El fins ara portaveu de la CUP, Albert Botran (Europa Press)
El fins ara portaveu de la CUP, Albert Botran (Europa Press)

Albert Botran plega pels resultats del 23J i el secretariat de la CUP demana una refundació

L'exdiputat cupaire, que no ha estat reelegit, diu que passa a un segon pla, però que continuarà vinculat al partit, a Poble Lliure i a la Intersindical-CSC

RedaccióActualitzat

Reaccions de la CUP després dels mals resultats a les eleccions generals d'aquest 23J. Primer ha estat el fins ara diputat a Madrid i portaveu dels anticapitalistes, Albert Botran, que deixa de ser-ne la cara visible. I després ha estat el secretariat nacional del partit, que en un comunicat en demana la "refundació".

Segons ha comunicat en un fil de Twitter aquest matí, el candidat per Barcelona passa a un segon pla satisfet per la feina feta i destacant el paper de la formació en temes com l'amnistia, la repressió, la defensa de la llengua o l'ecologisme, entre d'altres.

Això no obstant, Botran assegura que a la CUP li cal un revulsiu i demana refundar-la amb persones que s'encarreguin de renovar un partit que considera "essencial per al país":

Ho ha de fer una colla de gent que sigui valenta i hàbil a parts iguals i que es carregui a l'esquena la responsabilitat per dirigir un procés de repensar l'espai que pot durar anys

L'exdiputat al Congrés, que no ha aconseguit revalidar els dos escons obtinguts a les eleccions del 2019, afegeix que "cal direcció política".

El fins ara líder cupaire, que continuarà vinculat al partit, a Poble Lliure i a la Intersindical-CSC, també apunta al sobiranisme en general. Acusa l'independentisme de "falta de credibilitat i d'estratègia", de "viure d'inèrcies" i de fer "massa partidisme però alhora massa poc debat".

Botran acaba el fil parlant de la dificultat del context: "No sembla que el món vagi cap a un període d'estabilitat, sinó el contrari. Des del punt de vista econòmic i ecològic són moltes les crisis obertes o latents."

Carta del secretariat a la militància

Per la seva banda, aquest dimarts al vespre, el secretariat nacional de la CUP ha emplaçat en una carta dirigida a la militància a obrir "un procés de refundació".


Segons indica el secretariat nacional de la CUP en la seva nota, aquest procés podria ser aprovat "aquesta tardor" i s'allargarà fins al maig del 2024, per culminar amb una assemblea nacional. Expliquen que ja estava previst a l'abril amb l'objectiu d'iniciar-lo després de les eleccions municipals, però que la nova convocatòria d'eleccions generals ho va estroncar.

També fan autocrítica, asseguren que "no s'ha fet una bona lectura de la situació, del clima, del moment, de l'esgotament i del cansament" del moment polític actual". I afegeixen que "no s'ha estat a l'altura a l'hora de construir aquells espais i estructures necessàries per fer salts qualitatius a escala organitzativa i a escala política".

En opinió de l'actual cúpula de la CUP, resulta necessari "obrir un procés de debat estratègic profund, amb la complexitat i els espais necessaris, que permetin un procés de refundació del projecte de la unitat popular". Al final del procés, diuen, s'hauria de "renovar la proposta estratègica i organitzativa dels anticapitalistes, així com de la seva direcció".

La CUP, sense representació al Congrés

Als comicis de diumenge, la CUP va quedar fora del Congrés dels Diputats, després de quedar com a setena força, darrere de Vox, i d'assolir menys de 100.000 vots i del 3% del total.

La formació havia preguntat a la seva militància si es presentava a les eleccions generals, després de fer-ho per primera vegada fa quatre anys i obtenir dos representants, un dels quals el mateix Albert Botran.

ARXIVAT A:
CUPEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut