Barcelona

PSC i CiU suspenen de militància els imputats del "cas Pretòria" contra la corrupció urbanística

L'ingrés a presó de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz; el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco; el cap de Serveis, Pasqual Vela, i els exalts càrrecs de la Generalitat Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, en relació amb el "cas Pretòria", ha fet moure fitxa als partits als quals pertanyen. PSC i CiU han marcat distàncies respecte dels imputats i han anunciat que els suspendran de militància. La resta de partits polítics catalans també s'han posicionat respecte a la decisió del jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, en aquest cas de corrupció urbanística.

Actualitzat
Expulsió i nous nomenaments al PSC

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha complert la seva paraula i apartarà del partit els tres imputats del "cas Pretòria" amb carnet socialista. Sense gaires dilacions, només hores després de saber-se la decisió de Garzón d'enviar a la presó cinc dels vuit detinguts per la presumpta trama de corrupció urbanística a Catalunya, el PSC va emetre un comunicat anunciant aquesta decisió.

La suspensió de Bartomeu Muñoz, Manuel Dobarco i Pasqual Vela es farà efectiva dilluns en una reunió extraordinària de l'executiva socialista en la qual també s'espera que es nomeni el substitut de Muñoz al capdavant de l'alcaldia de Santa Coloma. El nom més que més sona és Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona i regidor de Santa Coloma. Els socialistes també nomenaran dues comissions gestores sota les ordres de la Secretaria d'Organització del PSC per a l'agrupació de Santa Coloma i la federació del Barcelonès Nord, el secretari general de la qual és Bartomeu Muñoz des de 1981.

CiU opta per la suspensió temporal

També dilluns Convergència Democràtica retirarà temporalment el carnet a Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Ho farà, diu, en benefici dels dos exalts càrrecs de Jordi Pujol i fins que s'aclareixin els fets. El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha remarcat que el partit continua defensant la presumpció d'innocència dels imputats, a qui ha transmès el seu "suport i afecte".

CDC ha pres aquesta decisió sense haver parlat directament amb els acusats per la impossibilitat de posar-s'hi en contacte. Fonts del partit, però, han puntualitzat aquesta tarda que la suspensió es farà finalment a petició dels imputats, després que els lletrats d'aquests han traslladat a la direcció del partit la seva voluntat de ser suspesos temporalment per "demostrar la seva innocència al marge de qualsevol vinculació política".

Pujol ha destacat també que CiU es desvincula de la trama perquè no hi ha cap càrrec electe implicat i perquè l'activitat de Prenafeta i Alavedra se cenyia a l'àmbit privat des de fa 19 i 12 anys respectivament. D'aquesta manera Pujol carrega el pes de la trama en el PSC, a qui demana que aclareixi si el cas té més envergadura del que se sap fins ara.

ERC demana no recórrer a l'electoralisme

Des d'Esquerra Republicana, Joan Ridao demana als partits polítics que no aprofitin la sortida a la llum pública del "cas Pretòria" per fer electoralisme. El número 2 d'ERC ha fet una crida a la responsabilitat i ha demanat als líders polítics que no s'acarnissin els uns amb els altres davant la proximitat de les eleccions autonòmiques, previstes per la tardor del 2010. Ridao assegura que Catalunya té altres prioritats, com ara sortir de la crisi econòmica, i diu que el govern ha de seguir treballant fins al final de la legislatura.

Respecte a les actuacions judicials, Joan Ridao ha dit que cal tenir confiança en les institucions i demana a la justícia que actuï ràpid i que arribi fins al final per evitar que s'escampi l'actual desafecció envers els polítics i la política.

ICV ho considera una "bona notícia"

Des d'Iniciativa el seu secretari general, Joan Herrera, s'ha mostrat satisfet amb la decisió de Garzón, que ha qualificat com una "bona notícia" amb la qual es demostra que no hi ha impunitat. Herrera ha contrastat la resolució de Garzón amb la mala imatge que dóna la situació de Fèlix Millet, que "dorm a casa sense ni tan sols haver pagat una fiança".

L'ecosocialista ha demanat un pacte per a la regeneració política i s'ha mostrat a favor que els partits als quals pertanyen els imputats expulsin els imputats.

El PPC insta Montilla a donar explicacions

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha apuntat més amunt i ha instat el mateix president de la Generalitat, en la seva condició de primer secretari del PSC, a donar explicacions en primera persona per la implicació de responsables socialistes en el cas. Respecte a la decisió del magistrat Baltasar Garzón, Sánchez-Camacho ha celebrat el que diu que és una decisió "contundent, ferma i implacable en la lluita contra els corruptes i contra qualsevol mena de corrupció política".

Sánchez Camacho ha reiterat que el PP portarà al Congrés una proposta per endurir el Codi Penal de manera que es castigui especialment qualsevol polític que utilitzi el seu càrrec en casos de suborns, estafes o tràfics d'influències.
Anar al contingut