregats de fruita i verdura originària del Marroc.

Cap a la sis de la tarda, el portaveu de Revolta Pagesa a la zona, Martí Planes, ha anunciat que allargaran el tall fins dijous a la nit:

"De moment no ens movem; no rebem res del que hem demanat"

Els pagesos que protesten a l'Alt Empordà han buidat diversos camions marroquins que circulaven cap al nord

En sentit sud, es desvien els vehicles atrapats a l'AP-7 per la sortida 4; i en sentit nord, per la sortida 5. Els Mossos d'Esquadra han fet baixar en contra direcció molts camions que havien quedat retinguts en sentit nord perquè puguin sortir de l'autopista.

Els pagesos també tallen l'N-2 en el mateix punt a l'Alt Empordà. En sentit nord, es fan desviaments cap a la GI-623 i en sentit sud, cap a la C-31 i la C-26. 

Els pagesos han escampat rodes i palla al bell mig de l'AP-7 a Pontós, a l'Alt Empordà, en el marc d'un nou tall indefinit

Aquests talls ocasionen importants retencions en diversos trams de la C-26, la C-31, la C-66, la Gi-62, l'N-II, l'N-IIa i l'N-260 a Girona, i la C-45, la LP-7041, i la LP-7043 a Lleida.

 

Els pagesos bloquegen l'A-2 i l'AP-2 a Ponent

Des de dos quarts de vuit del matí els pagesos també tallen l'autovia A-2 a Tàrrega en tots dos sentits i desvien el trànsit per l'interior de la població. Aquest tall també es mantindrà, almenys per ara, fins demà.

Segons els organitzadors, s'hi apleguen uns 400 tractors, com es pot comprovar en aquestes imatges aèries:

 


Cap a les nou del matí, uns 300 pagesos lleidatans també han tallat l'autovia A-2 i l'AP-2 a Soses, tot i que els Mossos els havien advertit que no els deixarien accedir amb els tractors a l'autopista. L'AP-2 ha registrat fins a set quilòmetres de retencions en sentit Barcelona.  

L'autovia AP-2 ha quedat tallada a Soses, al Segrià, en tots dos sentits en el marc de la jornada de protestes dels pagesos

Els pagesos també han tallat l'autovia A-22 a Lleida, i les carreteres N-240 a Almacelles i N-230 a Alfarràs, a la comarca del Segrià. A l'Alt Urgell bloquegen la carretera C-14 a Bassella i des de la una del migdia també tallen l'N-230 a les Bordes, al Pont de Suert. 

Més de mig centenar de tractors han tallat la C-14 a Bassella, a l'Alt Urgell (Cedida per Jordi Espluga Codina)


Bloquegen amb tractors la frontera amb França

Els agricultors i ramaders s'han concentrat a primera hora per fer tractorades arreu del territori català, sobretot amb la intenció de bloquejar els passos fronterers amb França.

Pagesos i ramaders de la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Berguedà han protagonitzat diverses marxes lentes i s'han acabat trobant al recinte firal de Puigcerdà amb l'objectiu de tallar la carretera N-152, a la frontera. Els camions que venien de França han hagut de girar cua. 

Els tractors bloquegen la frontera amb França a Puigcerdà, on s'hi han aplegat pagesos de la Cerdanya, el Berguedà i l'Alt Urgell (3Cat)

Els pagesos també han tallat el pas fronterer de la C-38 al Coll d'Ares, que uneix les comarques del Ripollès i el Vallespir, i que ofereix un paisatge ben emblanquinat. Pagesos de la Catalunya del Nord s'han sumat aquí a la protesta. 

Els pagesos tallen el Coll d'Ares, que uneix les comarques del Ripollès i el Vallespir (ACN/Jordi Borràs)

Concentracions a Tarragona i a Barcelona

A Tarragona, un centenar de tractors dels pagesos de la Plataforma Pagesa del Camp de Tarragona, arribats des de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Baix Camp s'han concentrat davant la delegació del departament d'Acció Climàtica.

Després de la lectura d'un manifest han acabat llançant ous i tomàquets contra els agents dels Mossos d'Esquadra que custodiaven l'edifici. 

Els pagesos han llançat ous i tomàquets contra agents dels Mossos d'Esquadra a Tarragona (3Cat)

Al migdia, han fet una marxa lenta fins a la subdelegació del govern espanyol, a la plaça Imperial Tarraco, on s'ha improvisat una calçotada. Aquí també han llançat ous i tomàquets contra l'edifici governamental. 

Pagesos del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès s'han aplegat davant la seu del Departament d'Acció Climàtica a Barcelona, on han entregat un document amb diverses peticions. La dimissió dels responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i reduir la burocràcia que recau sobre el sector en són dues de les principals:

"Necessitem que ens donin una data on s'acabarà aquest martiri de burocràcia; si no és així, no pararem"

Així ho ha explicat la portaveu de Revolta Pagesa, Núria Daltoll.

Aquesta plataforma exigeix mesures urgents davant de la crisi del sector agrari i compta amb el suport d'organitzacions d'agricultors francesos. Aquest dimarts ha aconseguit tallar una dotzena de punts de la xarxa viària catalana

 

L'objectiu de les protestes: reclamar menys burocràcia, rebutjar la competència deslleial d'importacions que no compleixen els estàndards de la UE i també els incompliments de la Llei de la cadena alimentària, que fa que en el pagès no es repercuteixi l'encariment dels preus que pateix el consumidor.

Centenars de tractors tallen l'autovia A-2 a Tàrrega en tots dos sentits

Aquesta nova mobilització arriba després de les protestes del sector agrícola i ramader a diversos països d'Europa que van començar fa un mes i que també van arribar a Catalunya, amb la tractorada històrica que va col·lapsar Barcelona el 7 de febrer.

Les protestes i talls de carreteres s'han anat repetint les darreres setmanes. Aquest mateix dilluns 900 autocars de diferents països han viatjat a Brussel·les per traslladar el seu malestar a la reunió dels ministres del ram i han protagonitzat una protesta que ha bloquejat la ciutat i on s'han viscut alguns moments de tensió amb la policia.

Els pagesos catalans tornen a treure els tractors a les carreteres per fer sentir la seva veu

Les convocatòries d'Unió de Pagesos

Per la seva banda, el sindicat majoritari al sector, Unió de Pagesos, s'hi ha afegit amb convocatòries per a aquest dimarts, però també per a dimecres i dijous en els mateixos punts.

Aquest sindicat, que s'ha vist superat per l'empenta de la plataforma que està liderant les mobilitzacions, afirma que en alguns casos, com a la demarcació de Girona, s'hi ha coordinat.

La plataforma, que des que es va crear ha oscil·lat entre les denominacions de Plataforma Pagesa i Revolta Pagesa, sembla que en el futur optarà per adoptar aquest segon nom.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha demanat als pagesos que evitin col·lapsar totes les carreteres que connecten Espanya amb França i que es permetin "vies alternatives".

Amenacen amb talls indefinits si no els fan cas

La plataforma ha fet públiques les reivindicacions que vol portar a la reunió d'aquest dimarts amb el govern: que aquest aprovi els acords als quals van arribar en la primera reunió, el 14 de febrer.

Plantegen nous punts de negociació per acordar: ajudes a la vinya, l'olivera i la fruita seca, concretar l'aplicació de la llei de cadena alimentària, i pactar solucions ràpides per a l'afectació de la fauna salvatge.

També exigeixen que el departament recuperi el nom d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, a més que es destitueixi dos responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua, el director, Samuel Reyes, i Jordi Molist.

Afirmen que si en la reunió d'aquest dimarts no els fan cas, mantindran els talls a la frontera fins que s'adoptin les mesures que reclamen.

També que si els Mossos els fan fora de les carreteres perquè passi el trànsit, faran una convocatòria general per aquest dimecres 28 a Barcelona davant del departament.

Els pagesos del Berguedà han anat en marxa lenta fins a Puigcerdà per tallar la frontera

 

 

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut