El "pressupost de carboni restant" seria la meitat del que es creia fins ara, segons una recerca publicada a Nature Climate Change (Reuters)

Què és el "pressupost" de CO₂: un estudi alerta que s'ha reduït a la meitat

El 2029 ja hauríem emès tot el CO₂ per superar els 1,5 ºC d'escalfament planetari, segons càlculs que incorporen emissions que fins ara no es contemplaven

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Les accions per complir amb els acords de París, per limitar l'escalfament planetari a 1,5 ºC, es calculen d'acord amb la quantitat de CO₂ que podem emetre encara per evitar que l'escalfament sigui més gran.

Una recerca publicada aquest dilluns alerta que la quantitat amb què s'ha treballat els últims anys podria ser massa gran i el "pressupost" que ens quedaria seria molt més reduït.

En concret, afirmen que seria només de 250 gigatones de CO₂ (GtCO2), la meitat del que es creia, i al ritme actual, de 40 GtCO2 anuals, d'aquí a 6 anys ja s'hauria esgotat.

És a dir, que el 2029 ja s'hauria arribat a una quantitat de CO₂ a l'atmosfera que faria impossible limitar i revertir l'escalfament planetari.

L'autora principal, Robin Lamboll, ha destacat que els últims 3 anys no han baixat les emissions i que els seus càlculs han retallat encara més el termini per arribar a un punt de no retorn:

"L'últim informe de l'IPCC va calcular que a partir del 2020 podíem emetre 12 anys i mig d'emissions actuals abans de superar els 1,5 ºC, nosaltres hem calculat que a partir del 2023 hem baixat a 6."


"Grans nivells d'incertesa" en els càlculs anteriors

La recerca l'ha publicada la revista científica Nature Climate Change, que alerta que fins ara aquest "pressupost de carboni restant" (RCB en anglès) s'havia calculat amb "grans nivells d'incertesa":

"El càlcul del RCB està associat a molta incertesa, a causa de la influència d'altres factors, com ara l'escalfament de gasos diferents del CO2 i els efectes continuats d'emissions que no es tenen en compte en els models."

En els acords de París del 2015 de la COP21 els països signants es van comprometre a limitar l'escalfament planetari per sota dels 2 ºC respecte l'any 1850, i també a fer els màxims esforços possibles perquè no passés d'1,5 ºC.

Cada fracció de grau i cada tona de CO2 compten

Segons la recerca feta pública ara, liderada per Lamboll, Joeri Rogeli i Christopher Smith, el RCB perquè ens quedem per sota dels 2 ºC és de 1.200 GtCO2, i això només ens dona 23 anys d'emissions al ritme actual, és a dir, el 2046.

Lamboll ha insistit que no s'està fent prou per frenar l'escalfament planetari i ha fet una crida als governs perquè reaccionin:

"Cada fracció de grau d'escalfament farà la vida més difícil per a les persones i els ecosistemes. Aquest estudi no és un missatge per donar-nos per vençuts, sinó una alerta que cada tona de CO2 estalviada compta."

 

La proposta de reducció d'emissions del Parlament Europeu és més ambiciosa que la de la Comissió Europea (Pixabay)
El "pressupost de carboni restant" és més baix del que es creia, segons una recerca publicada a Nature Climate Change (Pixabay)

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut