Una imatge de la planta del cànnabis (Public Domain Pictures)
Una imatge de la planta del cànnabis (Public Domain Pictures)

Primer fàrmac basat en el cànnabis autoritzat als Estats Units

L'Epidiolex és una solució oral de cannabidiol i està indicat per a dues formes rares i greus d'epilèpsia

Xavier DuranActualitzat

El primer fàrmac basat en un dels components del cànnabis ja és legal als Estats Units. L'FDA (Food and Drug Administration) va aprovar aquest dilluns la comercialització de l'Epidiolex per tractar dues formes rares i greus d'epilèpsia. 

L'Epidiolex és una solució oral de cannabidiol, un del més d'un centenar de components del cànnabis, conegut també com a marihuana. No provoca intoxicació ni eufòria, efectes produïts pel tetrahidrocannabinol (THC), el principal component psicoactiu del cànnabis.

El fàrmac està indicat, a partir dels dos anys, per tractar les convulsions que pateixen els malalts de dues formes rares i greus d'epilèpsia: les síndromes de Lennox-Gastaut i de Dravet. La primera es manifesta a la infantesa i els que la pateixen solen tenir convulsions freqüents entre els 3 i els 5 anys. La segona és una condició genètica rara que apareix durant el primer any de vida. Aquest és el primer fàrmac autoritzat per tractar-la de forma específica.

L'efectivitat de l'Epidiolex va ser demostrada en tres assajos clínics amb la participació de 516 malalts que patien una de les dues síndromes. Es va mostrar efectiu per reduir la freqüència de les convulsions, en comparació amb un placebo. Precisament l'FDA destaca que els assajos clínics controlats i la posterior revisió acurada dels resultats i les implicacions són el camí més adient per dur tractaments derivats de la marihuana als pacients.

Scott Gottlieb, comissionat de l'FDA, ha recordat que continuaran donant suport a la recerca científica rigorosa sobre els potencials usos mèdics de la marihuana, però també seran contundents quan no hi hagi evidències:

"Estem preparats per actuar quan vegem màrqueting il·legal de productes que contenen cannabidiol amb afirmacions no demostrades. Vendre productes no aprovats, amb dosis i formulacions incertes, pot barrar el pas dels pacients a teràpies apropiades i reconegudes per tractar malalties greus i fins i tot fatals."

L'Epidiolex ha de ser dispensat amb una guia mèdica que proporciona informació important sobre el seu ús i els riscos i efectes secundaris que pot comportar.

Més fàrmacs en desenvolupament

L'empresa que l'ha desenvolupat, GW Pharmaceuticalsespera que l'any vinent el fàrmac també sigui aprovat per la Comissió Europea. El primer fàrmac basat en la marihuana que es va aprovar al món va ser el Nabiximol, autoritzat el 2010 al Regne Unit. Produït també per GW Pharmaceuticals, està indicat per al tractament de l'esclerosi múltiple. L'empresa també està desenvolupant tractaments basats en el cànnabis per a altres tipus d'epilèpsia, esquizofrènia i glioblastoma, una forma de càncer de cervell sense tractament efectiu.

Hi ha tres medicaments més relacionats amb la marihuana autoritzats per l'FDA, però cap no té components naturals. Marinol i Syndros, que contenen dronabinol, un derivat sintètic del THC, està indicat per estimular la gana en malalts de sida i per combatre les nàusees produïdes per la quimioteràpia. També té aquesta segona indicació el Cesamet, que conté nabilona, una altra substància sintètica derivada del THC. Marinol i Cesamet van ser aprovades en els anys 80 del segle passat i el Syndros ho va ser el 2016.

L'ús del cànnabis o els seus components i fins i tot la recerca per avaluar-ne l'efectivitat sempre han estat temes polèmics als Estats Units i l'FDA intenta respondre als dubtes i justificar la seva postura. L'ús mèdic de la marihuana és legal, amb certes limitacions, a 30 dels 50 estats, a més del districte de Colúmbia, Guam i Puerto Rico

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalutDrogues
Anar al contingut