PSOE i PP encaren la renovació del poder judicial encotillats pel calendari

La moció de censura de Pamplona, el ple al Congrés de la llei d'amnistia i les eleccions gallegues no permetran allunyar la tensió entre els socialistes i populars

La renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) serà la gran batalla política dels pròxims dies entre el Partit Popular i el PSOE. Malgrat que hi ha cert optimisme després que divendres Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo acordessin reprendre les converses, el calendari no ajudarà a afluixar la tensió entre els dos partits.

Aquest dijous hi haurà la moció de censura a l'Ajuntament de Pamplona. La coalició formada per Unió del Poble Navarrès (UPN) i el PP perdrà l'alcaldia, que passarà a Bildu, amb el suport dels socialistes, de Geroa Bai, la marca navarresa del PNB, i de Podem. I això encendrà els discursos.

A més, el 2 de febrer començarà la campanya per a les eleccions gallegues del dia 18 i, durant la campanya, poc negociaran. Hi ha una altra data que encara no està fixada, la del debat sobre l'amnistia al Congrés. Previsiblement, serà el 30 de gener, o sigui que tot plegat deixa una finestra de poc més de tres setmanes, a partir del 2 de gener, per negociar.

Posicions de partida antagòniques

Un escenari difícil, encara que comptin amb l'ajuda d'un mediador internacional per renovar el CGPJ, caducat des de fa 5 anys pel bloqueig del PP. Així ho van acordar Sánchez i Feijóo la setmana passada. Han demanat a la Comissió Europea --molt crítica amb el bloqueig-- que faci de mediadora, i ara mateix està reflexionant sobre aquesta petició.

"Un cop la Unió Europea ho accepti, és quan s'ha d'acordar el calendari de reunions, en què es podrà avançar en aquest doble objectiu que ens demana Europa: la renovació del Consell i la reforma de la llei que doti de més independència" el Poder Judicial, ha assenyalat aquest dimarts el vicesecretari d'Economia del PP, Juan Bravo.

I és el que els populars veuen imprescindible canviar la llei perquè siguin les associacions de jutges --dues de conservadores i una de progressista-- les que escullin els seus representants; el PSOE, però, es nega a aquest canvi legislatiu, que deixaria l'òrgan de govern dels jutges sempre en mans conservadores.

L'entesa és imprescindible

Des de La Moncloa un cop va acabar la reunió de Feijóo i Sánchez divendres es va apuntar que abans d'anar a Brussel·les hi hauria aquesta setmana una reunió entre el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños i el vicesecretari d'Acció Institucional del PP, Esteban González Pons.

La Moncloa, a hores d'ara, confirma que aquesta reunió no s'ha fet. Ara bé, el primer contacte podria ser abans d'acabar l'any amb una trucada entre tots dos.

La negociació entre el PP i el PSOE és necessària, perquè cal una majoria àmplia del Congrés i del Senat per triar els magistrats del màxim òrgan de govern dels jutges.

Després de cinc anys no és la primera vegada que es negocia --amb Pablo Casado va arribar a haver-hi un document força avançat--, però sí que hi ha l'esperança que sigui l'última i s'aconsegueixi donar llum verda a la renovació.

ARXIVAT A:
PPPSOECGPJ
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut