Barcelona

Puigcercós insta Montilla a modificar abans d'un any l'impost de successions

El líder d'ERC, Joan Puigcercós, ha instat José Montilla a modificar l'impost de successions abans d'un any. Puigcercós ha criticat que aquest gravamen porta a "situacions injustes" i que quan es vol "gravar als rics, acaben pagant els del mig". Tot i declarar-se poc amic de rebaixa impostos, el president de la Generalitat li ha contestat que està obert a un reajustament de l'impost, per no perjudicar la classe mitjana i les pimes. A banda d'això, el discurs de Puigcercós ha subratllat la necessitat d'autogovern per a Catalunya i la seva llibertat per decidir. Puigcercós ha lloat la consulta d'Arenys de Munt i ha demanat a Montilla que rectifiqui les seves paraules, que l'acusava d'alimentar la "caverna" mediàtica.

Actualitzat
Joan Puigcercós ha demanat canviar urgentment l'impost de successions, la llei de comerç per protegir el model de proximitat i un canvi de model econòmic, així com aconseguir altres reformes, com la dels peatges. El president dels independentistes ha dit que Catalunya "som la provisió dels peatges de l'Estat".

La intervenció del president d'ERC, Joan Puigcercós, ha seguit el guió previst i ha fet un discurs de forta càrrega sobiranista. Tot i admetre que el PSC ha quedat cosit al país des que governa amb ERC, el líder dels independentistes ha recordat a Montilla que si l'argument per oposar-se a iniciatives com la consulta d'Arenys de Munt és la "caverna" mediàtica que pot excitar, tampoc s'hauria pogut fer l'Estatut, la llei d'educació ni pactar amb els independentistes per ser president. "Quina era la violència que hi havia a Arenys, a part dels 70 falangistes? Entorpeix la recuperació econòmica? Entorpeix l'ocupació?", s'ha preguntat retòricament. Puigcercós ha demanat al president que "rectifiqui" la seva posició respecte a les consultes sobiranistes.

El líder independentista ha reiterat que "sense violència es pot parlar de tot" i que "a ningú li ha de fer por una urna i unes paperetes". "Qui vulgui avançar, que truqui a la porta, i qui no vulgui, no: nosaltres ja hem començat a treballar", ha conclòs.

"No podem esperar Espanya"


Puigcercós ha demanat fer camí perquè "tenim un horitzó propi". "No podem esperar Espanya", ha dit més tard. En aquest sentit, ha afirmat que els pròxims anys serà "un debat entre immobilistes i emprenedors". Al bàndol dels immobilistes, ha parlat dels "polítics que s'arramben els poders fàctics", els que "no s'atreveixen a tenir grup propi a Madrid" per "por de la dreta", i els que només esperen "que el tripartit no sumi per pactar amb el PP".

Montilla, disposat a modificar l'impost


En resposta al dirigent republicà, José Montilla ha considerat que cal "valorar positivament" la proposta de rebaixar cinc punts l'impost "per donar suport a una part essencial del nostre teixit productiu", en referència a les petites i mitjanes empreses i també a les famílies de rendes mitjanes.

Ara bé, Montilla ha deixat clar que no és "gaire partidari d'abaixar impostos" i que, en qualsevol cas, la modificació vindria per l'obligació "d'estar al costat de la gent" que està patint els efectes de la crisi.

Iceta: "Ni aventures ni passos enrere"


"Amb nosaltres, ni aventures, ni sorpreses, ni invents, ni passos enrere", ha afirmat Iceta per incidir en la centralitat política a la qual aspira el PSC.

D'altra banda, el portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha fet una defensa de la gestió del govern i ha demanat parlar de la crisi, i no pas de qüestions com el "cas Millet". En el marc del Debat de Política General al Parlament, Iceta també ha reiterat l'aposta per la via estatutària, tot i que ha admès que una retallada per part del Tribunal Constitucional seria un cop dur.

"Alguns no volen parlar de l'acció de govern perquè és inatacable", ha dit a Artur Mas, després que el discurs del líder de CiU ha girat al voltant de propostes en comptes de fer-ho al voltant del discurs del president.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut