Raquel Sánchez va ser ministra fins al novembre (Europa Press/Xuan Cueto)

Raquel Sánchez guanyarà més del doble a Paradores que quan era ministra de Transports

Com a màxima responsable de l'operadora pública hotelera rebrà un sou que supera amb escreix els 79.415 euros a l'any que guanyava com a ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

RedaccióActualitzat

El ball de cadires després de la conformació del nou executiu espanyol de PSOE i Sumar ha col·locat l'exministra de Transports i Agenda Urbana Raquel Sánchez en un dels llocs més ben remunerats econòmicament del govern.

Entre salari anual base i retribucions variables, cobrarà prop de 200.000 euros l'any al capdavant de Paradores, com a presidenta i consellera delegada de l'operadora pública hotelera.

En concret, segons la informació corporativa de la companyia publicada al seu lloc web, les retribucions del president conseller delegat de l'entitat corresponent a l'exercici 2022 es compon d'un salari de 157.507,92 euros i 36.132,29 euros en retribucions variables.

Això suposa un total de 193.639 euros anuals, que, dividits entre 14 pagues, suposaria un sou d'uns 13.831 euros al mes.


La tercera ministra reubicada

Com a màxima responsable de l'entitat encarregada de gestionar l'operativa dels castells, claustres o refugis singulars de l'Estat, Sánchez rebrà un sou que supera amb escreix els 79.415 euros a l'any que guanyava com a ministra de Transports, Mobilitat i Agenda urbana. Va ocupar el càrrec fins al novembre, quan va ser substituïda per Óscar Puente.

També molt més del que rep el president del govern, que tot just supera els 90.000 euros, 5.400 més que les vicepresidentes, segons publica el BOE.

Amb aquest nou nomenament, el cap de l'executiu reubica la tercera dels cinc ministres socialistes que van sortir del govern després de les eleccions.

Miquel Icetanou càrrec com a ambaixador d'Espanya davant la Unesco després del seu pas com a ministre de Cultura i Esports i, en el cas d'Héctor Gómez, exministre d'Indústria, ocuparà la plaça d'ambaixador d'Espanya davant l'ONU a Nova York. Totes dues són places també ben remunerades.


Quatre presidents en cinc anys

La presidència de Paradores ha estat repartida en els últims anys, amb fins a quatre presidents en només cinc anys vinculats tant al PSOE com al PP.

Ara, Raquel Sánchez substituirà Pedro Saura, que fa el salt a la presidència de Correus. L'exsecretari d'estat de Transports va arribar a aquest càrrec després de treballar al costat de José Luis Ábalos en el ministeri i per rellevar a Óscar López, que el 2021 va abandonar la presidència de Paradores per dirigir el gabinet de la Presidència de Govern.

Al seu torn, Óscar López va arribar a la presidència de Paradores el juny de 2018 per rellevar a Ángeles Alarcón, designada per a aquesta responsabilitat pels últims governs de Mariano Rajoy. La que va ser directora general de Turisme de la Comunitat de Madrid va ocupar el càrrec durant sis anys.


Una entitat amb beneficis rècord

Al capdavant de Paradores, Raquel Sánchez tindrà la missió de gestionar un centenar d'establiments singulars repartits per tot l'estat. La societat pública, que depèn del Ministeri d'Indústria i Turisme que lidera Jordi Hereu, va tancar el 2022 amb una facturació de 310 milions d'euros, la més alta en els seus 95 anys d'història.

L'any passat, Paradores no només va encadenar el seu segon exercici consecutiu de guanys, sinó que a més ho va fer amb uns ingressos i un nivell d'habitacions ocupades rècord. Els beneficis van arribar fins als 11 milions d'euros, enfront dels 3 milions registrats el 2021 beneficiats per la recuperació del turisme en l'àmbit internacional.

Saura li deixa en herència a Sánchez un pla estratègic de la companyia turística pública que preveu a través de la digitalització i de les experiències turístiques superar la barrera dels 400 milions el 2028.

Entre els pilars per a l'augment dels ingressos està el creixement en mercats clau i el desenvolupament de productes i experiències que permeti captar nous nínxols, desestacionalitzar la demanda i incrementar l'ocupació amb un major preu del tiquet mitjà. Aquest estiu, Paradores ha registrat la millor dada d'ocupació en els últims 20 anys aconseguint el 83%.

Per materialitzar el Pla Estratègic, Paradores projecta inversions de 334 milions d'euros entre 2023 i 2028, dels quals 200 milions es destinen a la remodelació d'edificis, 25 milions d'euros a l'eficiència energètica i 20 milions d'euros més en transformació tecnològica.


Els sindicats demanen millors condicions laborals

En aquest context, el sindicat CCOO ha exigit a la nova presidenta el manteniment de l'actual Pla Estratègic com a "element clau" per a l'evolució de la xarxa i una millora de les condicions laborals de la plantilla. Consideren que els salaris són massa baixos, perquè fa anys que no s'actualitzen.

El sindicat sol·licita en una nota que la nova direcció renovi "de manera immediata" el conveni col·lectiu, millori els processos de promoció i redueixi la jornada en la línia de la resta d'entitats públiques.

A més, exigeix el desbloqueig dels compromisos d'aportacions al pla de pensions de la plantilla.

 

ARXIVAT A:
PSOEPedro SánchezMiquel Iceta
Anar al contingut