Primer fàrmac per al fetge gras avançat, una patologia que sol passar desapercebuda

L'ús del medicament ja s'ha aprovat als Estats Units, després dels resultats d'un assaig clínic en què ha participat la Vall d'Hebron

RedaccióActualitzat

Una de cada tres persones adultes té fetge gras, una malaltia que pot acabar provocant fibrosi hepàtica i, en conseqüència, el mal funcionament d'aquest òrgan. 

Per primera vegada, s'ha aprovat un fàrmac específic per tractar-la en els estats més avançats: el resmetirom. De moment, als Estats Units --amb el nom comercial de Rezdiffra--, tot i que s'espera que a Europa també passi en els pròxims mesos. 

Ha estat possible després d'un assaig clínic internacional en què ha participat l'Hospital de la Vall d'Hebron. Forma part d'una llista de 245 centres de 15 països.

Els resultats preliminars de l'estudi, publicat a la revista The New England Journal of Medicine, confirmen que aquest fàrmac redueix la presència de greix, la inflamació, el dany cel·lular i la fibrosi al fetge, que són els efectes d'aquesta patologia.

"Fins ara no hi havia cap tractament farmacològic aprovat per a aquesta patologia, més enllà de les intervencions per induir una pèrdua de pes i l'exercici físic", explica el doctor Juan M. Pericas, membre del Servei d'Hepatologia del Vall d'Hebron. "En qualsevol patologia, el fet que hi hagi possibles tractaments disponibles, a més dels canvis en els hàbits de vida, s'associa a una millora en el diagnòstic i seguiment general, cosa que també s'espera en el cas del fetge gras metabòlic", afegeix.
 

Com actua el nou fàrmac?

El resmetirom és un fàrmac oral que ajuda a regular el metabolisme dels lípids i la glucosa, actuant sobre l'hormona tiroidal.

L'assaig clínic, en fase 3, ha analitzat la seguretat i l'eficàcia del tractament del fetge gras avançat. Hi han participat 966 pacients, que es van dividir en tres grups: un va rebre placebo, un altre va rebre 80 mg de resmetirom i l'últim, 100 mg. 

Un any després, s'ha vist que entre un 26% i un 30% dels pacients que havien rebut el fàrmac milloraven i que a un 24-25% se'ls reduïa la fibrosi.  A més, s'ha observat que el medicament redueix els nivells de colesterol LDL o de triglicèrids.

I això, segons l'estudi, amb efectes secundaris, en la majoria dels pacients, lleus i moderats.

S'estudiarà l'evolució dels pacients fins que hagin rebut el tractament durant quatre anys i mig.

 

Què és el fetge gras?


El fetge gras és l'acumulació de greix en els hepatòcits, la principal cèl·lula del fetge. Amb el temps, pot iniciar un procés d'inflamació i posteriorment de reparació, on les cèl·lules hepàtiques són substituïdes per cicatrius.

Aquestes cicatrius s'anomenen fibrosi i, a la llarga, l'acumulació de fibrosi i l'alteració de la forma i l'estructura normal del fetge dona lloc a la cirrosi, que és una alteració crònica que provoca que l'òrgan deixi de funcionar correctament.

La fibrosi hepàtica, a més, es relaciona amb complicacions cardiovasculars --infarts i ictus, entre d'altres-- i càncers no hepàtics.

És una malaltia que afecta un 25-30% de la població adulta europea, de la qual un 20% desenvolupa esteatohepatitis, la fase més avançada del fetge gras, que és quan ja hi ha inflamació i dany a les cèl·lules.

És la causa de malaltia hepàtica avançada que més ràpidament s'està incrementant a escala global

Sol passar desapercebut a les consultes i revisions mèdiques rutinàries i és un mal, en la majoria dels casos, asimptomàtic fins a les fases més avançades.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut