Laia Estrada, cap de llista de la CUP, valora els resultats de la seva formació (EFE/ Andreu Dalmau)

Patacada de la CUP, que perd més de la meitat dels escons i passa de 9 a 4 diputats

Els anticapitalistes no aconsegueixen representació ni a la demarcació de Lleida ni a la de Tarragona

Maria Rubio GarciaActualitzat

Les eleccions d'aquest 12 de maig al Parlament de Catalunya han confirmat els pitjors pronòstics per a la CUP: els anticapitalistes han perdut més de la meitat dels escons que van guanyar en els anteriors comicis; han passat de 9 a 4 diputats i no han aconseguit representació a les demarcacions de Lleida i Tarragona.

Tampoc han aconseguit posicionar-se com a primera força en cap municipi del mapa català, un fet que contrasta amb els resultats del 2021, on sí que van assolir la primera posició en cinc municipis petits.


El descens sonat de la CUP va en sintonia amb la pèrdua de la majoria independentista al Parlament, que se situa lluny del 50% que va superar el 2021. Amb la forta pèrdua de vots d'ERC, Junts+ és l'única candidatura que creix i passa de 32 a 35 diputats.

"Ens queda un Parlament més de dretes i més espanyolista", valorava la candidata de la CUP, Laia Estrada, acompanyada de la primera línia de la candidatura. "Tots els independentistes hem de reflexionar i mirar com revertim aquesta situació", hi afegia.

La convocatòria d'aquestes eleccions no ha agafat al partit en el millor moment, tal com han reconegut diversos cops durant la campanya electoral. El partit està immers en un procés de refundació de l'espai després de la pèrdua de representativitat institucional que han patit en les darreres conteses electorals. 

L'any passat, la CUP ja va perdre els escons al Congrés dels Diputats, així com la força municipalista que l'havia caracteritzat en els seus inicis en les eleccions del 2023, una tendència que es confirma amb els resultats d'aquesta jornada electoral.

Estrada també ha lamentat profundament l'entrada al Parlament d'Aliança Catalana, que aconsegueix dos diputats: "És molt mala notícia que hagi entrat una formació d'extrema dreta que s'amaga darrere de la bandera independentista", ha dit. L'anticapitalista ha alertat que "una onada reaccionària està travessant el país".

Pots sentir la seva intervenció sencera aquí:

 

 

Pèrdua de feus cupaires

A Barcelona i Girona, la CUP ha perdut tres i un diputat, respectivament, mentre que a les demarcacions de Lleida i Tarragona no han arribat a sumar un sol diputat. Tampoc han aconseguit guanyar en cap dels municipis del mapa català, com sí que ho van fer en els comicis del 2021.

Destaquen els resultats a la baixa d'alguns feus cupaires, com és el cas de Girona, on la CUP manté l'alcaldia, amb Lluc Salellas al capdavant, però que en aquestes eleccions han quedat com a setena força, per darrere d'Aliança Catalana i Vox.

La tònica es manté en un altre punt predilecte per als anticapitalistes, Berga, on han quedat com a cinquena força, darrere del partit de Sílvia Orriols.

En aquest mapa es pot veure el repartiment del suport a la CUP arreu del territori:

 


 

 

ARXIVAT A:
CUPEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut