Renovar-se per recuperar impuls: la CUP debat com revertir les patacades electorals

Els anticapitalistes, que han perdut un terç dels votants del 2021, descarten investir Carles Puigdemont president de la Generalitat perquè implicaria l'abstenció del PSC

Lluís Freixes Carbonell

A cada bugada, un llençol. En els últims tres anys, la CUP ha perdut un terç dels votants i bona part de la influència en la política que havia acumulat durant els temps més àlgids del procés. Aquest darrer cicle electoral, amb un retrocés clar de les forces d'esquerres i independentistes, ha estat especialment magre per als anticapitalistes.

Punxada a les municipals --tot i que van salvar els mobles amb les alcaldies de Berga i Girona--; desfeta a les eleccions al Congrés dels Diputats, d'on van quedar fora; i patacada al Parlament, on acaben de perdre la representació a Lleida i a Tarragona i passen de nou a quatre escons.


L'avançament electoral va agafar la CUP amb el pas canviat i en ple debat intern per decidir cap on ha d'anar el partit per revertir la falta de suport que acumula. Non Casadevall, portaveu del Procés de Garbí, confia en saber donar resposta "a tota la gent que s'ha sentit desenganyada".

"És evident que la nostra eina, que era il·lusionant, ara potser ho és menys. Hi ha molta gent que ens veu com a part de l'establishment i el que volem és tornar a convèncer la gent que aquesta eina és prou potent per sumar-hi diferents persones."

Els moviments que conformen la CUP debatran fins a finals d'estiu sobre les seves essències, com el pes que han de tenir l'eix social i l'eix nacional, però també la política de pactes i de lideratges.

De cara a la nova legislatura, la formació no veu cap futur a la proposta de Puigdemont de formar govern amb una hipotètica abstenció del PSC, pel fet, precisament, que els socialistes apareguin a l'equació, tal com ha assegurat la cap de llista, Laia Estrada:

"Som aquí per fer avançar independència i drets socials. Amb una abstenció del PSC és impossible, la gent no vol que li prenguin més el pèl"


"A la CUP estem fent autocrítica"

La diputada de la CUP Laia Estrada qualifica els resultats electorals de "dolents" i fa autocrítica: "No defugim la nostra responsabilitat en aquest context de desafecció cap a la classe política i de les mobilitzacions de l'independentisme". Per això, la cap de llista per Barcelona demana "anar a l'una", també, amb els moviments socials:

"Hem de posar en comú com fem aquesta autocrítica perquè hi pot haver diferents lectures a l'hora de saber en què s'ha equivocat la CUP. Si hauríem d'haver fet més una cosa o n'hauríem d'haver fet menys d'una altra. En això ens hem de posar d'acord."

Estrada afegeix: "Tant de bo tothom estigués fent aquest mateix procés perquè la situació que tenim al país és extremadament greu". I creu que el Procés de Garbí ha d'escoltar "totes les sensibilitats de la CUP".

La diputada evita posicionar-se sobre si el debat intern ha de culminar amb una refundació: "Una refundació potser necessita un gir estratègic i un gir estratègic pot requerir també una refundació. És més complicat que dir que només és una aposta o una altra."

Poble Lliure vol "foc nou"

Una de les ànimes de la CUP, Poble Lliure, ja he fet pública la seva aposta de "refundació". Demanen una "estratègia realista", i sortir amb voluntat de governar. 


"Foc nou", diu el comunicat, que reclama "responsabilitats" a la direcció del partit per una trajectòria "autodestructiva". Roser Valverde, coportaveu de l'organització, lamenta que la CUP "no és capaç d'implicar-se en la governabilitat del país, o d'implicar-se en una negociació dels pressupostos, o establir pactes per dur a terme les seves propostes":

"Ara cal assumir certes contradiccions per tal que la CUP pugui tirar en endavant les seves propostes com, per exemple, passa en municipis on governa o on té presència la CUP."

La CUP reté quatre diputats al Parlament: Laia Estrada, Laure Vega i Pilar Castillejo per Barcelona i Dani Cornellà per Girona. Ara bé, sense majoria independentista ni amb una d'esquerres en què siguin decisius, el grup tindrà un marge d'acció reduït. Estrada, però, avisa que no afluixaran "en la clau nacional, la social i també des del punt de vista ecologista".

"Lògicament, l'aritmètica parlamentària que tenim és molt complicada per tirar endavant el programa de la CUP, però nosaltres no tirem la tovallola en cap cas."

L'objectiu de la CUP, i en això ja hi ha consens, és ara recuperar tot el terreny perdut. No es presenten a les eleccions europees i, si no hi ha repetició electoral al Parlament ni avançament al Congrés dels Diputats, la propera cita amb les urnes seran les eleccions municipals del 2027. Una nova prova de foc per al partit, per a l'independentisme i per a les esquerres.

ARXIVAT A:
CUP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut