D'esquerra a dreta, Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero, els tres homes darrere del pseudònim de Carmen Mola (EFE/Quique Garcia)

Reivindicació i humor a la xarxa després de saber-se que Carmen Mola són tres homes

La llibreria feminista madrilenya Mujeres y Compañía ha retirat els llibres escrits per Antonio Mercero, Agustín Martínez i Jorge Díaz que s'amagaven darrere d'aquest pseudònim

Sílvia MateuActualitzat

Divendres, a l'entrega del Premi Planeta, es va saber que Carmen Mola no era una escriptora sinó el pseudònim de tres homes, cosa molt comentada a les xarxes socials.

Una llibreria madrilenya especialitzada en llibres d'escriptores, Mujeres y Compañía, ha explicat que ha decidit retirar de la venda els exemplars que tenia de Carmen Mola, ara que se sap que darrere d'aquest pseudònim s'amaguen tres homes.

A la gala del Premi Planeta es va posar al descobert la identitat d'Antonio Mercero, Agustín Martínez i Jorge Díaz, els tres guionistes que es repartiran el milió d'euros que acompanya el guardó d'aquest any.

Mujeres y Compañía ha publicat a les xarxes un vídeo on es veu una mà que retira de la botiga els llibres de Carmen Mola "La nena", "La red púrpura" i "La novia gitana" i els posa dins d'una caixa de cartró per tornar-los a l'editorial. Hi afegeix aquesta frase: "Dels llibres registrats a Espanya el 2018, només un 32% estan escrits per dones."

L'objectiu d'aquesta llibreria madrilenya és "difondre l'escriptura de les dones en el món i en la història i fer visibles les seves aportacions a la civilització".

Recomanacions literàries

L'Institut de la Dona de Castella-la Manxa, a través del Centre de Documentació i Biblioteca Luisa Sigea, va fer a l'estiu 50 recomanacions per gaudir de la lectura, del cinema feminista i amb perspectiva de gènere i per fomentar l'hàbit de la lectura, i Carmen Mola sortia a la llista.

Després de guanyar el Planeta, els tres guionistes que firmen amb el nom conjunt de Carmen Mola van dir que no s'amagaven darrere d'una dona sinó darrere d'un nom, però el cert és que s'han fet passar per una dona en diverses entrevistes.

En una d'elles, a més, la falsa Carmen Mola aprofitava per recomanar un llibre d'Antonio Mercero, "Pleamar".

En el món literari se la comparava amb la italiana Elena Ferrante, un pseudònim que també ha estat molt comentat, inclosa la possibilitat que sigui un home. Ara també hi ha qui ha recordat el periodista Juan Soto Viñolo que feia les cartes del consultori d'Elena Francis durant el franquisme.

En els molts comentaris que han omplert les xarxes, hi ha qui ha posat l'accent en el fet que les dones estan menys representades a la literatura i qui ha optat per intentar posar-hi sobretot humor.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut