Durant el simulacre, s'enviarà un missatge d'alerta per una suposada fuita de clor al polígon sud de la petroquímica de Tarragona (CCMA)

Alertes al mòbil en cas d'emergència: com funcionen i què he d'activar per rebre-les

El primer simulacre a Catalunya del nou sistema d'avís per SMS es farà a Tarragona el dia 2 de novembre i el rebran unes 65.000 persones

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Actualització de la notícia: Bona resposta ciutadana en el primer simulacre d'emergència química amb avisos al mòbil


Abans que acabi aquest any, Protecció Civil ha d'haver implantat a tot l'estat un sistema d'avís per SMS en cas d'emergència, si no vol incomplir la normativa europea.

El sistema, anomenat ES-ALERT, es basa en la tecnologia "cell broadcasting" i permetrà enviar missatges als telèfons mòbils de tots els habitants d'una població afectada per una emergència, catàstrofe o accident industrial, per avisar-los de l'incident i donar-los instruccions sobre com actuar.

La competència per implantar aquesta tecnologia d'alertes al mòbil és de l'estat espanyol, que ja està fent proves a diverses poblacions.

El primer simulacre a Catalunya es farà el pròxim dimecres 2 de novembre al Polígon Sud de Tarragona. L'alerta simularà l'activació del pla Plaseqcat, el pla especial d'emergències exteriors del sector químic.

 

L'alerta, que s'activarà a les 18.30 de la tarda, instarà la població que hi participi a confinar-se per un suposat accident químic al seu barri.

 

Un centenar de veïns de la Canonja van assistir, aquest diumenge, a una sessió informativa per saber com funciona aquest sistema i poder resoldre els dubtes que els plantegi, abans de la seva implantació real.

 

Però, en què consisteix aquest sistema i què cal fer per poder rebre els avisos en cas d'emergència?


Una alerta emergent que es desplegarà al mòbil

El nou sistema d'avís a la població consisteix en l'enviament immediat de notificacions emergents als mòbils intel·ligents que es trobin a la zona on s'ha produït la suposada emergència.

Els missatges que es rebran aniran encapçalats per la frase "Alerta de Protecció Civil", seguida del text d'alerta, i es mantindran oberts a la pantalla del mòbil fins que l'usuari cliqui a "acceptar" el missatge.


Què cal activar per rebre l'avís?

Per poder rebre els avisos de Protecció Civil, l'usuari ha de tenir activades les notificacions de missatges d'avís per emergències en el seu aparell. Els mòbils d'última generació els tenen activats per defecte.

El Departament d'Interior ha difós unes instruccions sobre com activar aquesta funció en els mòbils que no la tinguin activada per defecte, amb un tutorial sobre com fer-ho segons la marca de mòbil que es tingui.

Les alertes s'enviaran només a la zona on s'hagi produït el suposat accident, per tant, la setmana vinent només la rebran aquells que tinguin activat el servei i es trobin a les àrees on es farà el simulacre: els barris de Ponent de Tarragona i a la Canonja, Vila-seca, Salou i Reus.

Protecció Civil ha publicat un tutorial sobre com activar el servei d'alertes d'emergències (CCMA)

El simulacre més gran fet mai a Catalunya

El simulacre d'accident químic del pròxim 2 de novembre afectarà 65.000 persones d'aquests 5 municipis del Camp de Tarragona i la hipòtesi de sinistre serà una fuita de clor al polígon sud amb un radi d'abast de tres quilòmetres.

Així és com sonarà la sirena, segons un simulacre fet, aquest dilluns, a Andalusia:


L'exercici estrenarà el sistema d'alertes a telèfons mòbils, que rebran un missatge i emetran un senyal sonor per advertir l'usuari. De cara al 2023 es farà un altre simulacre, en aquest cas al polígon nord.

 

Com confinar-se?

La prova començarà a les 18.00 de la tarda i a les 18.30 sonaran 20 de les 45 sirenes que Protecció Civil té al voltant dels polígons petroquímics.

Un dels objectius de fer la prova a la tarda és veure com reaccionen tant alguns comerços com les activitats extraescolars.

La recomanació: tancar-se a casa -i no al cotxe-, tancar finestres, abaixar persianes i apagar els aparells de ventilació.

El subdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, reconeix que no saben quin percentatge de la població reaccionarà positivament al simulacre i al confinament, però que aspiren "que les empreses abaixin les persianes".

Asseguren que algunes empreses grans, com PortAventura o algunes petroquímiques, "s'han compromès a activar el pla d'autoprotecció i simular el confinament".

També podrien fer-ho algunes cadenes de supermercats i botigues de petit comerç de barri, que han expressat la seva voluntat de participar en l'exercici i que permetran que els ciutadans que a aquella hora siguin al carrer entrin i puguin confinar-se ràpidament.

En cas d'emergència cal entrar a casa o en un edifici i tancar portes i finestres (iStock Cavan Images)

Segons ha detallat el responsable territorial de Protecció Civil, Joan Ramon Cabello, si es produís un núvol tòxic real, una persona que es confinés a casa amb portes i finestres tancades reduiria a únicament un 10% els efectes de la toxicitat, mentre que si les finestres del domicili estiguessin obertes, el nivell s'incrementaria fins al 30%.

Cabello ha apuntat que també caldria apagar els aparells de climatització i no quedar-se en un cotxe o en el transport públic, sinó intentar tancar-se en un edifici.

Per al simulacre s'han imprès 40.000 fullets i 1.300 cartells amb informació sobre la prova i què fer en cas d'accident químic per repartir-los pels municipis, en col·laboració amb els ajuntaments implicats.

Protecció Civil també ha preparat vídeos per difondre per televisió i les xarxes socials, i falques per emetre per ràdio i la megafonia d'establiments comercials.

Delgado també ha explicat que "el botó es prem des de Madrid" i que és el Cecat --el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya-- qui envia un missatge a l'administració general de l'Estat.

També que, en ser el primer cop que s'utilitza, "pot passar que no ho rebi tothom", ja sigui per les característiques del telèfon o per dificultats de la companyia telefònica, o que el rebin persones de fora el radi de les sirenes.

"El missatge fa soroll, és una alerta i no un SMS. Fins que no el llegeixes no se'n va i en cada dispositiu és diferent", ha concretat el responsable de Protecció Civil.

Anar al contingut