Es manté la vaga de metges de la setmana vinent, a l'espera d'una nova reunió dilluns

Metges de Catalunya ha convocat tres jornades de vaga parcials, de dimecres a divendres de la setmana que ve

RedaccióActualitzat

El sindicat Metges de Catalunya manté les tres jornades de vaga convocades per la setmana que ve. Després d'una reunió de dues hores amb el Departament de Salut, aquest divendres, no han tancat cap acord definitiu per evitar-ho. S'han emplaçat a seguir negociant dilluns.

Els facultatius, que han anat a la trobada avalats per l'èxit de l'aturada i de les mobilitzacions de protesta dels últims dos dies, reclamen millores salarials i organitzatives.

Aquest cap de setmana, el departament i el sindicat treballaran amb els seus equips per buscar l'encaix jurídic i econòmic de possibles millores en aquest sentit.

Les vagues estan convocades per dimecres, dijous i divendres, amb aturades parcials: de 8 del matí a 11 del migdia i de 17.00 a 20.00 de la tarda, en els hospitals; i d'11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00, a l'Atenció Primària. Això per als dies 1 i 3 de febrer.

El dijous 2 de febrer, la vaga tant als hospitals com a la Primària serà de 8 del matí a 12 de la nit.
 

Salut diu que no és el departament qui pot negociar la millora salarial

Abans de la trobada, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que estan d'acord que calen millores salarials i retributives i que les demandes dels metges i metgesses són "assumibles", però ha afegit que el departament no pot tancar un acord amb el sindicat Metges de Catalunya en aquest sentit perquè, segons ell, és il·legal.

"Demanen que sigui un acord bilateral, però això no pot ser perquè, senzillament, és il·legal", ha dit Balcells a "El matí de Catalunya Ràdio". Segons el conseller, si bé el departament en facilita les condicions, "ha de ser una empresa", o l'Institut Català de la Salut (ICS) --del qual depenen el 80% de metges de Primària-- o les patronals dels centres concertats, qui negociï els sous amb els professionals.


Repensar qui fa què

El conseller ha compartit també el diagnòstic sobre la sobrecàrrega assistencial. "Les retallades del 2012 s'han revertit del tot, però el cansament s'ha acumulat i alhora hi ha manca de professionals", ha dit Balcells. "Hi ha hagut una pandèmia que ha castigat molt el sistema, les llistes d'espera s'han acumulat i els professionals estan saturats i molt cansats".

En aquest sentit, el conseller ha recordat que ha plantejat una taula de treball estable per abordar tots aquests temes i també que s'han fet propostes concretes per treure tasques burocràtiques als facultatius, com la tramitació de les baixes.

Tot plegat passa, segons Balcells, per un canvi de model assistencial que, per exemple, doni més paper al personal d'infermeria. També accepta treballar per solucionar les agendes i que aquestes siguin raonables o per regular les consultes en línia. En definitiva, repensar qui fa què.

Altres mesures que ha posat damunt la taula Manel Balcells són incrementar les places a les facultats de Medicina o fer més atractives les places de metges de família, especialment en entorns rurals, que costen de cobrir.

2.000 intervencions ajornades

El departament admet que la doble jornada de vaga d'aquesta setmana ha tingut una incidència important. S'han hagut de cancel·lar dues mil operacions quirúrgiques no urgents i s'han ajornat totes les visites previstes en les agendes de 5.000 metges de Primària.

El director del CatSalut, Ramon Canal, ha reiterat que el seguiment de l'aturada ha estat important, i que constata: "Hi ha tot un gran segment de facultatius que estan esgotats".

Per això, el secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, adverteix al departament que la negociació d'aquest divendres no pot començar al mateix lloc on es van trencar les converses en l'última trobada. "Seria erroni començar pel punt de partida de la darrera reunió", ha afirmat.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut