Primer concert de Pau Riba des que va anunciar que té càncer: "L'escenari em guareix"

Pau Riba torna als escenaris amb el ja clàssic "Jisàs de Netzerit", malgrat que va anunciar que té càncer de pàncrees

Pau Riba va actuar aquest dijous al Centre Artesà Tradicionàrius, al barri de Gràcia de Barcelona. Semblaria, a partir d'aquí, que no hi ha gran cosa més a afegir perquè aquest cantautor, al llarg de la seva dilatadíssima carrera de més de 50 anys, ha fet centenars de bolos.

Però aquest concert era especial perquè era el primer que Riba feia després que, dies enrere, a través de les xarxes socials, anunciés que té un càncer de pàncrees.

Per això el recital va gaudir d'una atmosfera molt emotiva des del primer minut, és a dir, des que Riba va aparèixer, sol, a l'escenari davant els càlids aplaudiments del públic que omplia el Tradicionàrius.

Després va entrar en escena el grup que l'acompanya, The Mortimers. Junts, durant gairebé dues hores, van interpretar "Jisàs de Netzerit o capítol zero de la Guerra de les Galàxies", una obra amb què, des de fa 20 anys, Riba satiritza l'actualitat tot ajudant-se de les nadales més tradicionals (subvertint-ne el text, per descomptat).

Un parell d'hores abans de l'espectacle, TV3 va entrevistar el cantautor. Cansat pel tractament que està rebent contra el càncer, Riba, de 73 anys, va explicar que, per a ell, pujar a l'escenari és la millor medicina.

"L'escenari em guareix. Trepitjo l'escenari i em passen tots els mals."

I també va afegir que, a més de les seves actuacions en directe (com la que farà diumenge 26 de desembre a Tiana, la localitat on viu), ara mateix està centrat en altres projectes creatius com "Segona florada", el nou disc que està enregistrant amb l'Orchestra Fireluche, o un llibre sobre la història de la música que li ha encarregat l'editorial Males Herbes.

Pau Riba en l'entrevista de TV3
El càncer no ha aturat el ja tradicional concert de Nadal de Pau Riba amb "Jisàs de Netzerit"

El vessant literari de Riba no ha de sorprendre ningú perquè encara que només sigui conegut pel gran públic com a cantant, ell mateix es considera, per sobre de tot, un narrador. I alguns dels seus llibres, com la "Història de l'Univers" que va publicar el passat mes de febrer, han despertat l'atenció dels lectors i també dels mitjans per la qualitat de la seva prosa.

Pel que fa a la música, Riba va viure un dels seus grans moments el 1969, quan va treure al mercat el disc "Dioptria". Aquest treball comptava amb els arranjaments de Toti Soler i, de seguida, va rebre l'aplaudiment unànime de la crítica. Avui, més de 50 anys més tard, "Dioptria" està considerat un dels millors discos que s'han fet mai a Catalunya.

"Els mitjans oficials han tingut una mica de por que els sortís 'per peteneras'. Ens hem de divertir, abans que res."

Tot i així, l'heterodoxa trajectòria de Pau Riba mai no ha estat reconeguda per les institucions catalanes. A l'entrevista que li hem fet, ell ho atribueix al caràcter provocador d'una obra transgressora que, aquesta nit del 23 de desembre, va viure un dels seus capítols més emotius al Centre Artesà Tradicionàrius.

ARXIVAT A:
CàncerMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut