Puigdemont: "La sentència obre escletxes i esperem una resolució favorable del TJUE"

L'expresident exiliat ha anunciat que presentarà un recurs contra la decisió del TGUE que valida la retirada de la immunitat a ell, Comín i Ponsatí com a eurodiputats i obre la porta a noves euroordres

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'expresident Carles Puigdemont ha admès que la decisió de la justícia europea de retirar-li la immunitat no és la que volia, però confia que se li acabi donant la raó en el recurs que presentarà a una instància superior.

Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí han comparegut acompanyats de l'advocat Gonzalo Boye després de la decisió de la justícia europea de validar la pèrdua de la immunitat com a eurodiputats. Això obre la porta a noves euroordres per part del jutge del Suprem Pablo Llarena, però Puigdemont ha avançat que presentaran un recurs contra la decisió del Tribunal General de la Unió Europea.

Des de La Moncloa han considerat que la sentència avala la política de l'executiu i l'estratègia del Suprem i han reclamat a Puigdemont que es presenti davant la justícia espanyola.

Puigdemont veu "escletxes" en la sentència del TGUE

Puigdemont ha afirmat que la resolució no és la que esperaven "però tampoc no es pot dir que no estiguéssim preparats per a aquest escenari".

"Sempre hem hagut de remuntar", ha manifestat l'expresident, que ha confirmat que el recurs contra la sentència el presentaran "al més aviat possible" i "en la forma més ambiciosa" perquè la decisió acabi bé per a ells. "Esperarem una resolució favorable", ha afirmat.

L'eurodiputat de Junts ha justificat que es veuen "carregats de raons" per apel·lar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra la decisió del Tribunal General de la Unió Europea.

I ha destacat que la qüestió de fons no és la seva situació personal, sinó els drets fonamentals:

"Creiem estar carregats de raons. La sentència obre algunes escletxes per construir un relat d'apel·lació. Malgrat que en el llenguatge jurídic sembla que parlem d'una altra cosa, parlem de drets fonamentals, de democràcia europea, dels drets que tenen els dissidents a defensar causes en igualtat de condicions que la resta."

Comín, Puigdemont i Ponsatí, en la roda de premsa d'aquest dimecres a Brussel·les
Comín, Puigdemont i Ponsatí en la roda de premsa d'aquest dimecres a Brussel·les (Reuters/Yves Herman)

En una primera reacció a Twitter, Puigdemont ha piulat que "res no s'acaba, ben al contrari", perquè la sentència no és ferma, un fet que ha recordat Toni Comín:

"Un tribunal administratiu, com és el Tribunal General, no s'ha atrevit a comprar aquests arguments nostres. Però tenim màxima determinació a continuar aquest partit i anar al partit de tornada davant del Tribunal de Justícia."

 

Les crítiques de Ponsatí cap a l'independentisme

Ponsatí, per la seva banda, ha admès que ha estat "un dia difícil, perquè la situació personal dels meus companys d'exili és una mica més complicada que ahir", ha admès. Més enllà de la sentència, l'exconsellera ha fet una reflexió contundent sobre les estratègies independentistes posteriors al 2017:

"Prou ficcions. Prou xutar la pilota endavant. Prou alimentar il·lusions que no es materialitzen. Fins que no deixem de prometre a la gent que amb les tàctiques judicials farem la llibertat, no tindrem ni el temps ni l'espai ni les idees ni l'energia per dedicar-nos a l'única tasca que la història ens reclama, que és alliberar la nostra pàtria dels poders espanyols."

En aquesta crítica ha emmarcat el diàleg amb el govern espanyol. "Ni el govern autonomista de la Generalitat ni els pactes amb el PSOE poden oferir res a la ciutadania que no sigui la rendició i la renúncia a la catalanitat", ha apuntat.

Però també ha qüestionat la idea que la justícia europea permetrà el retorn de Puigdemont: "L'especulació recurrent que les sentències europees portarien al retorn del president Puigdemont tampoc han obert camí cap a la victòria", ha indicat.

L'exconsellera ha conclòs que "la persecució política no s'acabarà fins que no siguem lliures i un estat independent".

Boye considera que en la sentència hi ha "contradiccions"

L'advocat Gonzalo Boye, de l'equip de defensa de Puigdemont, ha assegurat que en la sentència hi ha "contradiccions" i "punts fluixos".

Ha admès que el TGUE no els sol donar la raó i ha confiat que el TJUE ho esmenarà. "Se'ns diu que la immunitat ve regulada per la carta de drets fonamentals, però tot seguit es diu que no afecta els drets fonamentals", ha apuntat.

"Fa 6 anys que som en aquesta lluita i mai han sigut fàcils", ha destacat Boye. "Tenim dos mesos i deu dies per recórrer. A l'estiu, un cop més, i ho farem", ha afegit.

El TJUE disposarà llavors de 6 mesos per prendre una decisió. Mentrestant, la defensa pot demanar que els eurodiputats tornin a gaudir d'immunitat com a mesura cautelar. Aquesta petició anirà lligada a la presentació del recurs i, tot i que es vol fer amb la màxima celeritat, Boye no ha concretat els terminis.

Boye ha considerat que, abans d'emetre una euroordre, Llarena haurà de demanar un altre suplicatori al Parlament Europeu, per la modificació del Codi Penal que va eliminar el delicte de sedició.

Llarena ha processat Puigdemont i Comín per malversació agreujada i desobediència, i Ponsatí únicament per aquest últim delicte, que no comporta presó, de manera que no es pot emetre cap euroordre contra ella. Sí que té vigent una ordre de detenció a territori espanyol, però només se la detindria per comparèixer davant del jutge Llarena. El magistrat necessita aquest pas per poder seguir el seu processament per desobediència per l'1 d'Octubre.

Gonzalo Boye ha comparegut al costat dels eurodiputats
Gonzalo Boye veu "contradiccions" en la sentència del TGUE sobre la immunitat de Puigdemont (Reuters/Yves Herman)

El TGUE ha desestimat tots els motius que havien plantejat els eurodiputats. Per exemple, que el Parlament Europeu va aprovar el suplicatori que va portar a la retirada de la immunitat amb la intenció de perjudicar la seva activitat com a eurodiputats. O també la falta d'imparcialitat en el procés.

Justament, en la roda de premsa Puigdemont ha qüestionat aquest argument. I ho ha fet apel·lant a les paraules de l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, president de la comissió d'afers jurídics de l'Eurocambra, que va aprovar el suplicatori que va portar a la pèrdua de la immunitat, la decisió que ara ha ratificat el TGUE. En declaracions a RAC1, Vázquez ha qualificat els eurodiputats independentistes de "pallassos" i "pàries":

"Ens estan dient que hi ha dues vares de mesurar? Que hi ha gent fins i tot permetent-se el luxe de menysprear els votants? Una persona que ens ha de garantir a nosaltres els mateixos drets que ha de garantir a un altre eurodiputat? Quina broma és aquesta? Que el senyor que presideix la comissió ens qualifiqui de pallassos, se suposa que aquest senyor ens ofereix les garanties als nostres drets?"


El retorn a l'Estat, en el mateix punt, segons Puigdemont

Puigdemont ha considerat que la possibilitat que pugui tornar a trepitjar territori espanyol és ara al mateix punt que ahir. "Igual de lluny que de prop", ha manifestat, alhora que ha avançat que dilluns que ve té intenció d'assistir al ple del Parlament Europeu a Estrasburg.

Boye ha assegurat que els eurodiputats mantenen la "immunitat de desplaçament". Per tant, poden moure's dins de la UE però només per exercir com a eurodiputats, amb l'excepció d'Espanya.

Suport independentista als eurodiputats exiliats

Un cop feta pública la decisió de Luxemburg, els exiliats han rebut el suport de polítics i entitats independentistes, des del president de la Generalitat, Pere Aragonès, fins a Òmnium Cultural.

Aragonès ha afirmat que "queda camí a Europa":

Fins a Brussel·les s'ha desplaçat la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, que ha reconegut que la sentència no és la que volien, però ha mostrat "tota la confiança en les estratègies de la defensa". També en el fet que serà la justícia europea la que doni resposta a les "vulneracions de drets sistemàtica".

Serret ha reivindicat que cal "reforçar el front democràtic" davant l'extrema dreta i un eventual govern de PP i Vox a La Moncloa.

La diputada i cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, que també ha fet costat als eurodiputats a Brussel·les, ha expressat el seu suport a l'estratègia de Puigdemont:

Des d'Òmnium Cultural han remarcat que la lluita a l'exili "no s'atura":

Des de l'ANC han afirmat que continuaran al costat de l'expresident i els exconsellers "fins a aconseguir la independència".

Jami Matamala, empresari gironí amic de Puigdemont i senador per Junts, ha admès que la resolució no és la que volien, però s'ha mostrat confiat en la determinació de l'expresident:

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontToni ComínClara PonsatíPablo LlarenaTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut