Es prohibeix la construcció a 500 metres del litoral a la Costa Brava durant un any
Amb la moratòria de la Generalitat, se suspendran temporalment les llicències de construcció, com demanava SOS Costa Brava
Es prohibeix la construcció a 500 metres del litoral a la Costa Brava durant un any
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Es prohibeix la construcció a 500 metres del litoral a la Costa Brava durant un any

Amb la moratòria de la Generalitat, se suspendran temporalment les llicències de construcció, com demanava SOS Costa Brava

Josep Maria CampsActualitzat
TEMA:
Urbanisme

La Generalitat ha decidit suspendre les llicències d'obres que s'estan tramitant al litoral de la Costa Brava. Per tant, no hi haurà noves llicències i queden suspeses les que estan en tràmit.

La Comissió d'Urbanisme de Girona aprovarà una moratòria urbanística d'un any en la franja costanera de 500 metres entre Portbou i Blanes.

Es tracta d'un primer pas per deixar en l'aire els permisos dels 22 municipis costaners fins que el Departament de Territori i Sostenibilitat doni llum verda durant aquest any al pla director urbanístic.


250 projectes, 30.000 cases noves

Per elaborar aquest pla, la Generalitat estudia uns 250 projectes als 22 municipis que es podrien convertir en 30.000 habitatges nous.

Els detalls concrets de la moratòria se sabran en la reunió extraordinària de la Comissió d'Urbanisme d'aquest dijous.

 

 

Set projectes afectats, segons SOS Costa Brava

Segons la plataforma SOS Costa Brava la moratòria afectarà com a mínim 7 projectes que estan en tràmit, entre els quals Sa Guarda, a Cadaqués, Cala Morisca, a Tossa de Mar, Roses 2, a Llançà, i Aiguafreda, a Begur.  

Els altres tres són al terme municipal de Palafrugell: un a Cap-roig, un altre a Llafranc i el d'Aigua Xelida. Aquest últim projecte va ser notícia fa dues setmanes perquè la promotora va tallar més de 700 arbres sense permís.

 

Precisament aquesta tala massiva hauria estat el detonant perquè la moratòria s'hagi fet ara. Segons SOS Costa Brava, és una mesura que arriba precipitadament i de forma sobtada per aquest cas.

Un altre cas urgent que pot haver influït és el de Cala Morisca, a Tossa de Mar, un projecte que fa més de 20 anys que s'arrossega per construir 50 habitatges unifamiliars en un entorn verge.


Mesura avançada durant un acte de SOS Costa Brava

La mesura l'ha avançat aquest dimarts el secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, durant un acte a Barcelona, a l'Ateneu Barcelonès organitzat per la plataforma:

"Els anuncio que aquest dijous, és a dir, demà passat, la comissió farà una suspensió, una moratòria. Una primera moratòria de tota la franja de 500 metres del litoral entre Portbou i Blanes de tot el que són sòls que estan en sòl urbà consolidat, en sòl urbà no consolidat i sol urbanitzable."

 

Plataforma creada a l'agost

Aquesta moratòria era una reivindicació de SOS Costa Brava, una plataforma constituïda a l'agost per 15 col·lectius ecologistes per denunciar l'excessiva urbanització d'aquest territori.

Després de l'anunci fet per Serra, aquesta plataforma s'ha mostrat moderadament optimista, i s'ha preguntat a Twitter si la moratòria serà "un punt d'inflexió":

 


Aturar 16 projectes

Quan es va crear, la plataforma va anunciar que es concentraria a lluitar contra una quinzena de projectes que considera "aberracions".

Marta Ball-llosera, portaveu de la plataforma, ha dit aquest dimecres que n'hi ha molts més que estan "adormits":

"Expectants si els 16 sectors que estem treballant entraran demà en la moratòria i expectants a més a més de què passarà amb tota la Costa Brava. Perquè, de fet, els 16 casos són els que estan desperts, que s'han despertat i són els que estem treballant, però n'hi ha molts més. Caldrà veure si realment la generalitat és capaç de fer un punt d'inflexió respecte el model urbanístic de la Costa Brava."

 

Segons la plataforma, bona part del planejament urbanístic de la Costa Brava es va fer els anys 70 i 80 i és anterior a lleis més modernes i més respectuoses amb l'entorn.

La moratòria segurament no aturarà una vintena de projectes que ja s'estan executant, com és el cas de Sa Riera, a Begur, o la Pineda d'en Gori, a Palamós.


"El paisatge favorit de Catalunya"

Poques setmanes després de crear-se, SOS Costa Brava va denunciar el cas que sembla que ha acabat precipitant la moratòria: el d'Aigua Xelida, una cala on es volien construir 33 xalets de luxe

Aquesta cala idíl·lica va ser el lloc que el 2009 va quedar primer en el programa de TV3 "El paisatge favorit de Catalunya".

La cala d'Aigua Xelida, considerada pels espectadors de TV3 "paisatge favorit de Catalunya"

ARXIVAT A:
Urbanisme

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut