Madrid

Rajoy: "Si el PSOE manté el bloqueig, hi haurà terceres eleccions"

Un cop acabada la reunió amb Rajoy, Pedro Sánchez no s'ha mogut de la seva posició i ha dit que ha sortit més preocupat després que el líder popular "no ha aclarit si es presentarà a la investidura"

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez s'han reunit durant una hora al Congrés dels Diputats sense acostar posicions. L'objectiu de Rajoy era arrencar del PSOE l'abstenció en la investidura, però els socialistes mantenen el seu no. El president espanyol en funcions ha explicat, en una roda informativa posterior, que Sánchez "manté el bloqueig" de la situació i ha advertit que si no hi ha un compromís del PSOE "no és possible la investidura":

"Amb el seu no, Sánchez manté el bloqueig i això ens porta a unes terceres eleccions [...]. Seria un disbarat. Demano que no hi hagi un bloqueig. És necessari i és possible. Ens uneixen més coses del que ens divideix. Seria una bogeria fer unes altres eleccions"

Rajoy ha dit que li havia transmès a Sánchez que "la màxima prioritat és formar govern". I ha afegit: "Li he ofert diàleg i negociar tant temps com faci falta, perquè és necessari arribar a un tipus d'entesa. Es pot, si es vol". El líder del PP ha explicat que hi ha possibilitats d'acords, "des del govern de coalició fins a altres fórmules de col·laboració parlamentària. És un plantejament democràtic, raonable, que molta gent comparteix, que tranquil·litzaria els inversors i donaria un bon missatge dins i fora d'Espanya"

La proposta de Rajoy a Sánchez gira al voltant de quatre grans qüestions: reformes constitucionals, política econòmica, educació i polítiques socials. El líder del PSOE ha tornat a rebutjar l'oferta de col·laboració i Rajoy ha avisat que la negativa socialista conduirà a les urnes: "Això ho sabem tots els espanyols". El president en funcions no ha aclarit si està disposat a sotmetre's a un debat en el Congrés sense tenir els suports per ser investit. "L'urgent és ara formar govern", ha insistit.

Abans de Rajoy, Sánchez ha explicat amb rotunditat que "l'esquerra no donarà suport a la dreta" i que el líder del PP ha de buscar suport entre els seus aliats potencials. "Surto més preocupat que quan he entrat a la reunió", ha dit el secretari general del PSOE, que ha afegit que el president espanyol en funcions no li ha aclarit "si es presentarà a la investidura."

Crida a la responsabilitat

Poc abans de la reunió amb Sánchez, Rajoy havia assegurat que farà l'impossible per fer que Espanya tingui un govern. El líder del PP ha apel·lat a la responsabilitat de tothom, perquè diu que Espanya no pot continuar més temps en funcions: "Espanya no pot estar ni un minut més en funcions [...]. Cal donar nous i vigorosos estímuls a la recuperació i a la feina, perquè una recuperació a mitges podria provocar que ho perdéssim tot. És l'hora de la responsabilitat, una responsabilitat que ens exigeix a tots pensar en el bé d'Espanya i dels espanyols per sobre de totes les coses [...]. Faré el possible i l'impossible perquè Espanya tingui ja un govern". Una crida gairebé desesperada de Rajoy durant la inauguració de la seu de la gerència informàtica de la Seguretat Social a Madrid.

Demà, dimecres, Mariano Rajoy es reunirà amb Albert Rivera. Rivera ha passat tota la pressió al PSOE i li ha reclamat que s'abstingui per responsabilitat. També s'ofereix a mediar entre el PP i els socialistes perquè arribin a un acord de mínims.

Mentrestant, la presidenta de les Balears, Francina Armengol, creu que Sánchez ha d'intentar formar govern si Rajoy no aconsegueix el suport que necessita.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut