Un cartell promocional del programa de Tucker Carlson a Nova York
Tucker Carlson era l'estrella del prime time a la FOX (Reuters/Brendan McDermid)
ANÀLISI

FOX acomiada la seva estrella Tucker Carlson: televisió i mentides

La cadena de televisió nord-americana s'ha desfet de la seva principal estrella, que aixecava la bandera de la dreta més extrema, poc després d'haver pagat una milionada per evitar un judici per difamació

Actualitzat

L'acomiadament d'un presentador de televisió pot ocupar portades, generar centenars d'articles i fer baixar la cotització de la cadena a borsa? Si estem parlant de Tucker Carlson, de la FOX i dels Estats Units, sí.  

Fa uns dies la cadena de televisió Fox News va pagar més de 700 milions d'euros per no anar a judici sobre les seves mentides al voltant d'un frau a les eleccions nord-americanes del 2020 que ningú ha provat que existís. Però el preu que pot arribar a pagar per acomiadar la seva principal estrella televisiva encara s'ha de veure.  

Tucker Carlson, l'home que cada nit a les vuit del vespre escopia oratòria antidemòcrata i aixecava la bandera de la dreta més extrema en el programa de televisió més vist de tot el país, avui no hi tornarà. I a hores d'ara tot són especulacions per saber exactament per què.

A aquesta hora ell encara no ha parlat, però quan ho faci tindrà feina per sonar creïble, ara que se sap que mentre atiava el discurs del frau electoral i la difamació en públic, en privat es mostrava convençut que Trump estava acabat i que els defensors de la tesi de les eleccions robades eren uns babaus.  

Tucker Carlson en un moment del programa
Tucker Carlson es va acomiadar divendres per últim cop del programa (Reuters / Lucas Jackson)

Han sigut aquests missatges revelats durant la instrucció del judici per difamació que l'empresa de maquinària electoral Dominion va engegar contra la Fox? O altres en què criticava la gestió dels directius de la seva pròpia cadena? O la denúncia per discriminació i misogínia que li va posar una productora? O una barreja de tot plegat?

La cadena que ha sigut casa seva els últims anys, catapultat al prime time sobretot a partir de la presidència de Donald Trump, no li ha donat l'opció d'utilitzar el seu programa com a plataforma per al comiat. Divendres va acabar el programa emplaçant els espectadors a retrobar-se aquest dilluns i fins al matí el "Tucker Carlson Tonight" encara s'anunciava.

A l'especulació sobre el perquè, s'hi suma la del "i ara què". Ja hi ha qui situa Carlson en altres cadenes, muntant la seva pròpia empresa de comunicació, liderant un podcast de moda o directament en la cursa política. Perquè indirectament ja hi estava enfangat i se'l veia a gust. Ha jugat un paper clau per al partit republicà i és tan admirat com temut.  

Malgrat haver dit en un missatge que "odiava Donald Trump de manera apassionada", fa 15 dies li va fer la primera entrevista després de la seva imputació. Entrevista és un dir: es poden comptar amb els dits d'una mà les preguntes que li va fer. Va facilitar un monòleg de més d'una hora.  

I la Fox? La cadena afronta el repte d'haver-se desfet de la seva principal estrella, també la més polèmica, amb uns índexs d'audiència imbatibles. Ho fa poc després d'haver-se avingut a pagar una milionada per evitar un judici per difamació. La cadena s'ha fet forta en bona part alimentant la gran mentida del frau electoral sostinguda per Donald Trump. Com sobreviurà sense el mentider en cap? O és que està coent un gir editorial?

El quarter general de FOX News és a Nova York
El quarter general de FOX News és a Nova York (Reuters / Mike Segar)

I després, la CNN

El terratrèmol del panorama televisiu nord-americà no s'ha acabat amb la sortida fulminant de Tucker Carlson de la Fox. Una hora més tard s'ha sabut que una altra estrella, en aquest cas de la CNN, també s'ha trobat la carta de comiat sobre la taula.

Don Lemon ja va haver de demanar perdó fa uns mesos per haver-se referit a l'edat de la candidata republicana a la Casa Blanca --Nikki Haley, de 51 anys-- dient que no estava en la seva primera joventut.  

Els mitjans nord-americans també es fan ressò de diverses topades amb les seves col·legues del programa matinal. En cap cas s'ha tractat d'un comiat amistós. Ell s'ha queixat a Twitter pel tracte rebut després de 17 anys a la cadena.

Malgrat que es tracta de dues grans empreses de comunicació, ni la FOX ni la CNN aclareixen en els seus comunicats les raons últimes i veritables dels dos acomiadaments. Per tant, caldrà fer lloc a la llei de la gravetat i al periodisme, o el que en quedi, i esperar que com deia aquell títol de Xavier Bosch, se sàpiga tot.

Don Lemon
Don Lemon feia 17 anys que treballava a la CNN (Reuters/Mike Segar)

Aquesta nit al prime time nord-americà la CNN ha dedicat hores i hores a analitzar la sortida de Carlson sense donar cap explicació, menys transcendent, és cert, sobre l'acomiadament a la seva cadena.

Mentre que, a la FOX, els col·legues de Carlson feien mofa de Don Lemon i l'acomiadaven com a generador de fake news de l'esquerra, sense dedicar ni una paraula al seu intoxicador número 1.

Tot aquest episodi ens regala un efecte secundari que és un clàssic universal: la dificultat, franca o cínica, dels mitjans de comunicació per parlar de manera honesta d'ells mateixos.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTelevisió
Anar al contingut