Vaga de metges
Metges manifestant-se el segon dia de la vaga, aquest dijous a Barcelona (Catalunya Ràdio/Mònica Mas)

Salut i metges acosten posicions i reprenen les converses per evitar la vaga

La conselleria i el sindicat han acordat un marc que garanteixi l'aplicació de possibles acords que permetin desconvocar les vagues en hospitals i a l'atenció primària per dimecres, dijous i divendres

RedaccióActualitzat

El sindicat Metges de Catalunya i Salut han reprès les negociacions aquest dimarts amb l'objectiu d'assolir un acord que permeti desconvocar les vagues de dimecres, dijous i divendres

Com ja van fer ahir, hi ha hagut reunions al matí i n'hi continuarà havent a la tarda per discutir l'encaix jurídic de les propostes del personal sanitari.

Les últimes hores, les dues parts han acostat posicions i han consensuat "un marc" que permeti que els possibles acords a què s'arribi tinguin "garanties d'aplicació".

Finalment, el sindicat no ha entrat a la taula de negociació amb els seus assessors jurídics, com volien i en contra del criteri del departament. El secretari general de Metges de Catalunya ha explicat que, aquest dissabte, Salut els va trucar per demanar-los que els assessors jurídics no assistissin a la reunió d'aquest dilluns.
 

L'augment de sou, el principal escull

La discrepància sobre la presència dels assessors es deu al fet que a hores d'ara és el principal escull de les negociacions: l'augment de sou.

Segons Metges de Catalunya, el complement retributiu ha de ser lineal i es pot vehicular a través d'un acord de govern o un decret.

Salut, en canvi, assegura que aquesta via és jurídicament impossible. Ho va dir divendres el conseller de Salut, Manel Balcells, abans de la reunió que van fer aquell mateix dia conselleria i sindicat i que va acabar sense acord.

Hi ha més consens i punts acordats pel que fa als canvis organitzatius que reclamen els metges per reduir la sobrecàrrega de feina, que Salut reconeix.

La vaga de dimecres 1 de febrer és parcial, de 8 a 11 h i de 17 a 20 h als hospitals, i d'11 a 14 h i de 17 a 20 h a l'atenció primària, i la de dijous 2 és de 8 del matí a 12 de la nit a tot arreu.

Divendres, dia 3 de febrer, està convocada amb els mateixos horaris que dimecres.

Metgesses manifestant-se, aquest dijous, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona (ACN/Jordi Borràs)

Èxit de les vagues de dimecres i dijous

La negociació contra rellotge entre Salut i el sindicat s'està fent després dels dos dies de vaga de la setmana passada, dimecres i dijous, que per Metges de Catalunya va ser un èxit.

La de dijous van assegurar que havia tingut un seguiment majoritari, del 70%, mentre que Salut va donar una xifra molt més baixa: un 27,3%.

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, va qualificar d'"èxit rotund" la vaga, i va afirmar que la manifestació de Barcelona, amb uns 9.000 metges, havia estat una de les més multitudinàries mai feta pel col·lectiu.

Vagues convocades amb dos mesos d'antelació

Les vagues les va convocar aquest sindicat a finals de novembre, després de portar més de 50.000 signatures al Parlament per reclamar que es reverteixin les retallades a la sanitat.

Llavors van dir que feien una convocatòria amb tanta antelació per donar "un ampli temps de negociació" amb Salut per no haver-la de fer, però no hi ha hagut acord i s'ha acabat fent.

De fet, llavors van convocar les vagues del 25 i el 26 de gener, i ja van avançar que podien "tenir continuïtat en funció de l'evolució de la situació".

Dilluns de la setmana passada ja es va fer un últim intent de desconvocar-les, en una reunió que va durar més de 6 hores, però el sindicat les va mantenir perquè va considerar que Salut no havia fet una proposta prou "concreta, precisa i immediata".

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut