Putin admet que té una bona relació amb Trump en una entrevista amb Tucker Carlson

Ho ha dit en l'entrevista amb l'expresentador de FOX acomiadat pel seu discurs conspiracionista, la primera que concedeix el president rus a un periodista occidental des que va començar la guerra

Vladímir Putin ha donat la primera entrevista a un periodista occidental en els últims dos anys. Però el president rus no ha atès cap gran cadena de televisió ni cap diari de referència. Ha optat per respondre les preguntes de Tucker Carlson, l'expresentador de la cadena conservadora FOX, proper a les tesis de Trump, que va ser acomiadat després de les seves manifestacions conspiracionistes i radicals.

Ho ha fet just ara que l'expresident nord-americà opta a la candidatura, i que els republicans bloquegen nous ajuts a Ucraïna.

Putin ha destacat que sempre ha tingut una bona relació personal amb Donald Trump, com va tenir també amb George Bush:

"Si (Trump) tornés a guanyar les eleccions, les nostres línies de comunicació s'obririen a l'instant."

Això contrasta amb la no relació que té amb Joe Biden, de qui diu que no recorda quan va ser l'últim cop que van parlar. Li ha etzibat que, si vol posar fi a la guerra d'Ucraïna, ho pot aconseguir en poques setmanes si "deixa de subministrar armes" a Zelenski.

També ha dit que no entén per què els Estats Units es fiquen allà on no els demanen:

"Tenen problemes a la frontera. Problemes amb la immigració, problemes amb el deute nacional, més de 33 milions de dòlars. No tenen res millor a fer que lluitar a Ucraïna? No seria millor negociar amb Rússia?"

El president rus durant l'entrevista (EFE/Gavriil Grigorovsputnik Kremlin Pool)

Nega que vulgui ampliar la guerra

El president rus ha negat que tingui intenció d'atacar altres països veïns com Polònia o les repúbliques bàltiques:

"Només en un supòsit: si Polònia ataca Rússia. Per què? Perquè no tenim gens d'interès en Polònia. Ni en Letònia o cap altre lloc".


Però ha alertat que, si a banda dels mercenaris que té constància que els Estats Units tenen a Ucraïna, també hi envia soldats regulars, llavors seria inevitable un conflicte d'escala global.


Cap pregunta incòmoda

L'entrevista no ha donat grans titulars. Al contrari, Carlson ha fet un reguitzell de preguntes complaents, gairebé retòriques, durant les dues hores i set minuts que s'ha allargat l'entrevista.

Tucker Carlson i Vladímir Putin

Putin s'ha permès un monòleg històric de 25 minuts per justificar la invasió a Ucraïna. Però no s'ha vist confrontat amb cap referència als possibles crims de guerra comesos a Ucraïna o a l'excap de Wagner, Ievgeni Prigojin, mort en un estrany accident d'avió en territori rus.

Putin s'ha trobat tan còmode que fins i tot ha fet servir ironies, i ha humiliat Carlson quan li preguntava qui havia donat suport a la rebel·lió d'Ucraïna el 2014, batejada com l'Euromaidan:

"Van tenir el suport de la CIA, per descomptat. L'organització a la qual vostè (Carlson) volia unir-se fa temps segons tinc entès. Hauríem de donar gràcies a Déu que no el van deixar entrar."

Passar a la història

A banda de la guerra d'Ucraïna i de les relacions amb els Estats Units, en aquesta entrevista Putin també ha fet referència a la intel·ligència artificial.

El president rus ha dit que la investigació genètica és una amenaça per a la humanitat, amb avenços com els xips cerebrals d'Elon Musk. Per això considera que cal arribar a un acord amb el propietari de Twitter i TESLA, perquè la seva investigació no vagi massa enllà.

En canvi, ha fet poques referències a la situació de la societat russa, malgrat que a mitjans de març es presenta a les seves cinquenes eleccions presidencials. No s'espera cap sorpresa. Els opositors pacifistes que s'havien volgut presentar han estat vetats per la Comissió Electoral Central. I les enquestes li donen al voltant del 80% dels vots.

Com han anat apuntant en els últims anys alguns dels biògrafs de Putin, després de 24 anys al poder, sembla més centrat ja a definir i consolidar el paper de Rússia, i el seu, a la història, que no pas en la governança.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Vladímir PutinRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut