El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, a la Corunya
El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, a la Corunya

PSOE i PP desembarquen a Galícia i s'enfronten per l'amnistia i les polítiques socials

El PSOE avala el full de ruta i els pactes marcats per Sánchez i el PP critica la llei d'amnistia i diu que la convivència que pregonen els socialistes és conveniència

RedaccióActualitzat

A quatre setmanes de les eleccions gallegues, primer test electoral de l'any, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo escalfen motors a Galícia per a les eleccions del 18F.

Tant el PSOE com el PP han traslladat les planes majors dels partits aquest cap de setmana a Galícia per les respectives convencions, els primers a la Corunya i els populars a Ourense. 

Pedro Sánchez ha aprofitat la convenció per actualitzar el programa socialista per adaptar el discurs al que ja s'està fent des del govern espanyol. Inclou tot els ministres de l'entorn socialista dins l'executiva del PSOE i, per tant, alinea les estratègies de La Moncloa i Ferraz

Els socialistes volen girar full de l'amnistia, la donen ja per aprovada. De fet, avui Pedro Sánchez no n'ha fet menció. Volen centrar el seu discurs en les polítiques socials, que veuen com la solució per construir un mur de contenció a l'extrema dreta

Sánchez, a la clausura de la convenció socialista a la Corunya
Sánchez, a la clausura de la convenció socialista a la Corunya (Europa Press/ Rosa Veiga)


Sánchez ha demanat al líder popular, Alberto Núñez Feijóo que abandoni els pactes amb Vox i que s'obri a negociar pactes d'estat en matèria social amb el PSOE. "La nostra mà està estesa", ha dit Sánchez.

El líder dels socialistes ha alertat que el govern espanyol farà complir les lleis que garanteixen l'accés a drets com la cultura, la memòria, la igualtat o els drets LGTBIQ+. Un avís davant les retallades d'aquests drets en algunes comunitats governades per PP i Vox:

"Com hem de respondre nosaltres davant aquest avanç de la internacional ultradretana? Podrà atacar el diàleg social entre sindicats i patronal? Nosaltres reforçarem aquest diàleg social. Ells podran desmantellar totes les lleis LGTBIQ+ a les comunitats autònomes, o les lleis de memòria democràtica. Nosaltres farem complir la llei LGTBI i la de memòria democràtica a tots els racons del nostre país. Perquè som la garantia de drets i de convivència".

El president espanyol ha aprofitat el seu discurs per dir que Espanya "va en la bona direcció" i per criticar el PP en assegurar que al congrés no hi ha una oposició, sinó un "galimaties".

Sánchez ha clausurat la convenció amb pràcticament cap veu discordant sobre el seu full de ruta.
 

Feijóo centra el discurs en l'amnistia

El PP ha contraprogramat la convenció socialista citant a Ourense la seva interparlamentària. Els populars continuen carregant contra Sánchez a compte dels pactes amb els independentistes. 

Núñez Feijóo, a Ourense, on el PP ha reunit els seus parlamentaris
Núñez Feijóo, a Ourense, on el PP ha reunit els seus parlamentaris (Europa Press/ M. Dylan)

El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, acusa Sánchez de protagonitzar el més gran retrocés democràtic des de la transició.

Alberto Núñez Feijóo critica la llei d'amnistia i ha assegurat que després de l'amnistia Sánchez acabarà negociant un referèndum amb els partits independentistes. Per Feijóo, la convivència que pregonen els socialistes és conveniència:

"L'amnistia suposa que si em voteu, us la dono. I, si no em voteu, no us la dono. I, a més, no renuncieu a un referèndum d'autodeterminació, al contrari, pactarem una data per celebrar-ho. I, a més, no heu de dir que acatareu la constitució... al contrari, la constitució és un text caduc. Estimats amics, és això la convivència? No, això és la conveniència".

El PP ha carregat també contra el pla de reforç en matemàtiques i comprensió lectora que Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge. 

Des del Partit Popular asseguren que el "retard" dels alumnes en matemàtiques i lectura "és responsabilitat d'un model educatiu socialista que consagra la llei del mínim esforç" i assenyalen les "successives reformes i contrareformes" en matèria d'educació com el principal problema a l'Estat.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+PPMemòria històrica PSOEGalíciaAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut