Qui té por de Taylor Swift: de les teories de la conspiració a les eleccions americanes

La cantant més popular del moment s'ha convertit en un actiu polític i en l'epicentre d'un munt de teories de la conspiració atiades pels ultraconservadors

Actualitzat

Hi havia una vegada una cantant amb orígens a la música country i que diuen que té els colors de la bandera nord-americana a la cara (pell blanca, ulls blaus, llavis vermells), que es va aparellar amb un jugador de futbol americà. Ho tenien tot --esport rei al país i música per a tots els públics-- per representar els valors tradicionals i compartits del nord-americà mitjà. Però, de cop i volta, la parella es va convertir en l'epicentre d'un munt de teories de la conspiració atiades per la dreta extrema i en l'objecte del desig polític, confessat o secret, dels protagonistes de la campanya electoral nord-americana per a les eleccions del 2024. Què ha passat?

Matthew Glassman ens rep al seu despatx de l'Institut d'Afers Governamentals de la Universitat de Georgetown, a Washington DC, i no pot amagar que haver de parlar de Taylor Swift en clau política el preocupa i el diverteix alhora.

"Taylor Swift és probablement l'estrella més popular del país i no és cap secret que en el passat ha donat suport als demòcrates". Glassman recorda que va fer-ho per Joe Biden el 2020 i per senadors demòcrates de Tennessee el 2018.

"Que ara, a més a més, sigui protagonista de l'NFL, a través de la seva relació amb un jugador, l'ha convertit en un objectiu fàcil per una part d'aquests mitjans ultraconservadors."

Però per què? Per dos motius, respon Glassman:

  • "Perquè si acaba donant suport a Biden es tracta d'haver-la injuriat prou per amortir una mica l'efecte positiu que això tindrà per al Partit Demòcrata, sobretot mobilitzant vot jove al qual Biden no arriba"
  • "Però, sobretot, perquè la narrativa d'aquests mitjans explota el fet que algú aliè al món del futbol, algú que representa els valors de l'elit progressista, està fent malbé un altre espai sagrat de la cultura conservadora nord-americana. Venen a dir: ella forma part de l'operació perquè el feminisme, els drets LGTBI, etc., colonitzin fins i tot l'últim reducte de masculinitat tradicional, l'NFL".
Un jugador dels Army Black Knights mostra un cartell amb la imatge de Taylor Swift i Travis Kelce
Un jugador dels Army Black Knights mostra un cartell amb la imatge de Taylor Swift i Travis Kelce (Ron Chenoy-USA TODAY Sports)

Que la parella en qüestió, el jugador dels Kansas City Chief Travis Kelce, protagonitzés anuncis a favor de la vacunació durant la pandèmia és l'ingredient definitiu per a la campanya de descrèdit d'alguns sectors.

"La seva presència a l'NFL erosiona els valors tradicionals."


Quines són les teories de la conspiració?

Al carro de la conspiració s'hi ha apuntat la FOX. Un dels seus presentadors estrella, Jesse Watters, assegura que Swift forma part d'una unitat d'operatius psicològics del Pentàgon que treballa per al Partit Demòcrata, i aporta com a prova una conferència a l'OTAN en què el seu nom es va posar d'exemple de figura pública i amb influència a les xarxes.

Aquestes teories circulen, sobretot, per una corrua de canals digitals, youtubers o pòdcasts radiofònics que no formen part dels mitjans convencionals, però que arriben a un segment de la població.

Taylow Swift segueix un partit dels Kansas City Chiefs en una llotja a Nova York
Taylow Swift segueix un partit dels Kansas City Chiefs en una llotja a Nova York (Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports)

També s'hi han apuntat figures públiques, com l'excandidat a les primàries republicanes Vivek Ramaswamy. Sense proves, apunten que tot és un muntatge, que l'NFL ha estat manegada perquè siguin els Kansas City Chiefs els que arribin a la final i això permeti el lluïment de Taylor Swift.

S'ha especulat fins i tot si Swift aprofitarà la mitja part i la celebració de la victòria --que també estaria trucada, igual que la seva relació amb Travis Kelce-- per fer públic el seu suport a Biden.


Biden vol, Trump dol  

Joe Biden la vol tenir i malda per aconseguir-ho. I a Donald Trump li dol no tenir-la i malda per dissimular-ho. Relativament, perquè a l'expresident el paper d'influencer ja l'interpreta, amb èxit, ell mateix i el seu ego fa que s'atreveixi a rivalitzar amb la popular cantant, fins i tot dient que gairebé tenen el mateix nombre de seguidors a Instagram.

"No és el mateix dirigir-se a l'audiència, petita en termes absoluts, d'aquests mitjans tan extrems, que no pas a tots els votants republicans. Ara mateix no hi ha res més popular que Taylor Swift i el futbol americà. Per tant, si les teves plataformes comunicatives critiquen ferotgement les dues coses, corres el risc de situar-te en una posició de partida dèbil electoralment", puntualitza Matt Glassman.  

Per Biden, un senyal de suport públic de Swift forma part dels somnis estratègics del Partit Demòcrata. Una enquesta recent deia que el 18% dels votants estarien disposats a donar suport al candidat que triés Taylor Swift. Poca broma.

El president té moltes dificultats per arribar al vot jove, que s'han vist agreujades per la seva gestió de la guerra a Gaza. Un moviment de la cantant encoratjant a anar a votar pot fer la diferència per als demòcrates. Quan ella penja un post a Instagram animant la gent a anar a votar, i ho ha fet en el passat, el registre de votants es dispara.


Taylor Swift, un fenomen d'una altra època

Que la revista TIME la convertís en el personatge de l'any 2023 era el final de 365 dies que han consolidat Swift com una estrella que genera xifres i negocis que són d'una altra època.

"Ens hem de remuntar a Michael Jackson o Madonna. És una mena d'estrella com les d'abans, omnipresent, que triomfa en tot el que fa."

"Estimada pels seus fans i en general tolerada per tothom, genera pocs anticossos i, en canvi, ingressos multimilionaris", explica Matthew Glassman.

El seu "The Eras Tour" ha batut rècords, a banda de col·lapsar internet i la plataforma Ticketmaster quan es van posar a la venda les entrades. La versió cinematogràfica ha omplert cinemes i la seva popularitat l'ha fet objectiu de tota mena de manipulacions amb intel·ligència artificial: des d'imatges pornogràfiques amb la seva cara fins a veure-la amb samarretes contra Trump que, en realitat, no s'ha posat mai.

Taylor Swift és tot un fenomen amb xifres que han batut tots els rècords
Taylor Swift és tot un fenomen amb xifres que han batut tots els rècords (Reuters/Alexandre Meneghini)

I la final de la Superbowl?

És difícil fer ombra informativa a l'esdeveniment esportiu i d'entreteniment més important de l'any als Estats Units, però el fenomen Swift ho aconsegueix: no és que no es parli de la rivalitat entre els Kansas City Chiefs i els San Francisco 49ers, però la conversa també gira al voltant de si la cantant arribarà a temps per al partit, perquè té un concert al Japó el dia d'abans.

Sobre el que també hi ha dubtes és sobre què farà finalment; donarà suport en públic a Biden o tot aquest rebombori farà que es reclogui i deixi passar la tempesta?

Ens haurem d'esperar per saber si la nit del 5 de novembre el que hagin acabat fent els "swifties" formarà part de l'anàlisi dels resultats electorals.

ARXIVAT A:
Estats UnitsEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut