Els pagesos amenacen amb talls indefinits fins que se'ls escolti i el conseller els convoca

Mantenen els talls a l'AP-7 i a la N-2, a Pontós, i la C-14, a Basella, fins que el govern no respongui a les seves demandes i amenacen d'"apujar el to"

RedaccióActualitzat

La pagesia es veurà cara a cara amb el conseller d'Acció Climàtica. Aquest dijous a les 11, el conseller David Mascort es reunirà amb representants de la plataforma pagesa i de les organitzacions agràries que participen a la Taula Agrària.

Això, després de més de dos dies de noves protestes de la pagesia catalana, que continua tallant les principals carreteres del país per fer sentir la seva veu. Destaquen especialment els bloquejos en alguns trams a les comarques de Ponent i també a l'Alt Empordà.

Els pagesos i ramaders gironins que tallen l'AP-7 on s'enllança amb la N-2, a l'altura de Pontós, han decidit allargar el tall de manera indefinida. Diuen que no cediran fins que es reuneixin amb el conseller i els escoltin. Ho ha dit Martí Planas, portaveu de Revolta Pagesa a Pontós:

"Hem declarat la mobilització indefinida. No tindrà final fins que ens reunim amb el conseller i acordem que els temes que hem pactat siguin en ferm."

Uns temes que els van tombar ahir en la reunió de sis hores amb representants del Departament d'Acció Climàtica i que es resumeixen en tres punts: canviar el nom de la conselleria, cessar el director de l'Agència Catalana de l'Aigua i assolir acords de govern immediats davant del que qualifiquen de situació crítica del sector primari.

A l'AP-7, a Pontós, s'han afegit a la protesta pagesos del Delta, del Penedès i també alguns de la Catalunya Nord

En el tall a l'A-2, a Tàrrega, els pagesos han decidit aquest dimecres a la tarda en assemblea allargar el tall fins, almenys, divendres. En aquest punt hi han arribat pagesos d'altres comarques i dijous ho faran tractors del Priorat, de la Conca de Barberà i l'Anoia. També de l'Aragó.

Un portaveu de la plataforma Revolta Pagesa, Arnau Capdevila, ha explicat que els pagesos tenen la "moral alta" per continuar amb la protesta i que fins i tot esperen l'arribada de suports d'altres punts de la Catalunya central aquest dijous. 

Joves jugant a futbol a l'A-2 a Tàrrega tallada pels pagesos

Joves jugant a futbol a l'A-2 a Tàrrega tallada pels pagesos (ACN/Oriol Bosch)

Tant els de la C-14, a Bassella, on avui s'han mobilitzat uns 70 tractors, com els de la N-230, a Vilaller i el Pont de Suert, continuaran el tall de manera indefinida.

Els manifestants reclamen que el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, vagi a un tall i escolti les seves reivindicacions.

 

Agricultors i ramaders de la Catalunya del Nord també s'han sumat a la protesta i s'han unit al tall de l'AP-7, que afecta el tram entre Borrassà-Vilademuls.

La trobada s'ha fet a Pontós, on es tallen els dos vials des de dimarts a la mitjanit, i també s'hi han afegit representants del sector de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona.

La voluntat és "demostrar a Brussel·les que el problema és transfronterer i que cal una revolució col·lectiva", segons ha assegurat el membre de Revolta Pagesa i portaveu de la Unió de Pagesos Jordi Ginebreda.

Els tractors a peu de l'AP-7 (ACN/Gemma Tubert/Gerard Vilà)

A la demarcació de Girona també estan tallades l'N-2 entre Bàscara i Vilamalla, l'N-152 a Puigcerdà i la C-38 al coll d'Ares, que uneix les comarques del Ripollès i el Vallespir.

A la demarcació de Lleida, els bloquejos tenen lloc a l'AP-2, entre Soses a Lleida; a l'A-2 a Soses, Vilagrassa i Tàrrega; a l'A-22 i N-240 a Almacelles; a l'N-230 al Pont de Suert; a l'N-260 al Pont de Suert i a la C-14 a Tàrrega, Bassella i Ponts; a més de l'L-303 als Plans de Sió i la LV-5118 Peramola.
 

Una pintada a l'asfalt de l'A-2 a Tàrrega demana la dimissió del conseller Mascort (ACN/Anna Berga)

Les afectacions provoquen congestions en altres vies al voltant dels talls, sobretot a l'Empordà.

És el cas de l'AP-7 de Borrassà a Llers, l'N-2 entre Figueres i Vilamalla, i de Figueres a Vilabertran.

També n'hi ha a l'A-2 entre Vilagrassa i Bellpuig.


Activat el pla d'alerta Procicat per les afectacions viàries

Davant els talls de carretera d'aquest dimecres, la Generalitat ha activat el pla d'alerta Procicat i els Mossos d'Esquadra recomanen que es minimitzin els desplaçaments pels trams afectats

La policia està garantint rutes alternatives per evitar que hi hagi vehicles que quedin aturats a les vies tallades.

Tot i això, hi ha vehicles de transport de mercaderies que estan aparcats a l'entrada sud del túnel de Vielha. La Creu Roja, activada per Protecció Civil, s'ha desplaçat fins aquest punt per oferir assistència a les persones. S'han fet un parell de serveis.

D'altra banda, hi ha també camions aparcats a Puigcerdà.


Malestar per la reunió amb la Generalitat

Aquest dimarts a la tarda hi va haver una reunió amb el Departament d'Acció Climàtica a Manresa que va durar sis hores. El fet que no s'hi presentés el conseller, David Mascort, no ha agradat als representants de la pagesia, que ho han qualificat de "presa de pèl". Finalment, hi va anar el secretari general del Departament, Josep Vidal. 

Al vespre, Mascort va explicar que no havia participat en la trobada per motius familiars i va assegurar que govern i plataforma pagesa tenen l'objectiu comú que els agricultors "puguin guanyar-se la vida dignament":

Aquest dimecres la plataforma Revolta Pagesa ha fet públic un comunicat per valorar la trobada. Assenyalen que continuen les mobilitzacions al carrer a l'espera de poder traslladar, de forma directa al conseller Mascort.

Els pagesos han valorat que hi ha hagut "avenços" en temes com la gestió de l'aigua o la reducció de la burocràcia, però la Generalitat no ha accedit ni al canvi de nom de la conselleria --volen que es torni a dir d'Agricultura, Pesca i Ramaderia-- ni a cessar els responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Més de mig centenar de tractors han tallat la C-14 a Bassella, a l'Alt Urgell (Cedida per Jordi Espluga Codina)

El portaveu de Revolta Pagesa al tall de l'AP-7, Martí Planes, ha explicat per què allarguen els talls:

"De moment no ens movem; no rebem res del que hem demanat."

Els pagesos també rebutgen la competència deslleial d'importacions que no respecten els estàndards de la UE i els incompliments de la llei de la cadena alimentària, que fan que no es repercuteixi en el pagès l'encariment dels preus que pateix el consumidor.

Reclamen que les mesures que pactin es tradueixin en acords de govern, i avisen que mentre això no arribi, mantindran les mobilitzacions.

Els pagesos que tallen l'AP-7 a l'Empordà

Els pagesos que tallen l'AP-7 a l'Empordà (ACN)

A Tàrrega, els pagesos concentrats també han manifestat el malestar per la manca de resultats:

"La reunió no ha anat com ens esperàvem."

Així ho ha expressat Arnau Capdevila, de Revolta Pagesa. També ha explicat que no descarten tallar més carreteres de les comarques de Lleida. 

El coordinador del sindicat Unió de Pagesos a Girona, Narcís Poch, que participa en el bloqueig de l'autopista AP-7, ha explicat que la decisió es justifica per la "manca d'interès" de les autoritats per les seves propostes.

Els pagesos tallen el Coll d'Ares, que uneix les comarques del Ripollès i el Vallespir (ACN/Jordi Borràs)

 

ARXIVAT A:
Agricultura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut