Tornen a detenir Ponsatí, que queda en llibertat després de negar-se a respondre al jutge

L'eurodiputada i exconsellera d'Educació ha estat detinguda al carrer Comte Borrell per l'ordre dictada pel jutge Pablo Llarena per no haver comparegut al Suprem

Actualitzat

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha quedat en llibertat després de comparèixer davant del jutge de guàrdia de Barcelona, i havent-se negat a respondre a les preguntes enviades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Ponsatí ha estat detinguda aquest dilluns al matí pels Mossos d'Esquadra al carrer Comte de Borrell de la capital catalana, poc després de penjar un tuit en què deia que era a Barcelona. Una detenció que, segons assegura ella mateixa també a Twitter, és "il·legal".

 

Amb aquest tràmit, Llarena ha posat fi a la investigació per desobediència contra l'exconsellera i ha remès la causa a la sala penal del Suprem, que decidirà els pròxims passos a seguir. La causa contra l'actual eurodiputada de Junts es va iniciar per sedició, però amb els canvis legislatius haurà de respondre pel delicte de desobediència, que no es castiga amb presó.


Ordre de detenció

Sobre l'eurodiputada i exconsellera d'Educació hi havia una ordre de detenció en territori espanyol. La va emetre el jutge Llarena, instructor de l'1-O, el 21 de juny passat, després que l'eurodiputada no es presentés al Tribunal Suprem el 24 d'abril.

Ara, Llarena ha ordenat al jutge de guàrdia que li prengués declaració i la deixés en llibertat. No la traslladaran, doncs, a la seu del Tribunal Suprem a Madrid.

No és el primer cop que Clara Ponsatí torna a Catalunya. Ho va fer el 28 de març, travessant la frontera francoespanyola i sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l'exili. En aquella ocasió, un agent dels Mossos d'Esquadra la va detenir per dur-la davant d'un jutjat de guàrdia i després va quedar en llibertat amb la citació al Suprem, a la qual no va acudir.

 

Entre les dues situacions hi ha força similituds, i és que en tots dos casos Ponsatí ha anunciat la seva ubicació a les xarxes socials, i minuts després els Mossos han procedit a la detenció.

Tot i això, la primera vegada que Ponsatí va tornar a trepitjar Catalunya en territori espanyol va ser el 10 d'octubre del 2022. Durant mitja hora es va estar a l'Alt Empordà, per reclamar la reobertura del coll de Banyuls.
 

Sense immunitat d'eurodiputada

A principis de juliol, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va avalar la decisió del Parlament Europeu que el 8 de març del 2021 va retirar la immunitat com a eurodiputats a l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

Com a conseqüència d'això, Puigdemont, Comín i Ponsatí han perdut la protecció que tenien davant de possibles accions de la justícia espanyola, com noves euroordres.

La decisió, però, encara no és ferma. Gonzalo Boye, l'advocat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, presentarà recurs al tribunal de rang superior, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). També demanarà mesures cautelars, perquè tots tres recuperin la immunitat fins que el TJUE no dicti la sentència definitiva.


L'endemà de les eleccions i el mateix dia que es reactiven les euroordres

Coincidint amb aquest moviment de Clara Ponsatí, els fiscals del judici del procés han demanat al jutge Llarena que reactivi l'ordre de detenció internacional contra Carles Puigdemont i Toni Comín i els posi en cerca i captura.

Totes dues coses passen l'endemà d'unes eleccions generals que han deixat un escenari en què Junts pot ser la clau per a una nova investidura de Pedro Sánchez. En el tuit en què anunciava que era a Barcelona, Ponsatí piulava: "Mentre siguem aquí, Catalunya continuarà dempeus."


El líder de Junts ha expressat el seu suport a Ponsatí davant la detenció, que prova, segons ell, que el conflicte polític "persisteix":

L'Assemblea Nacional Catalana ha convocat aquest vespre una concentració de protesta per la detenció de Ponsatí, que qualifiquen "d'il·legal": 


El president d'Òmnium, Xavier Antich, li ha donat suport davant la repressió dels poders de l'Estat "que continua i continuarà":

 

També ho ha fet el cap de llista de la CUP a les eleccions al Congrés, Albert Botran:

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut