Ángel Boza, el membre de La Manada detingut per intent de robatori i agressió (EFE)
Ángel Boza, el membre de La Manada detingut per intent de robatori i agressió (EFE)

Rebaixen la condemna a un dels violadors de La Manada de 15 a 14 anys de presó

La resolució del tribunal navarrès es pot recórrer davant del Suprem i no ha estat unànime: una magistrada ha fet un vot discrepant per la gravetat dels fets

RedaccióActualitzat

La justícia ha reduït en un any de presó la pena a un dels condemnats per la violació múltiple de La Manada en aplicació de la llei del "només sí és sí".
El Tribunal Superior de Justícia de Navarra considera que la condemna imposada s'ha de rebaixar de 15 anys a 14 perquè la pena mínima prevista per aquest delicte ha canviat.

La resolució --que es pot recórrer davant del Tribunal Suprem-- no ha estat unànime. Un dels tres jutges --una magistrada-- ha fet un vot discrepant. Considera que no s'ha de revisar la condemna perquè està dins dels límits legals i per la gravetat dels fets.


L'Audiència Provincial de Navarra va rebutjar-ho

Una decisió del tribunal que va ser rebutjada al febrer per l'Audiència Provincial de Navarra. Aleshores, no es va acceptar la petició de l'advocat del condemnat Ángel Boza, que sol·licitiva rebaixar la condemna dels 15 als 13 anys i 9 mesos de presó.

Tal com van explicar l'advocat, l'únic que pot tenir una rebaixa és Boza perquè els altres quatre joves sevillans, també condemnats per violació, sumen altres penes per casos com els abusos sexuals de Pozoblanco i, per tant, no poden beneficiar-se de cap rebaixa.

Una nena en una protesta contra les violències sexuals
Una nena en una protesta contra les violències sexuals

Vot discreptant: "Cal tenir en compte tots els elements del cas"

Els dos magistrats del TSJ de Navarra que han votat a favor són el president del TSJN, Joaquín Galve Sauras, i Francisco Javier Fernández Urzaingui. Consideren "raonable i conforme a la legalitat" la revisió de la condemna.

En canvi, la magistrada que s'hi oposa, Esther Erice, diu que la revisió de la condemna no només s'ha de fer per criteris aritmètics sinó que "cal tenir en compte tots elements del cas"

La víctima ho recorrerà

Tot i que encara han d'analitzar amb profunditat la interlocutòria, la víctima de la violació grupal ha anunciat que la recorrerà, ja que considera que els magistrats no han tingut en compte la gravetat dels fets.

La víctima es recolzarà previsiblement en el vot particular d'una magistrada, que ha discrepat dels seus dos companys de tribunal. Considera que la Sala hauria d'haver mantingut la condemna de 15 anys de presó, que és la que va imposar el Suprem.

En aquesta mateixa línia també està l'advocada de la jove, que estima que el Tribunal Superior de Justícia no ha valorat correctament ni la legislació aplicable ni la gravetat dels fets, que sí que va determinar el Suprem en la sentència.
 

Montero: "El consentiment ha de ser garantit per tots els poders de l'Estat"

La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha reaccionat amb un fil a la xarxa social X i ha dit que es tracta d'una "decisió molt dolorosa". Montero assegura que "questionar de nou la gravetat de la violació no respon al mandat de la llei del "només sí és sí".

"El consentiment i el dret a la llibertat sexual han de ser garantits per tots els poders de l'Estat", ha sentenciat. 


La sentència de La Manada, origen de la llei del "només sí és sí"

Es dona la paradoxa que l'origen de la llei és justament aquest cas de violació múltiple en el marc dels Sanfermines de l'any 2016. En un primer moment, l'Audiència de Navarra va condemnar els cinc acusats per abús sexual, i no per violació, en entendre que no hi va haver violència ni intimidació. Una interpretació que va generar indignació entre la societat i va fer moure fitxa al govern espanyol per canviar la llei.  

L'Audiència de Navarra els condemnava a 9 anys de presó, que posteriorment el Suprem va elevar a 15. I ara, el Tribunal Superior de Justícia de Navarra rebaixa a 14 anys la condemna a un d'ells. 

Els tribunals ja han rebaixat desenes de condemnes d'agressions sexuals per l'aplicació de la "llei del només sí és sí", impulsada pel Ministeri d'Igualtat. És just l'efecte contrari del que volia el govern espanyol quan va aprovar la llei, i és per això que es va modificar. 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaLa Manada
Anar al contingut